Европейски ден на спорта в училище извежда децата навън през септември

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sport1

2018 година ще бъде четвъртата година, през която в България ще се осъществи Европейски ден на спорта в училище. През 2017 година, 74 хиляди ученици oт над 175 населени места взеха участие в най-активния ден сред учениците, като нашата държава отново бе сред призовите места в Европа от всички участващи 19 държави с най-много раздвижени ученици, благодарение на сдружение БГ Бъди активен.

Европейски ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците. Изпробват се нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. За изминалите три години, участие в него са взели над 200 000 ученици, като само през изминалата 2017-та посланието на самата кампания достигна до над 130 000 души. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включи колкото се може повече деца и млади хора, училища и организации.

През 2018-а година събитието ще се проведе на 28 септември, а БГ Бъди активен вече отвори и формата за регистрация на училища. Инициативата е част от Европейска седмица на спорта и отново е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

Нивата на обездвижване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия. Половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност, а липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. За да бъде решен този проблем трябва да се започне от  училището. То трябва постоянно да разпространява посланието за нуждата от физическа активност и здравно развитие, не само чрез преподавателя по физическо възпитание, но и с помощта на учителите по останалите предмети и, разбира се – на самия директор.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

  • Да се свържат с други европейски страни;
  • Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;
  • Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;
  • Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;
  • Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

749 преглеждания

Comments are closed.