На 12 януари имен ден имат Таня и Татяна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

tatyana

На 12 януари честваме паметта на св. мъченица Татяна. Днес всички, носещи името Татяна и неговите производни имена, празнуват имен ден.

Татяна е родена в Рим и възпитана в духа на праведния християнски морал и благоприличие. Още от ранна възраст девойката всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. След като не пожелала да изпълни завета на тогавашния император, непълнолетният Александър Север, и неговите регенти, които искали тя да се отрече от вярата си, Татяна била подложена на жестоки мъчения. След всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители.

Когато, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата, през цялата нощ тя славела гласно Бога, подпомагана от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. Накрая, след дълго недоумение пред невижданото чудо, управниците наредили Татяна да бъде обезглавена. Светицата е почитана и от православната, и от католическата църква. Името Татяна означава съграждаща, строителка, устроителка.

Имен ден празнуват: Татяна, Таня, Тана

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Празници

Етикети:

2,106 преглеждания

Comments are closed.