Сексът по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sex-pregnancy

Със сигурност всяка бременна жена си задава въпроси като безопасно ли е да се прави секс по време на бременността и кое е най-доброто за една двойка, която чака бебе.

Нормално е при всеки да е различно, но имайте предвид, че сексуалният ви живот ще се промени. Комуникацията е ключът към приятните и безопасни сексуални взаимоотношения по време на бременността.

Безопасен ли е сексът по време на бременността?

Смята се, че сексът е безопасен във всеки един етап от нормалната бременност.

И така, какво е „нормална бременност”? Това е тази бременност, която има минимален риск от усложнения като спонтанен аборт и преждевременни родилни болки. Ако не сте сигурни дали попадате в тази категория, може да се посъветвате с вашия лекар.

Имайте предвид, че само защото сексът е безопасен по време на бременността, това не означава, че вие ще имате желание да го правите. Много майки споделят, че желанието им за секс варира в различните етапи от бременността. Много жени също така не се чувстват комфортно от факта, че тялото им се променя.

Важно е вие и партньорът ви да разговаряте открито за сексуалните ви взаимоотношения. Не забравяйте, че има и други начини да задоволите желанието си за интимност – целувки, прегръдки, държане за ръце. Също така може да имате нужда да експериментирате с различни пози за секс, докато намерите най-подходящата и удобна за вас.

Много жени в по-късен етап от бременността губят желанието и мотивацията си за секс- не само заради това, че са наддали, но и заради факта, че постоянно мислят за предстоящото раждане и се вълнуват, че ще стават родители.     

Кога не е безопасно?

 Има два типа сексуално поведение, което не е безопасно за всяка една бременна жена:

 

  1. Ако сте привърженици на оралния секс, не е хубаво партньорът ви да вкарва въздух във вагината. Това може да причини въздушна емболия (задръстване на кръвоносните съдове от въздушни балончета), което може да бъде фатално за майката и детето.
  2. Не трябва да правите секс с партньор, в който не сте сигурни, тъй като може да хванете брадавица, херпес или дори ХИВ. 

 

Ако са открити усложнения по време на бременността, препоръчително е да се посъветвате с вашия лекар относно сексуалния ви живот.
Често задавани въпроси:

Това са някои от често срещаните въпроси за секса по време на бременността


Може ли сексът да нарани бебето?

Не, или поне – не директно. Бебето ви е напълно защитено от амниотичната торбичка (тъкан, която служи като торбичка и държи зародиша и заобикалящата го течност) и от здравите мускули на матката. Има и тъкан, която служи като запушалка, която запечатва шийката и помага за пазенето от инфекции. Пенисът няма реален контакт със зародиша по време на секс.   

Могат ли половите сношения или оргазмът да доведат до аборт или контракции?

В случаи на нормална бременност, отговорът е не. Контракциите, които усещате по време и точно след оргазма, са напълно различни от контракциите, свързани с родилните болки. Но трябва да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че бременността ви е в границите на нормалното. 

Нормално ли е по време на бременността желанието ми за секс да се променя?

Съвсем нормално е понякога да изпитвате силно желание за секс, а друг път да нямате никакво. Много бременни жени не се чувстват комфортно по време на първите три месеца заради умората, гаденето и другите симптоми и затова нямат желание за секс. След първото тримесечие желанието за секс се увеличава. Някои жени намират, че новото чувство на близост с техния партньор прави секса още по-задоволителен. Обикновено желанието утихва след второто тримесечие.

Желанието на партньора за секс също може да се променя. Някои мъже се чувстват дори по-близо до партньора си и са съпричастни към промените в тялото на жена си. Други може да имат по-малко желание за полови сношения, което може да е породено от притеснението, че ще стават баща или заради притеснението за здравето на майката и нероденото им  все още дете.

Кога да се обадим на нашия лекар?

 Обадете се на лекаря ако не сте сигурни дали сексът за вас е безопасен. Също така се консултирайте ако забележите нещо необичайно след половите сношения като болка, кървене или ако усетите контракции, които продължават и след секса.

Имайте предвид, че е напълно нормално да правите секс, докато сте бременни. Хубаво е да обсъдите с партньора си как се чувствате и какво смятате, че е правилно и за двама ви.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

58,854 преглеждания

Comments are closed.