5 юли: Летен Атанасовден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
leten-atanasovde1

5 юли в християнския календар е посветен на св. Атанасий Атонски, но народът го нарича Средилято или Жътвар, защото е в средата на лятото и започва жътвата.

Денят е свързан с редица ритуално-магически действия за началото на жътвата. По народната традиция пръв жъне човек с лека ръка, а първият сноп се връзва с червен конец, нарича се с думи за берекет, а в кърпа върху него се слагат пари – дар за жътварите. Последните класове пък се сплитат с червен конец и в зависимост от традицията в съответния край остават на нивата, носят се в хамбара или се слагат при семената за посев за плодородие.

На този ден домакините колят черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква. В някои части от Родопите се правят селски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.

Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима. В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

На този ден църквата почита Преп. Атанасий Атонски. Живял през десети век, Атанасий се отдал на християнството, отишъл в Света гора и заживял аскетичен живот.

Именници са Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко, Трайка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,671 преглеждания

Comments are closed.