7 начина да научите детето си на големите неща

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Рисуваме света прекрасен пред децата си и силно вярваме, че за тях той наистина ще е такъв. Истината обаче е, че рано или късно децата се сблъскват със същите проблеми, с които и ние и е хубаво да ги подготвим малко или много за това. 

Изразяване на емоциите

Изберете настроение с детето и нека да го нарисува как изглежда. Може да направите същото и с музика: пуснете му класическа симфония, блус и летни хитове. Какви емоции събуждат в него различните музикални стилове?

Това упражнение ще му помогне да осмисля и изразява емоциите си пред вас без да чувства, че му се бъркате. Говорете само за хубавите емоции. Това ще ги накара да се чувстват по-спокойни да говорят и за лошите, когато имат нужда от това.

Толериране на другите

Големите послания могат да се изпратят много лесно чрез една история например. Подберете подходяща приказка с картинки и разсъждавайте заедно с детето за отношенията между героите и за проблемите, които са застъпени в историята. 

Да се научим на търпение

Опечете заедно хляб. Преминете през целия процес и го въвлечете в него. От разтварянето на маята и втасването до месенето и изпичането на хляба. Смесвайте продуктите, месете, оформяйте хляба и отново месете. Сложете хляба да се пече. Всичко това изисква търпение, грижа и внимание – все важни качества в живота. А и да не забравите да включите детето в работата по почистването и подреждането на кухнята след цялото това месене!

Да управляваме парите

Важно е детето да научи стойността на парите, както и да развие умение да пести. Подарете на детето си касичка или пък я изработете заедно. Ако пък е по-голямо, може да му обясните, че ако иска нещо, което не е от първа необходимост естествено, като някоя играчка, трябва да спестява, за да си я купи.

Ако прецените, може да му дадете допълнителни задачи, срещу които да получи възнаграждение – например да събере излишните хартии, вестници, кашони и да ги предаде на вторични суровини. Не трябва да възпитавате в него усещане, че е нормално да му се плаща, за да си върши обичайните  задължения.

Нещата от живота

Седнете някоя вечер на терасата, пред блока или още по-добре, ако сте извън града на някоя полянка. Гледайте звездите и небето и започнете разговор с детето за живота и света.Това ще му помогне да разбере колко голям е светът и колко малки сме ние, но въпреки това сме част от него. Това е добър момент да запознаете детето с еко проблемите на планетата, дотолкова, че да обръща внимание и да е по-съзнателно, когато изхвърля боклук или когато си мие зъбите.

Животът и смъртта

Посаждането и отглеждането на растение ще помогне на детето да разбере повече за живота и смъртта, както и за това, че са нужни грижи, за да израсне и да се развие едно растение. Вие може да направите паралел с живота на животните и хората и да се опитате да му предадете в разбираем вид онова, което смятате, че е най-важно да знае на този етап за това.

Сигурност онлайн

Излезте на главната улица с детето си и разгледайте магазините отвън. Обсъждайте кои ви харесват, кои не и защо. Поговорете за някои от хората, които виждате и какви предполагате, че са те. След това се приберете вкъщи и влезте в интернет сайтове.

Направете паралел с хората от улицата и тези онлайн.
Нека детето осъзнае, че както има хора, с които не бихме искали да общуваме навън, така има и такива, с които не бихме искали да си говорим виртуално, че както има места на улицата, които не ни харесват и изглеждат опасни, така е и в интернет. Разликата е в това, че в интернет не виждаме хората и можем да бъдем излъгани и затова е важно да сме значително по-внимателни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

22,984 преглеждания

Comments are closed.