Бременност на 20, 30, 40

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

WOMEN_TEA

 

Повечето експерти казват, че няма най-подходящо време да станем родители. В каквато и възраст да реши да стане майка една жена, винаги ще има много „за“ и „против“ . Когато сте на 20, например, имате много повече енергия да се грижите за малко и постоянно движещо се дете, но пък имате по-малки приходи и житейски опит, който да ви помага. В късните 30 и 40 може би имате по-голяма финансова стабилност, но пък повече трудности при забременяването, раждането и издръжливостта по време на безсънните ноши, трудните периоди на бебето и случаите, в които е болно и не се чувства добре.

От Лора Флин Маккарти

Нека да видим какви са предимствата и недостатъците на бременността в различните възрасти.

Между 20 и 24

 

Тялото

Това са най-фертилната ви възраст. Месечният ви цикъл най-вероятно е напълно редовен и почти всеки месец имате овулация. Дори и в този момент, може би, не бихте могли да заченете точно когато пожелаете. Средностатичстическата жена на възраст между 20 и 24 г. има около 20 % шанс да забременее всеки месец.

Когато забременеете, най-вероятно лекарите ще измерват кръвното ви налягане всеки месец по време на консултациите, но въпреки това повечето жени в тази възраст не страдат от повишено кръвно налягане по време на бременността. Проучванията сочат, че рискът да развиете гестационен диабет е на половина по-нисък от жените в на 40 + години. Това е и причината Американската асоциация по диабет да отмени прегледа за гестационен диабет на жени под 25 годишна възраст.

Емоциите

Емоциите ви по време на бременнстта зависят от доста фактори. Някои жени, коиото отлагат напредването в кариерата си заради майчинството, понякога се чувстват раздвоени и негативно настроени към новата си роля на майки. Друго често срещано притеснение е външният вид. Това е притеснение, от което страдат най-вече жените на възраст 20-24 г., докато по-възрастните майки  са много по-малко засегнати от него.

Рискове за бебето

Рискът от спонтанен аборт в тази възраст е около 9,5 % – най-ниският, който съществува статистически. Тъй като яйцеклетките ви са все още относително млади, бебето почти не е застрашено от генетични изменения, какъвто е синдромът на Даун, например (1 на 1,667 при майки на възраст 20 г.) или други хромозомни изменения (1 на 526 при майки на възраст 20 г.). Обаче, най-много бебета с генетични изменения се раждат при майки именно в тази възрастова група, тъй като на тях почти не им се прилагат скринингови изследвания за подобни генетични аномалии, за разлика от бъдещите майки на възраст над 35 г.

WOMEN_SMILE

Възраст между25 и 29 г.

Тялото

И продължавате да го правите през цялата си бременност ще ви бъде лесно да родите естествено и да си върнете формата от преди раждането по-бързо отколкото жена, която не е в добра физическа форма. Въпреки че това се отнася за всяка възраст, разбира се, когато сте в 20-те си години сте в най-добрата си физическа форма в живота и тогава е най-лесно да върнете оптималното си тегло. По отношение на дългосрочното здраве, ако заченете за пръв път в 20-те си години, намалявате риска от рак на гърдата и на яйчниците – според някои научни изследвания. Лекарите смятат, че определени хормонални промени, които се проявяват по време на овулация (когато нивата на естроген и прогестерон са най-високи), и които стимулират яйчниците и гърдите всеки месец, могат да доведат до повишен риск от рак. А колкото по-често забременявате, толкова по-рядко имате овулация и съответно, риск за развиване на раково заболяване.

Емоциите

Когато сте в късните си 20 години вие сте добре позиционирани в кариерата си и също така вече имате определен опит със семейния живот (който зависи от продължителността на връзката с партньора ви, разбира се), затова сте по-устойчиви на трудностите, които се появяват с тази голяма промяна в живота ви, каквато е родителството.

Рискове за бебето

Рискът от спонтанен аборт е 10 %, съвсем малко по-висок от този на жените под 25 г. Рискът да родите бебе със синдрома на Даун е 1 на 1 250, а за други хромозомни аномалии е 1 на 476.

WOMEN_FAMILY

Между 30 и 34 г.

Тялото

Фертилността започва да намалява след 30 годишната възраст на жените, но това се случва постепенно за около 5 или повече години. Ако се нуждаете от лечение срещу безплодие, шансовете ви сега са доста по-високи отколкото на жените с по-висока възраст. За жените на възраст под 35 г., шансът за успех от ин витро процедура, например, е между 25 и 28 %. За тези над 40 г. шансът пада между 6 и 8 процента. Едно проучване откри, че броят на цезаровите сечения е почти два пъти по-голям сред жените на възраст 30-34 г., в сравнение с тези на 20 г. въпреки че лекарите не биха могли да обяснят тази тенденция.

