Бебетата, които боравят със смартфони спят по-малко и развиват двигателните си умения по-бързо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebeja-sus-smartphoni-k

Темата за „бебетата със смартфони“ е все по-честа, защото и мащабът на феномена е все по-голям. Неотдавна германски учени установиха, че около 70% от децата в най-ранна възраст боравят със смартустройства поне по половин час на ден и предупредиха за потенциалните вреди от това. Сега британски учени са открили, че тези бебетата спят по-малко от връстниците си, но пък развиват двигателните си умения по-бързо.

Изследването е направено в лондонския университет „Бъркбек“ и е публикувано в Scientific Reports. Учените анкетирали над 700 родители с деца до 3-годишна възраст и установили, че около 75% от тях позволяват на децата си да си играят със смартфони и таблети всеки ден, включително и 51% на бебета под 1 година.

От отговорите на родителите се разбрало, че деца, които боравят с технологии, спят с около 15 минути по-малко в денонощието от връстниците им, които имат по-традиционни играчки. Те заспиват по-трудно вечерно време и в общия случай спят повече през деня, отколкото през нощта. Но заедно с това при тях се наблюдавали по-бързи реакции и усвояване на движения заради работата с тъчскрийн.

Откритието не е повод за притеснение сред родителите, успокояват учените пред Би Би Си. Според тях при 10-12 часа сън за тази възраст 15 минути не са фатални, макар че не е ясно дали има ефект на натрупване.

Изследването не е достатъчно категорично и обширно, коментират още изследователите. Това е нова тема за учените и все още липсва критична маса от информация и научни доказателства за това има или няма вреда, или пък полза, от смарттехнологиите върху децата.

Засега препоръчват на родителите да следват същите правила като за телевизора – с ограничение на времето, което може да се прекарва пред него и да се уверяват, че съдържанието е подходящо за малки. Съветват също и да не се позволява игра със смартфона непосредствено преди лягане.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебето Полезно

Етикети:

9,870 преглеждания

Comments are closed.