Как да къпем бебето във ваничка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby-bathtub

Ако пъпчето вече е зарастнало, е време да се „пренесете” в бебешката ваничка. Не се притеснявайте, ако в началото бебето не харесва да бъде във вода, нормално е. Ако искате, дори може да продължите да го изтривате само с мокра гъба за няколко дни и да опитате с вана по-късно. Важно е да осигурите на бебето усещането за сигурност и защита като го държите здраво, за да може то да чувства комфорт.

След като сте поставили ваничката на подходящо място и имате всичко необходимо под ръка, напълнете я с малко количество топла вода, колкото да поддържате бебето топло, но без да го покривате цялото. В никакъв случай не пълнете, когато бебенцето е вътре във ваната, защото внезапната струя на топла вода може да го попари. Задължително първо тествайте температурата.

Бавно потопете бебето като му говорите спокойно и го държите здраво, но нежно. Би било добре ваничката ви да има слинг или подобна приставка, с която да осигурите по-голяма сигурност. Но ако нямате, просто придържайте главичката и врата с една ръка и къпете с другата. Внимавайте да не допускате бебето да се подхлъзва (а мокрите насапунисани бебета се държат трудно!), защото това може да изплаши и двама ви.

Също като при измиването с гъба започнете с лицето. С памучен стерилен тампон или чиста кърпа избършете нежно очите отвътре навън. За останалото лице използвайте само вода.  После се прехвърлете на гърдичките и врата, където продължете изплакването с вода, освен ако не са наистина замърсени по някаква причина. Направете същото с ръцете, краката и гръбчето. Постарайте се да изплакнете всички малки прекрасни гънчици по телцето на бебето. Ръчичките и крачетата измийте с малко количество сапун, като внимавате да не попадне в устата. И последно се погрижете за гениталиите.

Мийте косата на бебето веднъж или два пъти седмично, освен ако не се наблюдават млечни корички (бебешка кел) по главичката, които налагат по-често къпане. Банята е въпрос на вкус – някои бебета я обожават, а други не спират да пищят и плачат. За да предотвратите евентуална фобия от шампоана, ползвайте само много нежни продукти, в малки количества, дори съвсем малко вода, и внимавайте да не попада в очите.

Виж още:

Рязане на ноктите на бебето
Пъпчето
Грижа за кожата на новороденото
Къпане на порасналото бебе
От какво се нуждая за къпане на бебето си?
Кога да къпя бебето?
Как да се науча да къпя бебето си
Съвети за перфектното къпане
Как да къпем бебето
Как да къпем бебето и какво ни е нужно
Масаж на бебето
Къпане на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

8,862 преглеждания

Comments are closed.