Девет суперхрани за бебета и деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Какво всъщност представляват суперхраните? Това са храни, които са изключително хранителни и които помагат срещу болести и други заболявания. Суперхраните набавят всичко, което липсва на съвременния човек – като витамини, минерали, микроелементи и ензимни системи. Защитават имунната ви система и са полезни, както за децата, така и за техните родители.


Какво всъщност представляват суперхраните? Това са храни, които са изключително хранителни и които помагат срещу болести и други заболявания. Суперхраните набавят всичко, което липсва на съвременния човек – като витамини, минерали, микроелементи и ензимни системи. Защитават имунната ви система и са полезни, както за децата, така и за техните родители.  

Също така, те са достатъчно хранителни и спомагат за свалянето на холестерола, намаляват риска за сърдечни заболявания, а и повдигат настроението.   

За да бъде определена дадена храна като суперхрана, тя трябва да отговаря на няколко важни условия:

– Да съдържа в сравнително малък обем много хранителни вещества в голямо количество и високо качество;
– Да бъде в естествен вид, а не преработена, като по-този начин се запазват ензимите и витамините в нея;
– Да бъде изключително лесно усвоима от организма на човека, като му дава енергия, без да го натоварва допълнително;
– Да се отличава с много ползи и положителни ефекти, които не се постигат чрез употребата на обикновени храни и хранителни добавки.


Соево сирене или така нареченото – Тофу

Всички соеви храни са отличен източник на протеини и имат силно анти-раково действие. Соевото сирене е чудесно за млади момичета, тъй като има защитен ефект за развитието на тялото и гърдите им. Има различни начини как то да влезе в детското меню –  нарежете го на кубчета и го прибавете към супата;  използвайте го за кисело мляко с плодове – децата със сигурност ще го харесат във всеки един от тези варианти.


Боровинки

Те са в списъка на едни от най-здравословните храни. Доказано е, че предпазват от болести на сърцето и предпазват от диабет, подобряват мозъчната активност и намаляват токсичните мазнини в корема, следователно спомагат и за метаболизма. Как то да влезе в детското меню: те сами по себе си са една чудесна закуска, може да ги сложите в млякото, както и в летните салати и десерти. Може дори да си направите сладолед като замразите смес с боровинки, кисело мляко и малко мед.


Домати

Те съдържат голямо количество липокен – вещество, което предпазва срещу рак. Сготвените домати ги прави дори по-здравословни, защото топлината освобождава липокена. Ако пък ги смесвате със зехтин – тялото ви ще ги абсорбира по-лесно. Как да ги включим в детското меню: сосове за пица и паста са добър избор или доматен сос към някое ястие, салатите също са чудесен вариант, ако пък си имате вкъщи малко човече, което обича лютото – не забравяйте за чилито.


Нискомаслено кисело мляко

Всеизвестен факт е, че млякото съдържа здравословна система, която вдига имунитета и помага за храносмилането. То съдържа два или три пъти повече протеини и по-малко захар, сравнение с другото мляко. Прибавете съвсем малко мед (след като детето ви е над годинка) за сладост и малко кленов сироп, която ще му придаде чудесен вкус.


Зеле

Зелето има мек аромат и е леко хрупкаво, което повече се харесва на децата, отколкото например зелената салата. Кръстоцветните зеленчуци като зелето, броколите и къдравото зеле съдържат фитохимикали, които намаляват риска от различни видове рак и също така подобряват храносмилането. Спомага и за изчистване на тялото от токсини. За децата може да направите салата от нарязано сурово зеле с малко количество ниско маслена майонеза, може да го накъсате в супа или в някое от азиатските ястия.  


Сьомга

Тя съдържа полезните за сърцето Омега3 мастни киселини, които също така захранват мозъка, помагат при депресия и имат голяма анти-възпалителна сила. Най-добре вземете от дивата, която е с по-ниско съдържание на живак и с по-високо на Омега 3. най-добрият начин за вашите деца е да я подправите с любими на вашия малчуган подправки, залейте филетата от сьомга с портокалов сок или с с друг вид сос. Сьомгата придава чудесен вкус и на салати.


Какао

Най-вероятно си представихте някой шоколадов бонбон, но в действителност какаото на прах има една от най-високите концентрации на флавоноид, който регулира кръвното налягане и е полезен за сърцето. Той също така предпазва кожата от слънцето. Използвайте 70%-ово чисто какао. Освен за горещ шоколад, можете да го използвате за поръсване на кексове, десерти или разтопете тъмен шоколад и потопете ягоди в него.


Босилек

Тази билка е изключително богата на витамин А, С и К, както и на желязо, калий о калций и подобрява храносмилането. Някой учени дори твърдят, че босилекът помага при главоболие. Може да направите доматен сос за спагети с босилек, да о прибавите към супа или месо.


Канела

Тази подправка помага за регулиране на кръвната захар. Можете да я прибавяте към сладкиши, зърнени закуски, кисело мляко, може дори да я смесите с какао и да използвате сместа за поръсване на десерти – тогава ще имате двойна доза супер храни.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

30,536 преглеждания

Comments are closed.