• No categories

Морска торта с басейнче

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sea
Днес ще ви предложим идея за торта, която ще ни припомни за слънчевите дни на морето. Самата авторка на тортата е от морската столица Варна и се казва Полина Спасова. Никой не би повярвал, че един юрист консулт може да сътвори подобни вълнуващи вкусотии, които радват не само детското око, но и погледа на по-порасналите деца като нас. Полина има три годишен син, който вероятно й помага с вдъхновение, но най-вдъхновяваща за нея е свободата, когато приготвя нещо. Ето защо най-любими са й малките кексчета, всяко от които излиза със собствен характер и уникален вид от ръцете на Полина. Ако искате да видите шарения кулинарен свят, който Полина сътворява, може да посетите фейсбук страницата й
Pop’s candy. Обещаваме да ви дадем рецепта за кексчета, които да направят детския празник наистина шарен и весел, а днес ще ви представим рецепта за торта за малките палавници, които обичат морето.

Тортата може да се направи както само с домашно приготвени блатове, така и с домашни и купени (един изпечен домашен и два купени). Предлагам ви рецепта за шоколадови блатове, която е по книгата “Confetti cakes”. Това са едни от най-вкусните шоколадови блатове, кремът е ванилов, като аз съм го оцветила със сладкарска боя, в нашия случай –син.

Необходими продукти

За блатовете:

Брашно – 2 2/3  ч.ч

Натурално какао – 1  ¼  ч.ч

Сода бикарбонат – 2 чаени лъжички

Сол -1 ч.л.

Сметана – 1 ч.ч

Ванилов екстракт или ванилия – 1 чаена лъжичка

Бадемов екстракт – 1 ч.л.

Краве масло – 1 ч.ч.

Захар – 2 ч.ч.

Яйца – 2 бр.

Силно кафе – 1 ¼ ч.ч.

step

Начин на приготвяне:

а/Загрява се фурната на 180 градуса, пече се по средата, в измазана тава или върху хартия за печене.

б/ В голяма купа се смесват брашното, какаото, содата и солта и се оставят настрани.

в/ В друга купа се смесват сметаната, ванилията и бадемовия екстракт и се оставят настрани.

г/ Смесват се маслото и захарта и се разбиват с миксер на средна скорост, след това се добавят едно по едно яйцата и се започва постепенното смесване на сместа с брашното и сместа със сметаната, като се завършва със сместа с брашното. Накрая се добавя кафето и се разбърква добре, докато се смесят напълно.

д/ Тази рецепта е достатъчна за една торта, а ако предпочитате мъфини, стига за около 20-25 броя. Пече се около час, а ако печете мъфини, разпределяте сместа в подходящ съд и печете около 20-25 минути или докато клечката за зъби излезе суха.

е/ След като изпечете блата, оставете го да изстине преди да го извадите от формата.

За да се пристъпи към покриване с „чаршаф”, моделираща маса, фондан или марципан или с каквато искате захарно покритие е добре тортата ви да бъде измазана с маслен крем.

Рецепта за маслен крем

Необходими продукти:

1 ч.ч. масло /или ½ ч.ч. масло + ½ ч.ч. маргарин/

1 с.л. ванилия

4 ч.ч. пресята пудра захар

2 с.л. прясно мляко

step


Начин на приготвяне:

Маслото и ванилията се разбиват с миксер, като постепенно се прибавя пудрата захар, докато стане доста суха смес, след това се прибавя и млякото до получаване на пухкава и гладка смес. С този маслен крем се измазва тортата изцяло.

Тортата не трябва да е много сочна, за да не е прекалено „влажна” и да се разпадне покритието отгоре. След като се измаже с маслен крем се изчаква малко да стегне, след което се покрива.

В този случай аз лично използвах готова моделираща маса, която предварително съм разточила.

За да не залепне по ръцете, може малко да поръсите работното си място с най-обикновено нишесте. Като покривате тортата с „чаршафа”, внимавайте да не опъвате много, за да не се напука и да не се появят малки балончета по тортата. Ако това стане, не се притеснявайте – с малко повечко украса ще се прикрие. При мен поне често се получава, защото понякога рискувам с по-сочнички торти.

Крем за тортата

Бял крем (който много си отива с ягоди):

Сметана течна – 200 гр.

Маскарпоне – 200 гр.

Желатин

Ванилия – 2 пакетчета

Кокосови стърготини – 100-200 гр.

50 гр. масло

Около 100 гр. захар на вкус или по-малко, в зависимост от предпочитанията

Желатинът се слага накрая, след като кремът е готов.

Когато се пълни торта, би било добре тортата да се сложи в ринг и да престои в хладилник за 1 ден, за да може да стегне добре.

За втори пласт на тортата съм използвала готови тънки блатове – 2 бр. Слепват се с крем, след което се измазват с маслен крем и после с моделираща маса. Предварително съм подготвила в съд малко синьо желе за ефект – басейн. Дълбоката част на басейна се получава много лесно, като се издълбава с нож, лъжица или с каквото прецените, че ви е удобно. Издълбаването става преди измазването с крем.

Украсата е от моделираща маса, оцветена в нужните цветове със сладкарски бои. За пясък съм използвала намачкани бишкоти, може намачкано кексче, натрошена кафява захар, бисквити и каквото си решите. 

Весел празник!

 

cake


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,110 преглеждания

Comments are closed.