• No categories

Зелено червено яйце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

Защо не опитате тази година да боядисате яйца с напълно естествени материали? Децата със сигурност ще се забавляват доста, експериментирайки.

Подготовка:
Към всички натурални оцветители добавяйте и няколко лъжици ябълков оцет във водата – той ще помогне за фиксиране на боята. Измийте твърдо сварените яйца първо с топла вода. Може да използвате и малко препарат за миене на съдове, за да премахнете мазнината и боята да хване по-добре.

Боядисване:
Пробвайте с обвивка от лук! Първо потопете яйцето в оцет, след това увийте хубаво в лукови люспи и стегнете с конец или ластик. Варете го, както е опаковано. Така ще получите интересни шарки. Можете да оставите яйцето да постои в горещата вода и след като сте го махнали от огъня. В зависимост от цвета на обвивката, можете да получите от светложълт до червен, дори виолетово-син цвят.

Ето още няколко идеи за естествени оцветители – спанак за зелено и ябълкови обелки за светло зелено. От кафето яйцата стават кафяви, а от сварените моркови – светло жълти. Червеното е постижимо с консервирано цвекло или червен гроздов сок. Сок от боровинки или други червени плодове също върши работа.

Правило:
Ако оставя петна по дрехите, значи може да боядиса яйца!

 

Още натурални идеи:

Е, това сигурно го помните добре – магданозените листчета, който бабите ви са използвали за украса на яйцата, когато още не е имало лепенки за яйца. Ако искате да го пробвате и вие, пригответе си листчета от магданоз (а може и някакви други), сложете едно върху яйцето, след което увийте яйцето в стар копринен чорапогащник и го потопете в боята, която искате. Когато го извадите от боята след няколко минути, на мястото, където е било листчето се е отбелязало самото то, а останалото яйце е оцветено.

Цветен ориз

Ако използвате боя за яйца, може да боядисате и малко суров ориз. Сложете колкото ориз искате (примерно една супена лъжица) в марличка и я потопете в боята, която си изберете. Оставяте я за малко, а след като я извадите и оризът изсъхне, може да го използвате, за да украсите яйцата. Може да го залепите по тях като рисувате различни фигурки, човечета или каквото въображението ви подскаже.


Пастелни фантазии

Детето ви обича да рисува? Със сигурност, ще хареса тази идея. Вземете пастели и с тях изрисувайте сварените (и вече студени) яйца. След като приключите с тази част, потопете яйцата в боя за яйца. Подходящи за тази идея за по-ярки, неонови цветове бои. И знаете – колкото повече държите яйцето в боята, толкова по-ярки ще станат цветовете!


Да превърнем яйцата в плодове!

    Необходими продукти:

  1. Разбира се, нуждаем се от яйца (твърдо сварени или празни)
  2. Боята за яйца също е ясна. Ще ни е нужна червена, жълта и зелена.
  3. Темперни бои – черно и зелено
  4. Фина хартия – тъмнозелена (може да се използва и зелена салфетка)
  5. Дървено сандъче или друг съд, в който да стоят красиво украсените яйца
  6. Изкуствена трева – това може да се приеме като лукс, който да даде завършен вид на идеята, но не е задължителен
  7. Четка за рисуване
  8. Лепило
  9. Ножица

Не забравяйте да повикате и децата, защото определено не биха искали да пропуснат това!

 

Как да превърнем яйцата в ягоди и лимони:

  1. Боядисайте една част от яйцата червени, а другата жълти.
  2. За да направите ягоди – нарисувайте със зелена темперна боя на по-широкия край на яйцата назъбени листа. Не забравяйте да „нашарите” яйцето с типичните за ягодата зелени точици!
  3. За да направите лимони – нарисувайте зелени капчици в по-широкия край на яйцето.
  4. Изрежете листенца и дръжки от зелената хартия (за лимоните са необходими 5-6 листенца).
  5. Наредете „плодовете” в дървеното сандъче или съда, който сте избрали за целта. Може да сложите на дъното изкуствена трева или да направите такава от тънки лентички, нарязани от останалата зелена хартия.

 

Две видеа за боядисване с естествени материали:

Как боядисват яйца в Словения (без звук)

 

Още идеи (на английски)


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,701 преглеждания

Comments are closed.