Какво знаем и какво не за овулацията

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Овулация

Когато се опитваме да заченем е важно да сме наясно с процеса и най-вече ключовата – овулация. Какво знаем и какво не за нея, за нейните фази и разпознаване?

 

Менструалният цикъл

Средно цикълът продължава 28-32 дена, като може да бъде по-дълъг или по-кратък. Цикълът на жената понякога не може да се предвиди или може да се промени с годините. Това, което е нормално за едни, за други може да не е. 

 

Овулацията

Овулацията се появява, когато напълно развита яйцеклетка се отдели от яйчника и е готова да бъде оплодена. Тя се състои от три фази: пред-овулация, овулация и пост-овулация. Жената има два яйчника в репродуктивната си система, които имат неразвити яйцеклетки. Овулацията е процес, в който яйцеклетката се отделя от яйчника. Това е периодът, в който жената може да забременее.

 

Пред-овулация

Това е периодът, който започва от първия ден на цикъла ви и продължава до овулацията.
С нарастването на цикъла ви и промяната на хормоните ви, яйцеклетката се подготвя за отделяне от яйчника. 

 

Овулация

Тя може да се изчисли, като преброите дните от първия ден от последната ви менструация. Средно жените са в овулация между 11-21-вия ден от началото на цикъла. Около 11-тия ден след като цикълът ви е започнал, от яйчника се отделя развита яйцеклетка. Това става около 14-тия ден за жени с нормален цикъл от 28 дена. Случва се веднъж на всеки менструален цикъл. Някои жени могат да изпитат внезапна болка, докато са в процес на овулация, а други не могат да различат симптомите. 

 

Пост-овулация

Това е последната фаза, която започва от деня на овулацията до началото на следващата менструация. Обикновено продължава 12-16 дена от деня на овулацията, в зависимост от продължителността на цикъла ви.

 

Признаци

Признаците за овулация често са едва доловими. Но разбира се важно е да знаете кога сте в овулация, за да увеличите шанса си за зачеване.

 

Промени във вагиналния секрет

Точно преди овулацията може да забележите увеличаване на чист, хлъзгащ вагинален секрет – ако се загледате. Този секрет обикновено прилича на белтъците на сурово яйце. След овулация, когато шансовете да забременеете са малки, отделянето ще намалява и накрая ще изчезне.

 

Промени на основната телесна температура

Вашата телесна температура по време на овулация леко се покачва. Използвайте дигитален термометър и си измервайте температурата всяка сутрин. Ще сте най-плодовити 2-3 дена преди да си покачи температурата ви.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

123,042 преглеждания

Comments are closed.