Как да изберем велосипед за детето, според възрастта му

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kolelo

Изборът на велосипед е важна и отговорна работа, защото за децата той е един от най-важните атрибути на детството. Повечето деца са безкрайно щастливи да имат колело, то им носи много радост и удоволствие в игрите.

Следващите съвети са за това как да изберем велосипеда, така че детето ни лесно да се научи да го управлява.

За децата на възраст до 3 години

Велосипеда за най-малките трябва да е стабилен и лек. Изберете колело с алуминиева рамка и възможно най-опростен дизайн. За тази възраст са подходящи велосипеди без педали и с три колела, чието предимство е, че детето ще се научи по-лесно да пази равновесие и баланс. Тези велосипеди са устойчиви, а това помага на децата да се чувстват удобно и сигурно и да не се страхуват, че ще паднат. Моделите, подходящи за тази възраст е добре да имат подвижна дръжка, чрез която родителите да подпомагат движението на детето с велосипеда.

За деца на възраст от 3 до 6 години

Моделите за тази възраст вече могат да са с две колела. Въпреки това е добре да се вземе предвид факта, че на тази възраст децата все още трудно запазват равновесие, така че най-удачния модел е този с две помощни странични колела, които се прикрепят за задното колело на велосипеда. Тези помощни колелца повишават безопасността на детето и то ще се научи да кара колело неусетно и без страх. Добре е велосипеда, който изберете да е с крачна спирачка, защитен капак за веригата, кормило с омекотени дръжки и мека седалка.
Добре е да предвидите закупуването на средства за безопасност – каска и наколенки.

За деца на възраст от 6 до 9 години

В тази възраст настъпва времето на първите опити за независимост при децата. Те вече са ученици и имат своето самочувствие. Изберете велосипед с две колела, но без помощни колелца. Изберете модел със задна и предна ръчна спирачка, децата в тази възраст много лесно се научават да ги използват по предназначение. Когато избирате велосипед за дете на тази възраст е от значение къде детето ще го кара – на село – по селските не асфалтирани улици или в парка в града. В първия случай изберете велосипед с предно окачване, за да поема вибрациите.

За деца на възраст от 9 до 13 години

Когато децата навлязат в зоната на тийнейджърството, изборът на велосипед става малко по-различен – от една страна няма нищо общо с детските велосипеди, но все още децата не са дорасли за велосипед за възрастни. Ако детето ви обича колоезденето и проявява интерес към каскади – вземете му ВМХ. Съобразете се с факта, че в тази възраст децата растат с бързи темпове.

dete-na-kolelo

Параметри на велосипедите, според възрастта:

1-3 години:
височина на детето от 75 до 95 см.; диаметър на колелата <12″.

3-4 години:
височина на детето от 95 до 101 см.; диаметър на колелата – 12″.

4-6 години:
височина на детето от 101 до 115 см.; диаметър на колелата – 16″.

6-9 години:
височина на детето от 115 до 128 см.; -диаметър на колелата – 20″.

9-13 години:

височина на детето от 126 до 155 см.; диаметър на колелата – 24″.

Когато избирате велосипед за детето си, основното нещо  е да му подсигурите комфорт и удобство. Седалката трябва да може да регулира, така че във всеки един момент краката на детето да достигат педалите без проблем.  Добре е ръцете на детето да достигат кормилото без да се налага то се навежда напред или да изпъва до крайност ръцете си.

За покупката на велосипед най-добре посетете специализиран магазин, където консултантите са ви дадат професионални съвети.

Не на последно място, вземете предвид и желанията на детето, все пак то ще го кара. Добре е да го „пробва“, така че да прецени доколко му е удобно и дали моделът и цвета му харесват.

www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

846 преглеждания

Comments are closed.