Децата със СОП и с хронични заболявания ще се състезават за място в детската градина с останалите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

autism

Децата с хронични заболявания вече няма да влизат по втория начин – с решение на директора, а ще участват в общото класиране при кандидатстване в детските градини. Дотук се стигна, след като родители обвиниха над 100 детски градини в София, че допускат свръхприем на деца по документи, според които са хронично болни.

В момента промените се подготвят от общината и трябва да влязат в сила за предстоящия прием. Децата със специални образователни потребности и тези с хронични заболявания ще се състезават за място в детската градина заедно с всички останали.

Според спецификата на заболяването си обаче децата ще получават няколко допълнителни бонус точки, които да им гарантират известно предимство в общата класация.

Родители внесоха в общината сигнал за 98 нарушения, свързани с приема на деца в една от столичните детски градини. Родителите искат незабавна проверка.

От общината обещаха, че проверки ще има във всички столични градини как и с какви документи са приемани децата. До момента са проверени 17 градини.

Идеята на общината е всички деца да влизат през информационната система, дори и тези със специални потребности и заболявания. Градините с повече деца от допустимото ще трябва да ги разделят в по-малки групи, дори това да означава наемане на допълнителен персонал.

Директорът на една от обвинените в свръхприем детски градини пожела промени в наредбата, според която броят на децата с хронични заболявания в група не трябва да надвишава 10. От общината отговориха, че обмислят и такъв вариант, както и за преструктуриране на детски заведения в изцяло профилирани градини, работещи с деца с определени нужди.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

956 преглеждания

Comments are closed.