5 книги за мама и тате и 5 книги за мен за уикенда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Както ви обещахме, всеки петък ще публикуваме списък с най-новите книги, които си струва да си купите за или през уикенда.

Този път имаме изненада и за родителите, защото подбрахме кратък списък и за тях. Ето кои нови книги си харесахме през тази седмица:


Книги за мама и тате:

Да бъдеш мъж и баща

От Йеспер Юл

Издателство: ИК Жанет-45

“Да бъдеш мъж и баща” разглежда ролята на новите бащи, които носят както екзистенциална, така и емоционална отговорност за децата си.

До появата на новото семейство, каквото го познаваме днес, мъжете осигуряваха прехраната и се чувстваха на мястото си в тази своя роля, те бяха глава на семейството, но почти не участваха в емоционалното му развитие. Тази представа за бащата се задържа дълго – от края на Средновековието до шейсетте години на миналия век. Едва някъде след 1960 г. – по времето на моето поколение – мъжете узряха за идеята, че могат да бъдат пълноценна част от семейството, да се грижат за децата си и да носят както екзистенциална, така и емоционална отговорност за тях.

Не знам дали може да се даде обяснение на факта, че ако например прадядо ти и дядо ти са били музиканти, за теб и баща ти също няма да е проблем да станете музиканти. Това важи и за бащинството. С моето поколение се случи следното: ние, които смятахме себе си за „нови бащи“, не желаехме при никакви обстоятелства да повтаряме поведението на бащите си, но въпреки това така и не се опитахме да си изградим самостоятелна роля в семейството и да я мотивираме, а започнахме просто да подражаваме на майките. Прииска ни се да правим каквото са правили и те, затова изведнъж се сблъскахме с абсолютно непознати задачи – започнахме да къпем децата си и да ги храним, да им сменяме пелените, да ги държим в скута си и да ги люлеем, да играем и да се разхождаме с тях. Всичко, което правехме, се случваше под зоркия поглед на майките.


Кървава луна

От Бенджамин Пърси

Издателство: Сиела

Цена: 14,40 лв.

Новият необикновен, свръхестествен трилър на Бенджамин Пърси е комбинация от история и странна художествена измислица, които сякаш вдигат огледало пред съвременна Америка, за да отразят страховете и предразсъдъците й.

Всяка тийнейджърка си мисли, че не е като другите. Но когато правителствените агенти разбиват вратата на Клеър Форестър и убиват родителите й, тя разбира колко различна е наистина. Патрик Гембъл с нищо не е по-необикновен от останалите до деня, в който се качва на самолета и часове по-късно излиза от него като единствен оцелял пътник. И като герой. Президентът Чейс Уилямс се заклева да изличи заплахата за нацията, ала електоратът не знае, че той се е превърнал в това, което се е заклел да унищожи. Всички са въвлечени във война, която до този момент е била контролирана със закони, насилие и наркотици. Но назрява метеж, който ще причини разруха, загуби и трагедии. Нощта на кървавата луна идва. И тогава ще се появи един неузнаваем, кошмарен свят, в който ще започне битката за човечеството. 


IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя

От Алберто Анджела

Издателство: Колибри

Цена: 20,00 лв.

Книгата ни пренася в периода на най-голямата експанзия на Римската империя – свят вероломен и жесток, но в някои отношения доста по-справедлив от нашия.

Cлед „Един ден в древен Рим”, където разказва за живота на столицата на Римската империя по времето на Траян, Алберто Анджела ни предлага книга за самата огромна империя от същия период – II в. сл.Хр. Проследявайки пътешествието на една сестерция, която минава от ръка на ръка, авторът ни отвежда в Лондон и Париж, в Испания и Египет, в Индия и Месопотамия и, разбира се, в Рим, откъдето тръгва и където се завръща. Научаваме как са се секли монети, как се е добивало злато, как са се правили хирургически операции, какви вицове са си разправяли римляните, как са се забавлявали. Добиваме панорамен поглед върху необозримата територия, на която е протекла първата глобализация в историята на човечеството с единна валута, единен първи език – латински, но и запазени местни езици, с единни закони, но и запазени местни традиции. Запознаваме се с един свят по-жесток, но и в някои отношения по-справедлив от нашия. Ето как ни въвежда в него Анджела:

Погледнете някоя карта на Римската империя от времето на нейната най-голяма експанзия. Това, което поразява най-много, е обширността ѝ. Простира се от Шотландия до Кувейт, от Португалия до Армения.

Какъв е бил животът тогава? Какви хора са обитавали градовете ѝ? Как са успели римляните да създадат такава огромна държава, обединявайки толкова различни народи и страни? Целта ми е именно тази – да ви поведа на голямо пътешествие из Римската империя и да се постарая да отговоря на всичките ви въпроси.

 


Проглеждане

От Жозе Сарамаго

Издателство: Колибри

Цена: 16.00 лв.

 Населението в столицата на една съвсем обикновена неназована страна решава на провеждащите се избори да гласува с бяла бюлетина. Повторното гласуване, организирано седмица по-късно, не само затвърждава, но и засилва протестния вот. Вместо да потърси причините за един толкова мащабен наказателен акт срещу системата, обезпокоеното за оцеляването си правителство прибягва до поредица от репресивни действия, като се започне от клеветата и се стигне до убийството.

