Децата от София предадоха над 10 тона стара хартия за нова книга

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Snimka 3 (1)

За пета поредна година в навечерието на първия учебен ден София беше домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. На 10 септември пред Книжен център „Гринуич“ 2000 деца предадоха над 10 тона хартия за рециклиране, а в замяна получиха повече от 2200 книги по избор. Така малките екоактивисти спасиха от изсичане 130 дървета. Кампанията се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова като част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, откри празника и отправи благодарността си към всички, които подкрепят инициативата „Стара хартия за нова книга“. Тя изтъкна, че именно такива каузи спомагат за кандидатурата на София за Зелена столица.

Stara-haria-za-nova-kniga_3

Организаторите на празника – изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ АД Тодор Бургуджиев и Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ – изразиха своята признателност към всички, които за пета поредна година показват любовта си към опазването на природата и четенето, като се включват в „Стара хартия за нова книга“.

Празничната програма поднесе на гостите десетки изненади. Финалистите от „Гласът на България“ неповторимият Кристиан Грънчаров и любимият дует на зрителите Димитър и Христо зарадваха публиката със своите изпълнения. За настроението на всички присъстващи се погрижиха детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави – звездите от БОН-БОН, младите таланти от DIVA DANCE SCHOOL, клуб по спортни танци PRO DANCE, солистите от вокална група „Смехоранчета“.

Stara-haria-za-nova-kniga_2

Забавленията през деня включваха още артистите от „Театъра на приказките“ –  София, които изпълниха музикално куклено цирково шоу, наградено от посланика на Холандия в България. Викторини, посветени на талисмана на кампанията Пърси Джаксън и на екологичната тематика, провериха знанията на децата и техните родители. Малчуганите, отговорили правилно на въпросите,  получиха награди от „Егмонт“ и „Албо груп“. Забавните танци и игрите, подготвени от актьора Олег Орфеев, през целия ден радваха малките зрители.

А за да остане празникът незабравим, всички деца, които предоха старата си хартия, имаха възможност да си направят снимка за спомен във фотобудка в стил „Боговете на Олимп“.

На сцената пред Книжен център „Гринуич“ бяха обявени победителите от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това са 10-годишната Ния Пантева и 11-годишните Лазар Тодоров и Мария Иванова. Всички те получиха комплект от книгите за Пърси Джаксън.

Stara-haria-za-nova-kniga_Sofia_2017

След Хасково София беше вторият град домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година. Инициатива предстои да се проведе в Русе на 17 септември, където традиционно се отчитат рекорден брой участници, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в София и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“, Книжен център „Гринуич“ и Столична община. Партньори на инициативата са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, инициативата „Забавното четене“, „PHOTO KING“ и „БУЛФОТО“.

Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“и „Албо груп“.

Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,623 преглеждания

Comments are closed.