Билки, които често се използват по време на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Жената и бебето са свързани – духовно, емоционално и физически. Решението да имаш дете е съпътствано с времето, да оптимизираш здравето си.

Билки, които често се използват по време на бременност

Въпреки че не всяка жена се нуждае от билки по време на бременността, следните билки се препоръчват от много билкари и са се използвали благополучно през вековете. Препоръчват се билки, които могат да се ядат като храна – хранителни, богати на витамини и минерали.      

Въпреки че медицината може да замести чрез хранителни добавки повечето необходими вещества, всички знаем, че по-добрият начин да си ги добавим е чрез храната. Всъщност като се замислим, билките са по-добри, по-евтини и по-здравословни в сравнение с медикаментите.

Билки

малини листа

Малините, или по-скоро листа от малини, са основни плодове, които от стотици години се използват от хората с лечебна цел. Това е една от най-добрите храни за бременни – те са хранителни и повлияват благоприятно на репродуктивната система.

Тази билка е богата на калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, витамин В, С и Е. Малините също така засилват плодовитостта при мъжете и жените, намаляват сутрешното гадене и спомагат за изобилието на производството на кърма. 

Ако сте правили аборт преди това, билкарите препоръчват да отложите малко консумацията на малини за след първото тримесечие. След това може да пиете по една – две чаши чай всеки ден.

За си направите чай, прибавете една – две супени лъжици сушени листа във вряща вода и накиснете за около 15-20 минути. Може да прибавите и други билки като коприва или листа от мента.

 

коприва

Коприва – тя е богата на желязо, калций и протеини, както и на други важни хранителни съставки. Фактически, това е една от най-добрите билки за бременните жени. Пиенето на чай от попарена коприва преди и след бременността засилва функцията на бъбреците, увеличава потентността, както при мъжете, така и при жените. Хранителна е и за майката, и за бебето, намалява спазмите в краката и родилната болка, предотвратяват хемероидите след бременност и увеличава богатството на вещества в кърмата. Копривата трябва да се бере преди да е цъфнала.


люцерна

Люцерна – богата e на витамини А, Д, Е и К, на осем храносмилателни ензими и изключително много минерали. Помага при късна бременност, заради витамин К.

 

 

глухарче

Глухарче – както листата, така и корените съдържат съществени хранителни вещества като витамин А и C, желязо, калций, калий и др. Коренът има лечебни свойства и спомага за доброто развитие на черния дроб. Листата са меки и не дразнят стомаха и се използват, за да не задържа бременната жена вода, което е доста често срещано явление. Листата може да ги консумирате пресни на салата, може да си ги приготвите или да си ги направите на чай.

 

джинджифил пресен листа

Джинджифил: Освен че е много полезен, джинджифилът може да намали сутрешното гадене.

 

 

боровинки

Боровинка: Боровинката спомага за регулиране на кръвната захар, което при някои бременни жени се превръща в проблем.

Кои билки да избягваме по време на бременност

Въпреки че билките са природни, не всички са безопасни по време на бременност. Преди да взимате каквото и да било решение относно този въпрос, първо се посъветвайте с вашия лекар или човек, който се занимава с билки.

Експертите казват, че бременните жени трябва да избягват консумацията на билки, които са силни или имат токсичен ефект. Интересно е, че билките, които не се препоръчват на бременни жени, спомагат за регулиране на цикъла при не бременните. За жени, които лесно помятат, голямото количество от тези билки може да увеличи риска.


Не се лекувайте сами с тези билки:

  • Билки, които предизвикват контракции: вълча ябълка, хинин, памук, мораво рогче, хидрастис

 

  • Билки, които регулират и увеличават менструацията: агава, ангелика, цикория, исоп, имел, свежи листа магданоз, джоджен, латинка, вратига

 

  • Билки, богати на алкалоиди (които могат да раздразнят бебето): зановец, кафе и черен чай

 

  • Билки, които разхлабват: алое, магарешки бодил, сена и жълт лапад

 

  • в големи количества.


Храна по време на бременността

По време на бременността, а и не само, трябва да си създадете добри хранителни навици. Добрата храна е важна не само за бременността, но и за самото зачеване.

Трябва ли бременната жена да поема хранителни добавки? Най-добре е ако си набавяте всичко необходимо чрез храната, която трябва да е разнообразна, такава, която включва изобилие от зърнени и бобови растения, плодове, зеленчуци, билки, ядки, семена и др.  

При храните богати на витамините и минералите рискът от предозиране е малък, затова по-добре здравословна храна, отколкото хранителни добавки. Учени казват, че по време на бременността се забелязва недостиг на 4 витамина – фолиева киселина, Б-6, Д и Е и четири минерала – калций, магнезий, цинк и желязо. От тези, най-трудно за добавяне е желязото.

Фолиева киселина: Тя е нужна за ДНК синтезиса и следователно е важна за развитието на всички тъкани и особено за нервната система. Храните, с които можете да си набавите фолиева киселина са леща, грах, тъмно зелените зеленчуци като броколи, спанак и аспержи.

Витамин Б-6 е важен за използването на мазнини и протеини, както и за произвеждането на червени кръвни телца.  Храните, богати на Б-6 витамин са картофи, трици и житни растения.   

Витамин Д – храните, богати на този витамин са риба тон, сьомга, сирене

Витамин Е –  Всички видове ядки са изключително богати на Витамин Е и затова се препоръчват по време на бременността. Доматите и спанакът също са богати на този витамин, но най-добре да се консумират без сол.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,272 преглеждания

Comments are closed.