• No categories

Бобени кюфтета с просо (по рецепта на Ангелика Волфскийл)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

beans

Продукти 
За 4 порции:
100 г сух/зрял бял боб
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 лъжици зехтин
100 г просо
500 мл. зеленчуков бульон
1 връзка магданоз
50 г смлени бадеми
1 яйце
сол на вкус
лют червен пипер на вкус
4 лъжици мазнина за пържене

1. За подготовката на боба – да се накисне за през нощта в обилно количество студена вода.
2. Обелват се лукът и чесънът, режат се на ситно и се запържват със зехтина в тенджера на слаб огън, докато лукът стане като стъкло.
3. Бобът се прецежда през сито, просото също се изсипва в ситото и всичко се измива добре със студена вода, след което се добавя в тенджерата към запържения лук. С бъркане се добавя зеленчуковия бульон, загрява се ястието да кипне и се готви на слаб огън 35-40 минути под капак, докато бобът и просото омекнат съвсем.
4. Тенджерата се маха от огъня и бобът и просото се оставят да поемат течността покрити още 30 минути, като при това леко изстиват.
5. Магданозът се измива, нарязва се на ситно и се добавя към боба с просо, както и бадемите, яйцето, солта и червения пипер. Всичко се разбърква с вилица и се омесва старателно с ръце, докато тестото стане готово за оформяне на кюфтета.
6. От него се оформят 12 кюфтенца, които се пържат в тиган, с мазнината за пържене, на средна температура по около 5 минути от всяка страна.

Вегетарианските кюфтета съдържат съвсем малко мазнина, но много фибри. И те са ефективна защита срещу рак на дебелото черво. Кюфтенцата са богати на протеин/белтъци и подхождат за обяд или вечеря.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,401 преглеждания

Comments are closed.