• No categories

Рецепта за ритуална погача

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

РЕЦЕПТА

Продукти

1 кубче мая

1 пакет брашно

4 яйца – отделя се жълтъкът от едното за намазване

1 кофичка кисело мляко

1 пакетче краве масло

4 с. л. захар

Приготвяне

Маята се натрошава в супниче и се размива до гладка каша с топла вода. Добавят се 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно и се разбърква добре. Слага се на котлона на водна баня за 5 минути, докато набъбне.

Яйцата и киселото мляко, които трябва да са със стайна температура, се разбъркват добре с половината от разтопеното масло. Към тях се прибавя маята и се бърка добре. Добавят се 3 с. л. захар.

Брашното се пресява и постепенно се добавя към сместа до получаване на средно твърдо тесто. Омесва се и се поставя в поръсена с брашно купа, за да постои на топло около 1 час. След това се разрязва на 2 и се разточват кори. Първата се намазва с половината от останалото разтопено масло. Върху нея се слага втората кора и отново се намазва с остатъка от маслото. Навиват се на руло, което се реже на 8 парчета.

Парчетата се подреждат в тава, предварително намазана с олио и брашно (най-подходящо е дъното на електрическа тенджера). Оставя се да втаса до двойно увеличаване на обема. Питката се намазва с жълтъка и се пече на 200 градуса. Първоначално се слага по-ниско във фурната, а когато отстрани стане леко червена, се качва по средата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

13,527 преглеждания

Comments are closed.