Емоциите

„Жените, коиот са били напълно отдадени на работата си, докато са били на 20 + години, обикновено се чувстват емоционално готови за семейство, когато навършат 30 и повече. И тогава имат и енергията и средставата да го направят. Но тогава може и да се почувстват раздвоени в две различни посоки. Притесняват се дали ще могат да се върнат а работа и дали въобще ще имат желание да го направят.

Рискове за бебето

Рискът от спонтанен аборт е 11,7 %. На възраст 30 г. рискът да родите бебе със синдром на Даун е 1 на 952, а бебе с други хромозомни аномалии –1 на 385.

WOMEN_FAMILIA

Между 35 и 39

Тялото

Фертилността продължава да намалява и след 35 годишна възраст. Това се дължи предимно на факта, че яйцеклетките остаряват и оплождането им става все по-трудно.

Когато са на възраст 35 и повече години, жените откриват, че им отнема повече от година опити за зачеване, преди това да им се случи. А някои от тях прибягват и до лечение срещу безплодие. Всъщност, най-големият проблем при двойките с репродуктивни проблеми, е това, че късно започват да търсят лекарска помощ. Защото има голяма разлика в това дали жената е в ранните си 30 години или в късните.

Рискът от високо кръвно налягане по време на бременността при жени на възраст над 35 г. е два пъти по-висок в сравнение с този при по-младите жени. Гестационният диабет е около 2-3  пъти по-често срещан при жените в тази възраст. А последните проучвания сочат, че този риск се увеличава дори повече, ако жената е натрупала повече излишно тегло по време на беременността.

Шансът да родите чрез секцио в тази възраст е около два пъти по-висок за жените на възраст 35-39 г., сравнено с тези на възраст 20 + години. Може би защото раждането при по-възрастните жени продължава по-дълго. Когато втората част от раждането надхвърли 2 часа, лекарите често се намесват и преминават към цезарово сечение, за да намалят стреса за бебето.

Емоциите

Това е възрастта, в която лекарят ви най-вероятно ще ви препоръча амниоцентеза или някакво друго пренатално проследяване, защото рискът да родите бебе със синдром на Даун или друга хромозомна аномалия в тази възраст се покачва значително.

Рискове за бебето

Шансът да имате близнаци (тризнаци или четиризнаци) се покачва неимоверно в тази възраст. Това най-често се дължи на факта, че често в тази възраст се прибягва към хормонална стимулация на яйчниците. Жените, които преминават лечение срещу безплодие, най-често раждат повече от едно бебе, защото лекарствата, които приемат, карат яйчниците им да отделят по повече от една яйцеклетка.

Рискът от аборт в тази възраст е близо 18 %. Рискът от мъртвородени бебета е два пъти по-висок от този при най-младите майки, въпреки че причините за това не са изяснени.

WOMEN_FAMILY_BIG

Между 40 и 44 

Тялото

Първо, добрата новина: скорошно проучване сочи, че жените над 40 г., които раждат без помощта на лечение или стимулация, живеят по-дълго отколкото тези, които преминават такова лечение. Защо? Според една теория, естрогенът, който се произвежда във високи дози при фертилните жени, има удължаващ живота ефект върху сърцето, костите и други жизненоважни органи. Обаче, по-малко от 1 % от жените на възраст 40-44 всъщност раждат бебе. Шансът да забременеят пада на 5 % след 40 г.

Как ще износите и родите бебе на 40 + години зависи от няколко фактора, включително нивото ви на физическа подготовка, цялостно здравно състояние и дали това е първото ви бебе. Най-сериозният проблем, който споделят бременните жени в тзи възраст е, че се чувстват много изтощени. Хормоналните промени по време на бременността карат жените да се чувстват изморени, но умората като че ли е доста по-силно изразена в по-късна възраст и може да бъде засилена, ако жената има и други малки деца, за които да се гиржи.

Ако вече сте раждали, може би сте предразположени към хемороиди, натиск върху пикочния мехур, разтежение на вагиналните и маточните тъкани. Причината за това е, че са разтегнати мускулите и останалите меки тъкани в тази област. Можете да сведете до минимум тези странични ефекти, като се стремите да качите минимално количество килограми, да се движите умерено, и да правите упражнения на Кегел, за да укрепите мускулите на влагалището.

