Децата, храненето и изразите, които да не казвате по време на вечеря

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_zloqdo-dete.jpg
Апетитът идва с яденето, но и с доброто настроение. Затова е важно какво ще си говорите с децата и останалите членове на семейството, докато сте на масата. Твърде острите забележки, отправяни към децата могат да повлияят тяхното хранене негативно и да ги накарат да се чувстват подтиснати, което е изключително вредно.

Следващите пет израза са точно такива и е препоръчително да се избягват по време на хранене.

1. „Ще получиш десерт, само ако си изядеш задушените зеленчуци!“

Десертът не бива да се представя пред детето като награда. С това изречение в неговото съзнание се насажда разбирането, че, за да достигне до вкусните неща, трябва задължително да се храни с „гадни“ или поне тези, които не са му любими и че това е неотменно правило.
Макар да звучи почти налудничаво, но понякога е доста по-възпитателно и мотивиращо, ако сервирате за вечеря само десерт. Това почти сигурно ще даде добър резултат и вероятно детето само ще поиска и още нещо, различно от парче чийзкейк или сладолед.
В други случаи изключете десерта от вечерята, не го приготвяйте или не го сервирайте, преди всички да са изяли основното, по този начин ще ограничите избора и ще отклоните мислите на детето от него.

2. „Ти си толкова капризен/а!“

Много деца биват квалифицирани с този епитет, но по-добре да не се използва относно хранителните навици на децата, дори ако имат такива, които определено го поставят в тази група. Изобщо поставянето на етикети на децата не е от никаква полза, особено що се отнася до храненето. Детето може да разбере вашето послание неправилно и да приеме, че то по принцип не обича определени храни и се страхува да опитва нови, а в действителност да не е така.

3. „Изяж пет хапки пилешко и три грах.“

Всеки родите се стреми да отглежда детето си правилно и старателно, това включва и здравословното хранене. Най-добре е то да се храни, според своите предпочитания, и ако иска да изяде три хапки месо и десет грах, това не бива да е повод за семейни драми. Още повече, когато пред детето биват поставяни конкретни цели, изразени в цифри, то ще възприеме това за правило, което би довело до това да става от масата без да се е нахранило или пък да е преяло, само защото е спазило вашите правила. Не определяйте в никакъв случай точно количество храна, което то трябва да погълне на всяка цена и не я отброявайте в хапки и лъжички.

4. „Това няма да ти хареса?“

Дори да сте напълно сигурни, че детето ви няма да хареса някоя храна, не го разубеждавайте да не я опитва. В края на краищата как иначе ще формира собствения си вкус.

5. „Опитай го поне веднъж!“

При някои деца уговорката за „едната хапка“ работи чудесно и им действа окуражително да продължат, но за други това може да се превърне в досадна игра, която да породи редица семейни спорове или дори люта битка по време на семейната вечеря. Затова ако след този израз, детето не желае да опита, оставете го и не го насилвайте.

по материали от www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,140 преглеждания

Comments are closed.