• No categories

Стевия – естественият подсладител

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

stevia

Ако някога сте опитвали стевия, трябва да знаете, че тя е изключително сладка. Всъщност уникалната некалорична билка, родом от Парагвай, се е използвала като подсладител в продължение на векове. 

Тази сладка или медена билка получава  широката си популярност благодарение на   южноамериканският учен Антонио Бертони, който научава за нея от местните индианци през 1887 г. и алармира академичната и светската общност.

Доскоро почти неизвестна, сега това сладко растение набира все по-голяма популярност и е на път да заеме заслуженото си място.

В България стевията пристига от Япония по линия на научно-техническото разузнаване. Япония е най-големият консуматор на стевия в света. Още през 1954 г. тя започва да отглежда растението в оранжерии и го включва в програма за спасение на нацията от последствията от американските ядрени бомбардировки.

Стевията съдържа преди всичко сладки гликозиди – стевиозиди (в чист вид те са около 300 пъти по-сладки от захарта), които участват в обменния процес на човешкия организъм без участието на хормона инсулин, като по този начин нормализират нивото на глюкозата в кръвта. Сладката трева съдържа широк спектър необходими и полезни вещества за човешкия организъм: целулоза, пектинови вещества, растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2; микролементи – калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий, антиоксиданти, много различни аминокиселини, минерални съединения и др. Тя създава комфортното усещане за сладост, което е необходимо за всички обменни процеси в човешкия организъм.

Въпреки че веществата, съдържащи се в стевията са изключително сладки, те не съдържат калории. Също така са устойчиви на висока температура – до 198 градуса. Устойчиви са на различна киселинност. Напълно подходящи са за диабетици.

Може да се използва самостоятелно или съвместно с други лекарствени средства от деца, бременни, кърмачки и възрастни. Доказано е, че стевията и нейните продукти нямат странични действия, отсъстват противопоказания и отрицателни последствия. Те са напълно безопасни при продължителна употреба.
Как да си приготвим чай или отвара от стевия 

За приготвянето на 1 литър чай от стевия са необходими около 1 грам сухи листа (това са около 3-4 листа), но това количество може да варира в зависимост от това колко сладък искате да бъде.

За да може да се извлекат максимално полезните и сладките съставки от растението е необходимо билката да ври заедно с водата около 8 – 10 минути. След това можете да прецедите водата и да използвате същите листа отново (за втори път), но вече в около половин литър вода.

Чаят от стевия е естествено сладък и има приятен билков аромат. По желание можете да запарите и други билки във вече приготвената вода или да я използвате, за да си направите кафе, мляко и дори компоти.

Днес стевията и стевиозидът, в качеството си на заместители на захарта, намират широко промишлено приложение в редица продукти: безалкохолни напитки, сокове, пюрета, конфитюри, бонбони, вафли, сухо мляко, сладолед, пасти за зъби и много други в Япония, Южна Америка, Канада, Германия, Китай, Русия и др.


Знаете ли, че:

– Във фармацевтичната промишленост стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания), като намаляват влечението към тютюнопушене и алкохол.

– Стевията възстановява силите след нервно и физическо изтощение

– Веществото стевиозид е 300 пъти по-сладко от захарозата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,401 преглеждания

Comments are closed.