Бебе без пелени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe na gurne

Да, възможно е да имате бебе без пелени. Екзотична е идеята,
но може да се постигне с малко постоянство и много спокойствие.

 

Пет съвета преди да започнете 

  • Предлагайте на бебето си пиш-пауза по времето, когато изглежда логично, че може да му се пишка – по време на или след дълго кърмене, след събуждането му, по времето на смяната на пелените. Пуснете водата да тече от кранчето на банята и казвайте „пиш – чиш”, когато пишка, така че да се научи да разпознава усещането при пишкане.
     
  • Упражнявайте се да държите бебето в „класическата” поза за пишкане – с гръбче към стомаха ви, ръцете ви го държат отдолу за бедрата, като леко раздалечавате крачетата. Опитайте се да го правите навън в градината или над ваната, така че да можете да го държите уверено преди да започнете да „се целите в мишена”.
     
  • Дишайте бавно и дълбоко, като същевременно стягате коремните си мускули. Предложете на бебето си пиш-пауза за около минута и ако не се случи нищо, просто оставете и опитайте отново по-късно. Говорете му, докато чакате, така че то да свързва пишкането с приятно време прекарано с вас.
     
  • Осигурете на бебето си време за игри без пелена всеки ден, така че да научите какво прави, когато му се ходи по малка нужда.
     
  • Техниката е предназначена да бъде приятно изживяване за вас и бебето ви – така че не се стресирайте, ако не проработи при вас. Просто се отпуснете и се забавлявайте с нея – и с вашето бебче.

Приучване на бебе към тоалетна: възможно ли е?

Макар че не се препоръчва от повечето експерти, тренирането за тоалетна на деца  (или Естествена бебешка хигиена[1], както често се нарича) е разпространено в някои страни в продължение на хилядолетия и може да се използва за ранно приучване към тоалетна.

 

Каква е идеята?

Строга, структурирана е и няма лесен или бърз начин да приучите бебето към тоалетна. Въпреки това някои родители я намират за естествен и зелен алтернативен подход към приучването към гърне: избягвате неудобствата и разходите по купуването на пелени и четете езика на тялото на детето ви, за да разбирате кога то има нужда.

 

Кога да започнете?

За приучването към детско гърне обикновено започвате процеса на подготовка за тоалетна между раждането и възраст шест месец, с идеята, че идеалното време за начало е между четвъртия и петия месец. Въпреки това поддръжниците на метода казват, че дори малко по-големи деца също лесно могат да научат какво да правят.

 

Как работи?

В основни линии, идеята е, че често можете да предугадите кога детето ви има нужда да ползва гърнето, като се научите да разчитате сигналите, които ви дава. Обикновено това са шумове, промени в езика на тялото, различно поведение или изражения на лицето.

Тогава, когато мислите, че има нужда да пишка, например, издавате специален звук, като дълго “пишшшш”, за да му подскажете, че е време за пишкане. Правите това, като държите бебчето над тоалетна или мивка.

Или ако пишкането е непровокирано, отново произнасяте този звук, докато пишка. Идеята е, че бебето ви ще започне да асоциира звука с нуждата му да пишка или ака.

 

Колко време отнема?

Стегнете се: това не е бърз метод. Макар че някои деца могат лесно да се научат да контролират перисталтиката и мехура си относително бързо, повечето деца не са напълно приучени към ходене до тоалетна до навършването на две-годишна възраст. Това са много месеци на нечистотии и много стрес. Ако бебето ви не използва пелени, какво правите на публични места? В автобуса? В парка? Може да се окаже също така трудно и да намерите детско заведение – опитите да откриете забавачница, в която да срещнете разбиране, може да е твърде тежко.

 

Какви са предимствата?

Поддръжниците на създаването на навици за ползване на тоалетна или комуникация на нуждата (КН) твърдят, че ако бебе се приучва към тоалетна по този начин, а не по традиционната техника за приучване към гърне, избягвате разходите за пелени и обривите от пелени. Те също така вярват, че ще изградите силна връзка с бебето си, а със сигурност методът е издържал проверката на времето, особено в не-западните култури. В някои райони на Китай, бебета и деца носят панталони с дупка на дупето, за да позволят лесни и в движение паузи за гърне.

 

Какви са недостатъците?

Това предполага огромно посвещение от ваша страна и, нека да се изправим лице в лице с истината, не е социално приемливо. Експертите също така поставят въпроса дали не добавя още един товар за майката толкова скоро след като е дала живот.

 

Но представлява ли това метод на всичко или нищо?

Не, не и ако не го искате. Някои родители използват метода ЕБХ през част от времето и намират за по-лесно да използват пелени през нощта или когато детето им е в колата или болно. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

17,245 преглеждания

Comments are closed.