• No categories

Хималайски чай

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

masala-tea

Хималайският чай ни е още познат като чай масала. Със стоплящите си подправки и запомнящия се аромат, чаят носи уют и топлина в дома. Насладете се на чаша чай, заедно с цялото си семейство и с близките си хора.

Съставки:

30гр. кардамон
30 гр. канела
20 гр. джинджифил
20 бр. карамфил
25 гр. кориандър
50 гр. черен чай
3 литра мляко
250 гр. мед или кафява захар
черен пипер
2 литра вода

Приготвяне:

Кардамонът внимателно се счуква (приблизително около 30 гр. за 5 литров съд). Канелата е хубаво да е на пръчки и се счупва на няколко парченца. Kоличеството кардамон и канела, които се слагат е еднакво.

Джинджифилът е добре да е пресен, но ако нямате, може да използвате и сух. Пресният джинджифил се настъргва или нарязва на малки парченца, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Ако използвате сух, се разчупва на малки парченца.
От карамфила се слага приблизително по 1-2 карамфилчета за една чаша чай, а за по голямо количество (5 л) 20 карамфилчета са достатъчни. Кориандърът се счуква на ситно.

Напълнете една тенджера на половина с вода. Съставките се слагат преди да заври водата, похлупва се с капак и се чака. След като заври, е добре да се отмести от котлона. Тогава се добавя черния чай (насипен) и се оставя да се запари за няколко минутки. След това тенджерата се връща на котлона и се добавя млякото.
Колкото повече мляко има ,толкова по-питателен и засищащ става чаят. Добавя се мед или кафява захар на вкус.
Насладете се на този невероятен и леко мистичен вкус на хималайския чай.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

3,549 преглеждания

Comments are closed.