• Няма категории

Четири рецепти без месо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Рецептите са от книгата „Вегетарианското хранене” на издателство Колхида

Автор: Ромела Русинова


Пълнени картофи с гъби

Продукти:

1 кг картофи, 200 г гъби, 100 г масло,
100г кашкавал, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:

Избираме гладки, средно големи картофи. Сваряваме ги до полуготовност в подсолена вода и ги обелваме. Издълбаваме ги от едната страна, а от другата ги подравняваме, за да могат да стоят. Издълбаната вътрешност нарязваме на дребно. В малко масло задушаваме нарязаните на филии гъби, издълбаната картофена вътрешност и нарязания магданоз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. С тази плънка пълним картофите. Поръсваме ги с настърган кашкавал и ги подреждаме в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло и малко топла вода и печем във фурната до златисто.


Салата от авокадо

Продукти:

2 плода авокадо, почистени, обелени и нарязани на парченца, 1 къдрава салата, 1 салата айсберг, 1 настърган морков; за заливката – 1 авокадо
на пюре, сока от 1 лимон, 1/3 чаена чаша оцет, сол и черен пипер, 2 супени лъжици сметана.


Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесваме нарязаните зеленчуци. В друга купа разбиваме в продължение на няколко минути сметаната, след това прибавяме останалите съставки на винегрета.
Смесваме със зеленчуците.


Гъста супа от царевица и картофи

Продукти:

1 голям картоф, 2 стръка целина, 1 малка зелена чушка, 2 супени лъжици олио, 25 г масло, 600 мл зеленчуков бульон, 300 мл мляко, 200 г боб от
консерва, 300 г сладка царевица от консерва, щипка градински чай, сол.

Начин на приготвяне:

Поставяме нарязаните на парченца картоф, целина и чушка в голяма тенджера с олиото и маслото. След като зеленчуците зацвърчат, намаляваме огъня. Похлупваме и задушаваме 10 минути, разбърквайки от време на време. Сипваме бульона, посоляваме на вкус и оставяме да заври. Захлупваме и на тих огън варим около 15 минути. Добавяме млякото, боба, царевицата и градинския чай. Оставяме да къкри още 5 минути.

Сервираме супата топла.


Мусака от патладжани

Продукти:

5-6 патладжана, 7-8 домата, 6 супени лъжици олио, 100 г ориз, 200 мл прясно мляко, 2 глави кромид лук, 2 яйца, магданоз, сол.

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дълги филии обелените патладжани, посо¬ляваме ги и ги оставяме да се отцедят.
Леко ги запържваме в олиото. В същата мазнина запържваме лука до омекване. Прибавяме ориза, 2-3 нарязани на дребно домата и маг¬даноз. Посоляваме, доливаме малко вода и оставяме да поври, докато оризът набъбне. В намазана с олио тавичка редим ред домати на кръгчета, ред изпържени патладжани, ред ориз. Завършваме с домати. Запичаме в силна фурна. Малко преди ястието да е готово, заливаме с прясното мляко, в което сме разбили яйцата. Дозапичаме.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

1,410 преглеждания

Comments are closed.