Как да не трупаме твърде много килограми по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всяка от нас или поне повечето, се притесняваме за килограмите, които можем да натрупаме по време на бременността. Особено, ако по принцип сме с по-закръглена фигура и лесно ни се лепва всеки допълнителен залък. И предвид, че докато сме бременни, вероятно ще имаме нужда да хапваме доста по-често, а пък движението ни е по-ограничено, е възможно да качим килца, които да са ни в повече, дори и с бебето в корема.

Ето няколко съвета, които могат да ни помогнат, ако изпитваме нужда да се храним по-често през деветте месеца на очакване:


Да се обградим със здравословни храни

В повечето случаи, ние си мислим, че ще бъдем „силни” по отношение на храната, но когато стомахът ни застърже, грабваме първото нещо, което попадне пред погледа ни. Ако познаваме добре тялото и навиците си и знаем горе-долу по кое време ни се прияжда нещо, може да си подготвим храни с повече витамини и минерали, но с по-малко калории. Може да опитаме с пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести крекери, овесени ядки, мляко.


Да планираме по-леки обяд и вечеря

Ако знаем, че ще си похапваме честичко през деня, нека тогава основните ни хранения бъдат по-малки като количество, с по-нискокалорични храни.


Да пием достатъчно вода

Когато сме дехидратирани, дори само малко, тялото ни не може да различи гладa от жаждата. Затова, когато огладнеем, може да изпием първо една чаша вода. Ако след 5 или 10 минути все още ни се яде, тогава вече може да си вземем нещо.


Да закусваме добре

Това ще ни помогне да взимаме по-правилни решения относно храната ни през целия ден. Понякога си мислим, че сутрин ние добре и без да закусваме или пък, ако хапнем нещо съвсем малко. Но след това идва Гладът и всичко отива по дяволите. Затова е по-добре първото ни ядене за деня да е по-стабилно, като овесени ядки, тост, мляко, плодове, яйца или всичко, което ще ни засити и зареди с енергия.


Да обръщаме внимание на „добавените” мазнини

Изпеченият тортила чипс със салца е чудесно хапване, но добавянето на сметана, например,в ече минава нормалната граница. Затова по-добре жертвайте филията с масло или майонезения сос за салатата, за сметка на допълнителна порция плодове за следобедна закуска.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност Здраве

6,702 преглеждания

Comments are closed.