Емоциите

Когато достигнете 40 г. вече имате зад гърба си богат опит и зрялост, които да ви помогнат при отглеждането на детето ви. Може би ще сте много по-спокойни в сравнение с времето, когато сте били на 20 г. Но е вероятно да имате и тревоги. Повечето жени се притесняват, че ще бъдат прекалено стари, когато детето им порасне. Двойки, които стават родители в тази възраст рабират, че домът им няма да е тих и спокоен, докато не станат на 60 или 70 г. По-възрастните родители трябва да се справят с чувството за загуба на свободата си и спонтанната радост за това, че отглеждат малкото си дете.

Рискове за бебето

Около 1/3 от всички бременности на жени между 40 и 44 г. свършват със спонтанен аборт. Има няколко причини за това: лигавицата на матката не е достатъчно плътна, яйцеклетките може би са дефектни, кръвоснабдяването на матката не е достатъчно добро, за да износи бременността. Рискът от плацента превиа (състояние, при което плацентата се намира на изхода на матката и частично или цялостно блокира отвора към шийката на матака, с което създава риск от кръвоизливи) и отлепване на плацентата (при което част или цялата плацента се отделя от от стените на матката) се увеличава. Бебетата на майки на възраст над 40 г. се раждат с ниско тегло.

Рискът от хромозомни дефекти се увеличава с всяка година над 40-те. Ако родите на 40 г. бебето ви носи риск 1 на 40 да се роди със синдром на Даун и 1 на 66 риск да има друга генетична аномалия. На възраст 44 г. майката ражда бебе с риск от генетични аномалии 1 на 38 за Даун и 1 на 26 за друг хромозомни аномалии.

running-pregnant

Между 45 и 49 г. 

Тялото

Процентът на жени, които раждат на тази възраст е изключително нисък, какъвто е и шансът да имат успешно лечение срещу безплодие. Дори способността да забременеете на тази възраст и да износите една бременност е само по себе си успех и доказателство за доброто ви здравословно състояние. Повечето успешни бременности в тази възраст, обаче, се дължат на лечение срещу безплодие и се правят чрез донорски яйцеклетки.

След като веднъж сте забременели, ще бъдете подложени на сериозно лекарско следене. Повечето жени, които забременяват след 40 г. биват преглеждани за сърдечно-съдови проблеми, за гестационен диабет, за бъбречна недостатъчност и още други.

Дори да сте в страхотна физическа форма, да износите и родите бебе на тази възраст е в пъти по-трудно, отколкото ако сте в същата физическа форма и на 20 г. Бременността е задача за атлети. Обемът на кръвта почти се удвоява, оказвайки натиск върху сърцето, а натрупаното тегло натоварва костите и ставите.

Емоциите

Повечето жени в средата на 40-те са загрижени за здравето на бебето, но и за собственото си – и то основателно. Защото рискът от и за двамата е доста висок. Но повечето бременности, дори при жените над 40, имат добър край. Затова се грижете добре за себе си, за да имате успешна бременност.

Рискове за бебето

Повече от половината бременности на жени над 45 г. свършват със спонтанен аборт. Удвоен е и рискът от мъртвородено бебе. Както и рискът от хромозомни аномалии – 1 на 30 за Даун и 1 на 21 за други хромозомни аномалии.

pregnant woman in red_92829262

Над 50

Средната възраст за започване на менопаузата е 51 г. Но обикновено възрастта, в която жените навлизат в нея, е 45-55 г. Почти всички бременности след 50 г. изискват помощ – дали при зачеването (ин витро, стимулация, донорски айцеклетки). Жените, които имат овулация вземат прогестерон през първите 2 месеца на бременността, за да я задържат. А тези, които нямат овулация, се нуждаят от донорски яйцеклетки, за да заченат. Те приемат естроген и прогестерон през цялата бременностили докато плацентата не започне да произвежд тези хормони самостоятелно.

На тази възраст има висок риск от усложнения – високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, проблеми с плацентата – коиот се нуждаят от стриктно следене и грижа.

След това идва проблемът с възрастта на жената, след като бебето се роди. Всички познаваме 50-годишни жени, които са енергични и здрави, които също имат полезен опит и зрялост. Но майките на 50 г.+ имат нужда от повее енергия, издръжливост, за да се будят на всеки 2 часа с новороденото си бебе или да тичат след малко дете.

Статистиката сочи, че след като жената забременее и след това премине успешно през скринингово изследване за генетични изменения, тя по-скоро е склонна да износи успешно една бременност, без значение от възрастта си. Важното е да е здрава физически и уверена духовно в своя родителски успех. Затова, момичета на 20 и на 30 …и дори по две, правете йога, яжте сурова храна, защото не се знае на каква възраст ще ви споходи майчинството.

www.parenting.com


Подобни статии:

7c89238cd840a89d2eb596e862649b0a_big  Йога за забременяване

ovulation-signs  Физиологични признаци за овулация

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

11,845 преглеждания

Comments are closed.