Ден на отворените врати по случай Световния ден на кенгуру-грижата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nedonoseni-bebetaФондация „Нашите недоносени деца“ ще отбележи за втора поредна година в България Световния ден на кенгуру-грижата. По този случай на  15 май 2018 г. (вторник)  неонатологичните отделения на  II САГБАЛ Шейново и Александровска болница ще отворят вратите си за всички родители, които желаят да прегърнат своите недоносени бебета.

Преждевременните раждания у нас са над 6 000 на година. За много от недоносените деца последствията са забавено мозъчно развитие и други здравословни проблеми. Допирът до майчината кожа в първите дни от живота им би могъл да предотврати всичко това, но българските лекари обичайно го забраняват. Със символичния ден на отворените врати целим да спечелим повече време за живителни прегръдки на новородените и през остатъка от годината.

Научно доказано е, че методът „кожа до кожа“ стабилизира сърдечния ритъм на бебетата, подобрява съня и съответно менталното им развитие, редуцира нивата на кортизол и притъпява болката при болничните манипулации на майката и детето.

logo

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

615 преглеждания

Comments are closed.