Детето има лош дъх – на какво се дължи това?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

деца - лош дъх

Децата, чиито зъбки вече са израснали обикновено бързо се научават да използват четката и пастата за зъби и ги мият с удоволствие. Редовното почистване на зъбите обаче понякога не е достатъчно за елиминиране на лошия дъх. Тогава се налага консултация със стоматолог или с личния лекар.

Лошият дъх спохожда всеки, независимо от възрастта. Обикновено това е временно явление, с което се справяме лесно без специални интервенции, но когато става въпрос за лош дъх при децата е добре да знаем какво го причинява, за да можем да вземем адекватни и навременни мерки.

1. Лоша хигиена
Основната причина за лошия дъх при децата са бактериите, които остават в устата след хранене. Остатъците от храна, които остават в междузъбното пространство или по повърхността на езика са най-честите причинители на лош дъх при децата. Бактериите намират идеална среда за растеж, а от това следва и развитието на неприятна миризма в устната кухина. Ето защо стоматолозите препоръчват след хранене да се мият зъбите, а ако това е невъзможно устната кухина да се изплаква с чиста вода или в краен случай, ако възрастта на детето позволява да се дъвче дъвка без захар за няколко минути. (Тези съвети са валидни за всяка възраст.)
Дори за най-малките деца, които от скоро имат зъбки е препоръчително поне двукратно миене на ден с паста и подходяща четка. Най-важното миене за деня е вечерното, преди сън.

2. Сухи лигавици
Когато лигавицата на устната кухина е прекалено суха, количеството на слюнката е минимално, това предизвиква натрупване на по-големи количества бактерии и отпадъчни продукти в устната кухина, в резултат на което се появява лош дъх. Лигавиците са прекалено сухи, когато детето се налага да диша през устата – ако спи с отворена уста, заради трета сливица, когато е със запушен нос и т.н.
Когато нивото на слюнка в устната кухина е намалено, съпротивителните сили на лигавицата намаляват и тя не може да се пребори с бактериите, които попадат в устата по естествен път. Именно това предизвиква лош дъх. По време на сън производството на слюнка също намалява, това обяснява защо сутрин дъхът ни обикновено е с по-особена миризма.

Недостатъчният прием на течности също може да доведе до сухи лигавици и лош дъх.

3. Храни
Различни хранителни продукти могат да причинят лош дъх в устната кухина на децата. Това са чесън, лук, захарни изделия, бонбони и газирани напитки. Последните две нанасят особена вреда на детските зъби. Известно е, че захарта е чудесна среда за бактериите. Най-доброто, което можем да направим е да научим детето да си мие зъбите след всяко хранене, особено, ако то е завършило с десерт.

4. Чуждо тяло в носа
Малките деца са любопитни, те непрекъснато изследват заобикалящата ги среда и основното средство за тези опознавателни срещи е обонянието. Поради това те често пъхат различни предмети в нослето си, което може да доведе до сериозни проблеми, а понякога това са и парчета храна. Попаднали веднъж в ноздрите, тези хранителни частици започват да се разлагат, освобождават неприятна миризма и са причина за лош дъх. Ако детето има парче храна в една от ноздрите най-доброто, което можем да направим е да потърсим помощ от педиатъра.

5. Заболяване
Лошият дъх може да съпътства настинката или грипа. Възпалението на синусите, сливиците, както и някои алергични състояния могат да са причина за лошия дъх при децата. Обикновено причината за него е свързана с бактериите, причиняващи самата инфекция на горните или долните дихателни пътища. Причина за лош дъх могат да са и заболявания на стомаха и червата, в това число дори нередовната дефекация. След като инфекцията премине, обикновено и лошият дъх си отива с нея. Ако обаче продължи, консултацията с личния лекар е препоръчителна, за да се установи дали не са налице други причини.

6. Кариеси
Кариесите са една от най-честите причини за лош дъх при децата, но и при възрастните. Ако дупките по зъбите вече са налице, четката и пастата за зъби няма да помогнат съществено. Посещението при зъболекаря е наложително!
Редовното миене на зъбите би предотвратило до голяма степен появата на кариеси, затова трябва да помогнем на малките деца да изградят трайни хигиенни навици за правилно използване на четката и пастата за зъби. Началото е най-добре да бъде поставено след появата на първото зъбче.

Източник: BabyCenter

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

41,635 преглеждания

Comments are closed.