• Няма категории

Децата харесват палячовския, шегаджийския хумор (интервю с режисьора на „Шантави състезания“ – Майк Дайс)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

От 20 ноември сериалът „Шантави състезания“ отново е на екран по Boomerang.

Той е нова продукция на класическото филмче на Хана-Барбера, която ще зарадва децата с приключенията й и има съвсем ново звучене, но със запазеното звучене и усещането за оригинала.

Анимационният сериал е безспорен фаворит на зрителите с чудатите си състезатели и уникално проектираните автомобили, които съответстват на техните личности. Всеки епизод показва 11-те колоритни състезателни автомобила.

Специално за почитателите на „Шантави състезания“ неговият режисьор Майк Дайс даде интервю, което публикуваме в Първите седем.

Mike-Disa_Wacky-RacesМайк Дайс е американски филмов режисьор, сценарист и художник на анимационни филми. Започва да работи като аниматор за „Дисни“ в средата на 90-те години на 20 век. Работи по проекти като  „Покахонтас“ (1995 г.), “Херкулес“ (1997 г.), „Мулан“ (1998 г.), “Тарзан“ (1999 г.) и други.

- Майк, какво ви вдъхнови да възродите Шантави състезания?

- Забърках се в това приключение, след като привърших един игрален филм. Вече бях правил игрални филми за „Уорнър брадърс“, а и съм много близък с няколко творчески директорa, които водят различни шоута за Уорнър брадърс ТВ. Джеф Съргей е един от тях. Ние сме добри приятели и сме направили доста филми заедно. Когато той разбра, че се прави нещо за “Шантави състезания”, ми се обади и ми каза, че трябва да поговорим, защото аз вероятно съм достатъчно шантав да го направя по успешен начин. И така отидох и проведохме много небрежен и забавен разговор, през който си разменяхме хиляди шеги и се майтапихме за това колко са ужасни американските туристи. Заедно харесахме идеите, които ни хрумнаха и ме накараха да пресътворя шоуто малко по-различно от оригиналния замисъл, но все пак основно си остава екшън.

- Кои елементи от оригиналните серии запазихте и какво е новото?

- Много добър въпрос. Елементите, които запазихме, са тези, които всеки разпознава от оригиналното шоу. Музиката, която е една от най-добрите мелодии от Cartoon Network, които някога съм чувал. Имам предвид, наистина, музиката от „Шантави състезания“ е най-добрата музика от 60-те и 70-те години на 20 век, пускана по телевизията. Мисля, че е една от най-добрите за всички времена. Така че със сигурност искахме да я запазим. Важно беше да съхраним и познатите персонажи, въпреки че очевидно сме ги обновили. И така гледаш Дик Дастърдли и знаеш, че е Дик Дастърдли, виждаш Мътли и си сигурен, че е Мътли, Пенелъпи Питстоп също прилича на себе си. Герои като тях не са големи мислители и те трябваше да са в сериала. Има и някои промени. Хана-Барбера не притежава правата за всички герои от оригиналното шоу и ние нищо не можем да направим по този въпрос. И така не можах да ги използвам. Но имам сензационна новина за вас. Вече притежаваме правата за Антхил Моб и започвам да пиша серия, в която той се връща обратно в „Шантави състезания“.

- Колко са общо персонажите в момента?

- Има 7 постоянни персонажа, 5 герои, които се завръщат и досега имаме 44 гост- злодеи и състезатели. Те обикалят навсякъде по света и се запознават с нови хора, така че всеки епизод има различни персонажи.

- Оригиналното шоу е от 1960 година. Може ли да ни разкажете за промените, които сте направили, за да го направите интересно за сегашното поколение и предизвикателствата, пред които се изправихте?

