• No categories

Халва с шафран

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

halva s shafran

Почитана и харесвана в арабския свят, на Балканите и по Средиземноморието, халвата според историците произхожда от Персия, където занаятът на халваджиите е бил дълбоко уважаван, а рецептите са се предавали от поколение на поколение. Нашият вариант е за мека и кремообразна бяла халва, ухаеща на Ориента.

Необходими продукти за 4 порции:

– ⅔ ч. ч. брашно
– 1 ч. ч. захар
– 200 мл вода
– 100 мл розова вода
– 2 с. л. вода от портокалов цвят, по желание
– 1 щипка шафран
– 125 г масло
– 1 с. л. пудра захар
– 1 с. л. канела
– ядки и сушени плодове за украса

Начин на приготвяне:


1. Слагат се да заврат заедно водата и захарта, разбъркват се, докато захарта се стопи. Добавят се розовата вода, водата от портокалов цвят и шафранът.


2. В тенджера се загрява маслото на умерен огън. Прибавя се постепенно брашното и се разбърква, докато много леко се зачерви. Налива се наведнъж захарният сироп при непрекъснато разбъркване. Изключва се котлонът, покрива се с кърпа, затваря се с капак и се оставя да постои 10 – 20 мин.


3. Халвата се сипва в плосък съд и още гореща се украсява с ядки, сушени плодове, поръсва се с пудрата захар и канелата и се поднася

За рецептата благодарим на списание Меню: 

Вижте още от техните вкусотии тук: 

menu logo  
  www.menumag.bg


Още от Вкусно:


   Кейк с круши и сушени череши

Vegetarianska paelja s zelen fasul   Вегетарианска паеля със зелен фасул

cveklo-salata   Свежа салата за студените дни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,258 преглеждания

Comments are closed.