В романа „Проглеждане“, своеобразно продължение на „Слепота“, Сарамаго ни казва, че прогледналият за политическата реалност човек може да преобърне посоката и да пренареди съдбата на цялото общество. Някогашните поданици, поразени от слепота и изпълнени единствено с желание за физическо оцеляване, тук са се преобразили във възвърнали зрението си граждани, които поставят под въпрос мнимата демократичност на съвременния свят и твърдо отстояват свободния си избор.

„Да лаем“, каза кучето“ е метафоричното мото, с което започва романът. Гражданското общество е надигнало глас и открито отхвърля системата на произвол и безчовечност. Всичко сякаш върви към добро. До неочаквания край.

Зареден с напрежението на истински политически трилър, „Проглеждане“ е може би най-актуалният роман на големия писател. Книга, която казва за съвременната действителност повече от всяка друга.

„Гардиън“


Любов, огромна като катедрала

От Катрин Панкол

Издателство: Колибри

Цена: 12.00 лв.

„Това е историята на една любов, огромна като катедрала, необуздана като развилнели се пирати, любов, изпълнена с песни, изповеди, възторзи, с дръзки абордажи, вземане на заложници, яростни бури. Белязана от много плам и преливаща от много страдание.”

Кей Бартолди е книжарка, Джонатан Шилдс – писател. Той пише пътеводител, тя му изпраща необходимите му книги и му препоръчва други. Двамата се познават само от писмата, които разменят. И в които си пишат главно за… книги. Докато обсъждат произведенията на Мопасан, Флобер, Роже Мартен дю Гар, откриват, че имат сходни вкусове и една и съща страст – литературата. Постепенно писмата им все повече заприличват на писма между влюбени, а чрез книгите от любимите си автори споделят неща, които не са смеели да си признаят.

До неочакваната развръзка.

„Любов, огромна като катедрала” е епистоларен роман, изпълнен с много лиризъм. Кажи ми какво четеш, за да ти кажа кой си и как умееш да обичаш – това сякаш е идеята на нетипичното за Панкол произведение, което не отстъпва на най-доброто, написано от нея.


Детски книги:

Моята първа енциклопедия Larousse

Възраст: 4-7 години

Цена: 25 лв.

Моята първа енциклопедия Ларус предлага на любознателните малки читатели отговори на всички въпроси, които те си задават, чрез понятни текстове и весели картинки, пълни със забавни подробности.

Можете да разтворите тази книга на която си щете страница. Така като на шега ще откриете как е устроено нашето тяло, ще научите повече за живота в града, за различните транспортни средства, за света на природата, за растенията и животните, за тайните на времето, за планетата Земя и за Вселената.


Чудният свят на математиката

От Джонатан Литън

Възраст: 8-14 г.

Цена: 19.90 лв.

Тази книга ще ви покаже, че математиката е навсякъде около нас. Тя ще ви убеди, че математиката не е нито скучна, нито трудна. Дори е изключително забавна. Светът на математическите забавления ви очаква!


Тайната на капитан Агли

От Сибиле Рийкхоф

Възраст: 8-12 г.

Цена: 5.99 лв.

Тримата приятели Алекс, Тони и Лаура са репортери в училищния вестник “Сова”, но освен това са и детективи. Заедно с Мини и Макс ­ двете кучета на Лаура, те са страхотната петорка най-добрият детективски екип на света.

При посещението си в музея детективите отварят една врата с надпис “Влизането забранено!” и се озовават на истински пиратски кораб! Много е опасно! Защото се срещат с един от най-загадъчните пирати ­ капитан Агли, а освен това на борда се готви бунт…

Помогнете на петимата детективи и решете загадките на всяка страница, за да разкриете тъмната тайна на капитан Агли!


Гатанкова енциклопедия

Oт Дядо Пънч

Цена:  10.00 лв.

Издателство: Славена

Дядо Пънч има и друго име – Панчо Панчев. Но то е за майките и бабите, бащите и дядовците. Защото той е писател не само за деца. За малчуганите (с които често се среща в детски градини, училища и читалища) е съчинил стотици гатанки, много стихотворения и приказки (за четене и за театър), дори един малък роман – “Дневник на слончето Моди”. Повечето от тях са издадени в десетки книги и книжки. За големите пък е писал главно пиеси, играни у нас и в чужбина, но също и разкази, басни, смешки и какво ли не още. Роден е в София на 17 ноември 1933 г., завършил е театрознание, работил е в редакции и театри. Има три деца и четири внучета.

 


 

Поредицата Крокотак

Включва различни книги със занимания за 3-5 години, 5-7 години, 5-8 години

Всяка съдържа 180 занимания и игри за деца

Цена на една книга:  16.99 лв.

Това е Работна книга за цялата година. 180 занимания по математика, моторика, памет и наблюдателност. Има няколко книги от тази поредица, съдържащи различни занимания за деца от различни възрастови групи.

Описание:

Това е Работна книга за цялата година. Предназначена е за деца от 3 до 5 години. В нея са събрани 180 занимания по математика, моторика, памет и наблюдателност.

 

Предназначена е за деца от 3 до 5 години. В нея са събрани 180 занимания по математика, моторика, памет и наблюдателност.

С книгата децата ще затвърдят знанията си за буквите, цифрите, ще подготвят ръката си за писане и ще развият своята концентрация и логика.


Вижте още:

ribka%20page1  “Рибка“ – книжката, за която мечтаехме

6e2b7180a4f149d07a6f0277af4c3471_big  4 детски книги за уикенда

228bf804e36b256ffa22e5b4fbd24f10_big  Първите седем най-добри книги за 2013 г.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,380 преглеждания

Comments are closed.