Детската сексуалност – важен етап от подрастването

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

VEGA - genitalna faza

Около петата – шестата си година* детето навлиза в т.нар. генитална фаза. Това е момента, в който то започва съзнателно да си доставя удоволствие стимулирайки директно или индиректно гениталиите си. В природата сексът, с неговата кулминация оргазма, се характеризира със свободно протичаща енергия, което е най-добрия начин организма да се разтвори. Това разтоварване носи удоволствие, а след него следват облекчение и покой. Чрез тези свои опити и „проучвания” детето се учи да преживява и да си доставя удоволствие, което е подготовка за създаването на хармонични партньорски отношения в зряла възраст.

За съжаление обаче, в нашето сексофобно общество, сексът се приема с чувство за вина и срам. В тази фаза детето се сблъсква с предразсъдъците и забраните, последвани от наказание. Което от своя страна води до чувство за вина и страх от това наказание, поради нарушаването на правилата. Така се формира човек, който винаги ще пренебрегва себе си в името на царуващия морал в oбществото.

Как точно се случва това? В нашата култура царува схващането, че половите органи са нещо мръсно, срамно, неприлично. Продължават да съществуват митове като тези, че мастурбацията води до „оглупяване, ослепяване” и т.н. Обикновено се намира някой достатъчно важен и авторитетен за детето, който да му втълпи, че изпитаното генитално удоволствие е срамно, грешно, лошо. Случва се момчето да бъде заплашено, че ако още веднъж докосне пениса си ще му го отрежат, на
момичетата, че ще се разболеят и т.н. Дори не е нужно детето директно да бъде заплашено или критикувано за новото си откритие. Достатъчно е да усети притеснението и смущението на родителите си, когато се заговори на тази тема или когато се попадне на интимна сцена в някой
филм, от забележките и изискванията да прикриваме голите си тела, или дори от срама, който възрастните имат да се разголят, да се покажат. 

Списъкът е дълъг и вариантите са много. Тогава у детето възниква въпросът „Как е възможно нещо толкова хубаво да бъде лошо?” Усеща с тялото си, че му е хубаво, а близките му казват, че всъщност това не е така. Поражда се конфликт – на кого да вярва – на себе си или на мама и татко? Идва колебанието, вината, страхът от наказание. Родителите все още са много важни за него, за да си позволи да изгуби одобрението им и затова избира да се подчини. 

По този начин детето се научава да се държи така, сякаш хубавото не е хубаво, да отрича мисли, действия, чувства, все едно не са се случили, отказва се от своята телесност и съответно – цялост. На базата на този неразрешен конфликт в по-късна възраст се пораждат всички натрапливи и тревожни разстройства. 

Пораства човек неспособен да се отпусне, да изпита и да се остави на удоволствието (удоволствие от всякакъв тип), съмняващ се, колебаещ се и неспособен да вземе решение, неспособен да поеме отговорност за себе си. Поради това този човек ще се старае да избягва удоволствието, ще се стреми към сивото и сигурното. 

За съжаление рядко се говори с децата за секс. Обикновено се учат от улицата, от списанията, от телевизията. Когато възрастните заклеймяват секса, те го отделят от любовта. Така се появява порнографията и всички сексуални разстройства. Не се разяснява на малкото дете общото между привличането, любовта и секса, което всъщност е връзката между тялото, емоциите, чувствата и мислите. Разединявайки това цяло се получава болестта.

* Разделянето на развитието на детето на периоди е условно. При някои от децата отделните фази се наблюдават в по-ранна или в по-късна от обозначените възрасти. Фазите следват и преливат една в друга без рязка граница помежду им.

Сдружение за психично здраве „Вега” е екип от специалисти, с подготовка и опит в различни области на физическото, психичното и социално здраве на човека: Ана Ганчева- Александрова- психолог и психотерапевт, Ирена Анастасова- лекар и психотерапевт, Марина Любомирова- педагог и клиничен социален работник, Полина Гиргинова- юрист и клиничен социален работник.

В момента основната ни дейност е насочена към осигуряване на 
информация и подкрепа за хора страдащи от разстройства на храненето. Предлагаме индивидуална психотерапия, свързана с депресивни състояния, панически атаки, хипохондрия, зависимости, натрапливости, страхови състояния – фобии, тревожност, сексуални проблеми, трудности в отношенията в двойката и семейството. Организираме и работа в групи за хора, страдащи от разстройства на храненето, от различни зависимости, както и за хора желаещи да разширят себепознанието си.

Повече информация можете да намерите на сайта ни www.vegabg.com

Вижте всички фази от развитието на детето от раждането до седмата му година:

narcistichnata faza   Нарцистичната фаза – първите месеци от живота на бебето

senzornata faza   Сензорна фаза – вторият етап от развитието на бебето

deteto na vuzrast mejdu 3 godiniki-faza na aza-1   Детето на възраст между една и три години. Фаза на Аз-а

p7 br 12 - faza na supernichestvoto   Детето на възраст между три и пет години. Фаза на съперничеството
 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Развитие

61,872 преглеждания

Comments are closed.