Детска програма на Софийския международен литературен фестивал

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

SMLF-detska-programa

12 ДЕКЕМВРИ | СРЯДА

✔ 10:00 – 11:30

Среща с тайните агенти на Дядо Коледа
Среща-работилница с Юлия Спиридонова 

Как Дядо Коледа разбира дали сте слушали през годината? Можете ли да пазите тайна? Детската писателка Юлия Спиридонова ще ви запознае с тайните агенти на добрия старец.

По време на срещата Юлия Спиридонова ще представи на децата по (характерния за нея) интересен и забавен начин коледната си приказка „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“. Ще им разкаже за тайните агенти на Дядо Коледа – птичките, които остават да зимуват. Ще се прожектират на екран изображения на птичките. А децата ще могат да оцветяват картинки с птичките.

✔ 11:30 – 13:00

Защо му е да полети на „Кико без крила“?
Среща-работилница с Радостина Николова

Кое е първо – образът или историята? Всеки герой има своето любопитно минало, а всяка история има своята предистория. В книгите опознаваме само малка част от тях.

„Кико без крила“ е картинна книга за откъс от живота на едно палаво куче, което спешно се нуждае от крила. Малкото текст в книгата отваря поле за всевъзможни интепретации и сценарии, а красивите илюстрации на художичката Матея Аркова дават пространство за истински полет на въображението. Готови ли сте да разровите думите, за да откриете какво се крие отвъд тях?

Знаете ли например защо слонът Лин не е някой случаен слон, а името му крие история на над 70 години? Любопитни ли сте да научите защо точно гъските командват в небесното царство? Кой ли е написал важните правила, по които управлява твърдата им ръка? А може ли да доизсмислите липсващите?

Заедно с Радостина Николова ще разплетем мистерията около миналото на всеки образ в книгата, ще потърсим различната предистория и ще създадем истински крила на свои собствени герои, които да полетят при останалите. Защото всеки сам по себе си е разказвач, нали?

13 ДЕКЕМВРИ | ЧЕТВЪРТЪК

 ✔ 10:00 – 11:30

Приключения с Ванда
Среща с Дагмар Гайслер (Германия)

модератор: Петя Кокудева

Среща с немската детска писателка Дагмар Гайслер, автор на популярната книжна поредица за Ванда. В разговора с нея ще научите какво се крие под името ВАНДА (В като вълшебство, А като авантюрист, Н….), как авторката я е измислила, в какви приключения се впуска. Ще имате възможност да видите ( а и попълните) специалния лексикон, в който присъства и раздел – Какво искам да кажа на възрастните?

✔ 11:30 – 13:00

Как Лора се научи да брои до 10
Среща със Сотир Гелев

модератор: Зорница Христова

Сотир Гелев казва за книгата си – „Героинята ми Лора е дете, а любопитството и стремежът към нови знания и умения е един от основните инстинкти в детството. Книгата няма за цел да научи някое дете да брои (въпреки че е възможно и това да се случи). Предполагам, че читателите на тази история вече могат да се справят с броенето и за тях ще са интересни приключенията на Лора. Надявам се, че тези приключения ще им подскажат, че е хубаво човек да е любопитен и да не се страхува от новите неща, които му се случват.“

 14 ДЕКЕМВРИ | ПЕТЪК

✔ 10:00 – 11:30

Искате ли да се запишете в „Клуба на мъфините”?
Среща с Катя Алвес (Швейцария)

модератор: Юлия Спиридонова

Не пропускайте възможността в „Клуба на мъфините“ да ви приеме лично основателката му – писателката Катя Алвес. С нея ще обсъдим жизненоважни въпроси. Например, какво е да си в тази никаква възраст – нито дете, нито тийнейджър и как точно помагат мъфините в разрешаването на всички проблеми.

✔ 11:30 – 13:00

Балконът – книга без думи
Среща с Калина Мухова

модератор: Зорница Христова

Прочутото стихотворение на Атанас Далчев оживява в илюстрациите на младата художничка Калина Мухова. Едно семейство живее в къща с красив старинен балкон, за който дори не подозира. Докато един ден…

15 ДЕКЕМВРИ | СЪБОТА

✔ 10:30 – 12:00

Прасчо и други приказни герои
Среща-работилница с Мила Попнеделева-Генова

Едно събитие за най-малките, в което Прасчо ще излезе от книгите, за да дойде на литературния фестивал и да се оплаче на децата как е описан и нарисуван от Мила като свинчо и как тя харесва другите си приказни герои повече от него.

За кой е писала Мила, че не си подрежда играчките? За Прасчо. Кой е нарисувала най-дебел от всички животни? Пак Прасчо!!! За кой е писала, че не си мие копитцата? За Прасчо. Честно ли е това? А кой е нарисувала да гази в калта? Отново Прасчо. За кой е написала, че говори с пълна уста? Пак за него.

Прасчо ще прочете на децата къде е писала за него тези лоши работи и ще им покаже всички илюстрации, на които не харесва как е нарисуван. После ще ги помоли да поправят тази черна несправедливост с помощта на боички, моливи и глина. Да напишат хубави неща за него и да нарисуват нови илюстрации, в които той да е възпитано и чисто прасе. И да е слаб. Най-важно му е да е слаб. Иска да се види и зелен. И висок. И елегантен. И да го нарисуват, как язди кон. И слон! И как пилотира самолет.

Прасчо се надява, че децата ще поправят имиджа му от книгите на Мила.

16 ДЕКЕМВРИ | НЕДЕЛЯ

✔ 10:30 – 12:00

Лупо, Тумба и Кутията на думите

Петя Кокудева и героите от най-новата й книга – „Лупо и Тумба. Част 2″ – ще ви покажат вълшебната кутия на думите, пълна с истории.

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2018 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

318 преглеждания

Comments are closed.