Безплатна логопедична диагностика за деца от 1 до 5 юни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

0c9e148ed6740f1f33a1d3f1cc2240f7

Логопедични центрове „Медика” организират безплатна диагностика на деца, по повод 1-ви юни – Международния ден на детето.

Инициативата е традиционна, като тази година акцията ще се проведе от 1-ви до 5-ти юни. Консултациите ще се извършват в бившата Стоматологична поликлиника в Русе, кабинет 314.

В този период родителите ще могат да се консултират със специалист – логопед, в случай, че техните деца имат езикови и речеви проблеми. За диагностика могат да се обърнат и семейства с деца с детска церебрална парализа, аутизъм и забавено говорно развитие.

При прегледите може да бъде направена ранна диагностика за езиковото развитие на децата, която включва превенция и на графо-моторни нарушения, коментира логопедът Силвия Пасева.

Консултациите ще бъдат безплатни през цялата седмица. Родителите, които искат да запишат децата си за диагностика, трябва да направят това предварително на телефон 088 767 67 52.

Специалисти проследяват дали малчуганите изговарят правилно думите и дали свързват правилно изреченията. Намесата на логопед се налага, когато детето изговаря неправилно звуци или ги заменя, обясняват специалистите. Техният съвет е помощ за разрешаване на този проблем да се потърси преди тръгване на училище.

„Между първата и втората година детето натрупва изключително бързо думи в речника си, които могат да достигнат до 300. На годинка то вече трябва да използва първите си думички, на две годинки да свързва две думи във фраза, а на три – да използва изречения от три думи и да свързва смислово няколко последователни изречения“, коментира логопедката Светла Стефанова, като уточнява, че някои деца проговарят със закъснение, но правилно, за разлика от други, които проговарят рано, но неразбираемо.

0c9e148ed6740f1f33a1d3f1cc2240f7

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,462 преглеждания

Comments are closed.