• No categories

Две рецепти за любителите на рибата и телешкото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Миниатюрните телешки кюфтенца със салата табуле и пушената пъстърва със зеленчуци няма да оставят безразличен нито един кулинар.

Рецептите са предоставени от списание “Меню”
http://www.menumag.bg/


Пушена пъстърва със зеленчуци

Землистите вкусове на картофите и морковите в това ястие чудесно хармонират с пушената риба, а композицията се балансира от зелените акценти на броколито и граха и от обединяващата сметана.

Необходими продукти за 4 порции:

– 4 картофа, нарязани на малки кубчета
– 2 моркова, нарязани на ситни кубчета
– 1 ч. ч. зелен грах, замразен
– 1 с. л. зехтин
– 1 с. л. масло
– 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
– 200 г броколи, пресни или замразени
– 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука
– 100 мл сметана
– 1 с. л. копър, ситно нарязан
– 200 г пушена пъстърва
– 300 г бутертесто
– 1 яйце за намазване
– семена от копър или мак, шарен пипер, сусам

Начин на приготвяне:

1. Морковите и картофите се сипват в 1 л вряща подсолена вода. Оставят се да поврат на тих огън за 10 мин. или докато станат крехки, но не бива да се разваряват. Сипва се грахът и зеленчуците се варят още 2-3 мин. Прецеждат се.

2. Загряват се зехтинът и маслото и се добавя пресният лук. Разбърква се, докато стане ароматен, и се слага броколито. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят подварените зеленчуци. Всичко се поръсва с MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука. Налива се сметаната и се поръсва с копъра.

3. Рибата се накъсва на парченца и внимателно се разбърква със зеленчуците. Отстранява се от огъня.

4. От бутертестото се изрязват кръгчета, които се намазват с разбитото яйце. Може да се поръсят със семена от копър, шарен пипер, мак или сусам. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 190° С за 10 – 15 мин. или докато се зачервят. Сервират се с ястието.



Кюфтенца с табуле

Забележително свежата арабска салата е перфектната гарнитура за миниатюрните телешки кюфтенца.

Необходими продукти за 4 порции:

за салатата табуле:

– 100 г арабски булгур
– 1 домат
– 4 стръка пресен лук
– 1 връзка магданоз
– 4 стръка мента или джоджен
– 2 с. л. зехтин
– 2 с. л. лимонов сок

за кюфтенцата:

– 600 г телешка кайма
– 3 с. л. галета
– 1 яйце
– 1 с. л. листа от мента или джоджен, ситно нарязани
– 2 с. л. зехтин
– сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Булгурът се залива с 500 мл вряща вода, затваря се с капак и се оставя да набъбне за 10 мин. Отцежда се и се измива в сито под течаща студена вода. Отцежда се отново.

2. През това време се нарязват на ситно ментата, лукът и магданозът. Доматът се обелва, отстраняват се семките му и се нарязва на много малки кубчета. Разбърква се с булгура и останалите зеленчуци. Подправя се със сол, лимоновия сок и зехтина.

3. За кюфтенцата каймата се омесва с галетата, яйцето и ментата. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформя се на кюфтенца с големина на едър орех. Тиган с незалепващо покритие се загрява, налива се зехтинът. Кюфтенцата се изпържват по 5-6 до зачервяване. Сервират се със салатата.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,038 преглеждания

Comments are closed.