Грижа в ранна възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fondaciq-za-nashite-decaМеждународен експерт от Великобритания с над 30-годишен опит ще консултира фондация „За Нашите Деца“ в развитието на практики в сферата на ранното детско развитие и грижата за децата в ранната възраст. Магдалин Маккой пристигна в София, за да подкрепи екипа на проект „Грижа в ранна възраст“, който реализира фондацията, в дейността му за подобряване на грижата и благосъстоянието на децата в България.

Г-жа Маккой ръководи две програми – „Развитийна грижа за недоносени деца“ и „Семейно-ориентирана грижа“ и е консултант по естествено хранене на бебето. Тя е медицинска сестра в отделение по неонатология в Medway Maritime Hospital в Кент, Великобритания, в което се полагат грижи за бебета родени след 23 гестационна седмица.

Г-жа Маккой ще се запознае с практиката по отношение на грижата за недоносените деца у нас и ще даде насоки за подобряване на сега съществуващите, или въвеждане на нови практики, които да гарантират по-висока степен ориентираност на  грижата към семейството и по-висока степен на подкрепа за развитието на детето. Препоръките й ще подкрепят въвеждането на иновативни практики за подкрепа на развитието на недоносените деца и техните семейства.

Статистиката сочи, че почти 10% от всички раждания са преждевременни (родени преди 37 гестационна седмица), което налага специални грижи за бебетата, за да се гарантира тяхното нормално развитие.

Проект „Грижа в ранната възраст”, който фондация „За Нашите Деца“ изпълнява с финансиране от фондация ОУК, цели да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна детска възраст (0-7 г.) като въведе интегриран здравно-социален и семейно-ориентиран подход към грижата. Чрез изследователски и застъпнически дейности, както и през пилотиране на социално-здравни услуги за директна работа с деца и семейства, проектът ще подпомогне подобряването на политиката и практиката по отношение на ранното детско развитие в здравната, социалната и образователната системи у нас. Резултатите ще подкрепят процесите по разработване на интегрирана национална стратегия за ранното детско развитие, залагаща на интегриран подход и ясно формулирана между секторна координация.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,811 преглеждания

Comments are closed.