Червената шапчица по Шарл Перо в Театър 199

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако все още детето ви не познава магията на кукления театър или вече е пленено от нея, сега имате невероятната възможност да го зарадвате с една различна постановка на класическата приказка на Шарл Перо – „Червената шапчица“ в театър 199.

Ето какво споделят двама от основните „виновници“ за реализацията на тази забавна постановка:

„Нашата “Червена Шапчица” пое от самото начало по своя пътечка. Криволичеща и неочаквана.

Тази позната до болка приказка изненада и самите нас, извеждайки ни на територията на един немаловажен проблем. Проблемът за общуването между възрастни и деца.

Подвластни на страховете си, ние, възрастните, често натякваме на децата, че са малки, че светът е опасен и те не са готови за него. Отнасяме се с тях не като с равни на нас личности, а като кандидат-човеци, които имат нужда от специално обучение и дресировка.

ТРЯБВА да бъдат послушни.

ТРЯБВА да бъдат “добри“ деца.

ТРЯБВА да следват безропотно трасето, което сме им начертали с всичките му там табели и предупредителни знаци.

И ето изникват въпроси. А самите деца? Техните пориви? Любопитство? Проби и грешки? Тяхното лично приключение?

Опитахме се да създадем искрено, забавно и живо представление, любопитно както за децата, така и за възрастните. Представление, което не дава отговори, не размахва пръст, не дъвче поуки. Просто споделя мисли.“

Мила Коларова

***

„Скъпи наши малки приятели,

Сигурно повечето от вас знаят приказката „Червената Шапчица“. Може би някой ви я е разказвал или я имате у дома си в книжка. Но тук, в театъра, тя ще бъде съвсем различна от всичко, което сте си представяли, защото на сцената ще видите как кукли изиграват героите от приказката. А куклите ще ви харесат много, защото са адски хитри, хубави и смешни.

Ще има и страшни моменти в пиесата, но вие бъдете смели защото, нали знаете, че доброто трябва винаги накрая да победи злото!“

Андрей Филипов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

ШАРЛ ПЕРО (1628-1703) е френски автор, роден и живял в Париж. Като млад е адвокат, но не след дълго се отдава на перото си. Става известен поет. Като един от най-ранните членове на Френската академия, той защитава идеята, че съвременната западна литература на 17-ти век е във възход и би могла да се сравнява с творбите на Омир.

Скоро Шарл Перо се отдава изцяло на писането и най-вече на съчиняването на разкази за своите деца. Той може да бъде считан за основоположник на жанра „вълшебна приказка“. Поставя началото на тази форма, която достига своя апогей 200 години по-късно, благодарение на братя Грим.

Сред разказите на Перо са „Пепеляшка“, „Котаракът с чизми“, „Спящата красавица“ и, разбира се, „Червената шапчица“. Приказките му се издават във все по-големи тиражи и на най-редки езици. Много от тях са преработени като опери, балети, филми и пиеси.

***

Следващи представления на „ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА”ще има на:

27 март (неделя) и 3 април (неделя) от 11:30 часа

***

Авторски колектив:

сценична версия МИЛА КОЛАРОВА
постановка РУМЕН ГАВАНОЗОВ
художник МИЛА ЛОЗАНОВА
сценография и кукли:
СТАНИСЛАВА КРЪСТЕВА
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
ВЛАДИМИР ВАСИЛЕВ
музика: ВЛАДО КОВАЧЕВ
драматургичен консултант АНДРЕЙ ФИЛИПОВ

с участието на:
МИЛА КОЛАРОВА и ПЕТЪР ГАЙДАРОВ

chervenata-shapchica3

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,114 преглеждания

Comments are closed.