• No categories

Ашуре с камут и лимец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в сп. Първите седем, юли 2012

Ashure s kamut i spelta_03

Ашурето има символично значение за мюсюлманите и е свързано с края на потопа. Отвъд тази роля това е вкусен и ароматен десерт, който дава възможност за използването на разнообразни и необичайни продукти.

Продукти за 10 порции:

– 1 ч. ч. камут
– 1 ч. ч. лимец  
– 1/2 ч. ч. киноа 
– 1/2 ч. ч. амарант 
– 1/2 ч. ч. сварен нахут 
– 100 г стафиди 
– 200 г сушени смокини 
– 200 г сушени кайсии 
– 1 с. л. настъргана кора от портокал  
– 1 1/2 ч. ч. кафява захар 
– 400 мл. кокосово или прясно мляко 
– 3 с. л. розова вода

Приготвяне:

1. Лимецът и камутът се заливат с 5 ч. ч. вода и се слагат да заврат. Свалят се от огъня и се оставят през нощта във водата.

2. Добавят се амарантът и киноата и се слагат да се варят на тих огън около 20 мин., докато омекнат. Добавя се още вода, ако има нужда.

3. Сушените плодове се нарязват се на ситно.

4. Към сварените зърна се добавят нахутът и портокаловата кора, млякото, захарта и всичко се оставя 10 – 15 мин. на тих огън. В края на варенето консистенцията трябва да бъде като на по-рядък крем. Слагат се сушените плодове. Сваля се от огъня и се налива розовата вода. Разпределя се в купички. След няколко часа ашурето започва да се сгъстява. Сервира се, след като престои поне 4-5 часа

Време за приготвяне: 1 час + 6 часа за накисвине


Степен на струдност: лесна

Рецептата ни предостави:

menu logo
   списание Меню
  www.menumag.bg


Вижте още рецепти:

59-torta s plodovi zvetja_660x430   Прасковена торта с плодови цветя

kitajski-omlet-11   Китайски омлет

pastarva na tigan s nahut   Пъстърва на тиган с нахут и доматчета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,505 преглеждания

Comments are closed.