- Колите и екшън сцените в сериала са заснети с най-съвременната компютърна графика CG.  Затова е много динамично, много вълнуващо. И така имаме шоу, което наподобява видеоигра или филм от поредицата „Бързи и яростни“, когато камерата започне да се движи наоколо. Имаме високо качество на компютърната графика и хубав екшън през цялото време. Предизвикателството беше да вкараме персонажите на Хана-Барбера успешно в този свят и все пак да запазим усещането за класически Уорнър Брадърс – палячовщина, глупост, абсурд и странност, и същевременно да успеем да комбинираме компютърната графика с всичко това. Имаме страхотно CG студио, което работи с нас и самите коли се превърнаха в малки персонажи.  Могат да се трансформират, уголемяват и движат по различен начин, имат специални устройства и се превръщат в самолети, подводници, топловъздушни балони и космически кораби. Това стана истинско преимущество благодарение на новата технология, и хубавите истории, които измислихме. Сега можем да развиваме истории на други планети, в други времена, светове и измерения, а ние използваме много от тях. И така има доза научна фантастика, която беше вдъхновена от идеята да създадем тези високотехнологични коли.

- Какво мислете, че задържа детското внимание особено в ерата на интернет излъчванията и достъпа до толкова разнообразни медии?

 Забавен, класически. Не правим нищо, което да не е подходящо за семейно гледане, но аз съм голям почитател на класическия Метро-Голдуин-Майер, класическия Бъгс Бъни, класическата комедия. Шоуто се развива много динамично и има експлозии, зрителни шеги и хора, които се превръщат в различни неща, типично за Cartoon Network, много злодейско шоу – но злодейско по добър начин, злодейско, но подходящо за деца.

- Коя е най-отличителната черта на „Шантави състезания“?

- Ексцентричността е. Това, което имам предвид под насилие е, че ако се опитваш да задържиш вниманието на децата, не ти трябват просто коли, които завиват наляво през цялото време. Трябват ти катастрофирали коли, летящи във въздуха или движещи се из планина. Или пък лавини и експлозии – такива подобни готини неща. Но най-отличителната черта е екстравагантността и чудатостта.

- В коя кола бихте влезли и защо?

- Не бих влязъл в Злата Машина, защото ще избухне. Дик Дастърдли не знае как да се справя с експлозиви, така че бих останал извън Злата машина. Тази, с която вероятно би било най-забавно да правиш неща, е Турбо Ужасия. Това е автомобилът на Питър, защото има реактивен самолетен двигател. Обаче наскоро направихме епизод за колата на Страховитата комбина и техния Автомобил на смъртта. Оказа се, че в багажника им има една безкрайна Хелолуин вселена. И можеш да отидеш навсякъде, общо взето да преживееш всичко, което си видял в Хелолуин епизода. Тоест си има гробища и обитавани от призраци къщи, блата и тресавища. Така че, ако се качиш в колата на Страховитата комбина, ще трябва да правиш много неща.

- С какво бихте окуражили зрителите да гледат „ Шантави състезания“?

- Когато пресътворявах шоуто, го направих така, че Пенелъпи да бъде звездата. Тя е екшън героят на шоуто и е единственият човек, когото бих нарекъл добре информиран. Питър не е най-умният, Дастърдли очевидно има проблеми, а всички останали персонажи са чудновати, но със сигурност за мен това е шоуто на Пенелъпи. Ние представихме нейната сестра близнак Пандора и правим много епизоди около тях двете. Никол Паркър озвучава Пенелъпи, тя е звезда от Бродуей и играе Елфаба в „Зла“. И така правим изцяло музикални епизоди и песни с нея. Тя често е звездата на шоуто и имаме музика и екшън с нея. Супергерой е, екшън звезда, шофьор на състезателна кола, певица, текстописец на песни, филмова звезда. Така че тя ми е любима.

- Има ли други новости около Хана-Барбера?                             

- Интересен факт за шоуто е, че не ни дадоха просто персонажите от „Шантави състезания“, а ни предоставиха цялата библиотека на Хана-Барбера. Така че в близо 50% от епизодите ще видите класическата, оригиналната Хана-Барбера, понякога и в повече епизоди. Скоро привършихме епизода с  Хонг Конг Пфу, който може да бъде и пилотен за ново шоу за него. Върнахме обратно Уини Вещицата, Хъкълбери Хрътката и Снагълпус в главни роли, така че ако гледате нашето шоу, ще видите гост звезди от Хана-Барбера. Те са навсякъде и се надявам, че ще имат продължение в техни собствени серии.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

434 преглеждания

Comments are closed.