Началото на раждането. Как да разберем, че раждането наистина започва?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

winter pregnant

Много жени се притесняват за това как ще разберат, че раждането е започнало. Някои са чували за приятелки, които са отишли в болницата прекалено рано, само за да чуят, че контракциите, които имат, не са „истинско” раждане. Тази статия ще ви даде няколко идеи как да разпознаете началото на раждането и какво да очаквате.

Как започва раждането?

Изтичат ви водите…

Понякога околоплодният сак се спуква в началото на раждането. Най-обичайното време, в което това се случва обаче, е когато имате 8 см. разкритие на маточната шийка. Водите могат да изтекат със силен поток или да текат на тънка струйка. Ако започнат на тънка струйка, може да забележите само влажност на бельото и да не сте сигурна, че водите са изтекли. Амниотичната течност няма миризмата на урината, така че най-лесният начин да разберете е да помиришете течноста и да сложите памучна превръзка на бельото си. Ако течността продължи да мокри превръзката, водите ви вероятно са изтекли.

Ако водите изтекат със силен поток, това вероятно е спукване на предните околоплодни води, което означава, че изтичат от мембраните пред главата на бебето (или пред дупето ако е в седалищно предлежание). Ако водите изтичат на постоянна или прекъсваща се струйка, това вероятно е изтичане на задните води. Подобно спукване на задните води понякога се възстановява от само себе си и водите спират да текат. Тялото ви непрекъснато обновява околоплодната течност, така че бебето никога не е в «суха» среда. Когато има изтичане на предните води, раждането обикновено започва в рамките на 12-24 часа. При изтичане на задните води, особено, ако мембраните се възстановят от само себе си, раждането може да не започне още известно време. Вашият лекар ще има неговата политика дали да постъпите в болница или не, ако околоплодният мехур е спукан.

Водите трябва да бъдат прозрачни или с цвят на слама. Ако има кръв (повече от леко оцветяване) или ако водите са кафяви, зелени или с лоша миризма, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар.

Понякога, когато е налице фетално страдание, бебето отделя мекониум – първите му изпражнения, преди да се роди. Това е, което замърсява околоплодните води. Ако това е случаят, може да се налага бебето ви да се роди бързо. Също така е възможно бебето да отдели мекониум ако преносите над 40 седмици и това не задължително означава, че бебето страда.

Пада ви слузестата запушалка

Статията продължава на следващата страница…

lying pregnant

Пада ви слузестата запушалка

Маточната шийка държи малка слузеста запушалка (тапа), която предпазва утробата и бебето от инфекции отвън. Понякога раждането започва с падане на тази тапа, защото маточната шийка започва да омеква и да се разтваря. Падането на тапата не задължително означава, че раждането започва, но показва, че тялото ви се подготвя за него. Може да забележите слуз по бельото си, възможно е да е оцветена с кръв или да има кървави нишки. Понякога цялата запушалка пада, когато отидете до тоалетната и изглежда като малка бучка гъста слуз. Ако имате обилно кървене, както в началото на месечен цикъл – незабавно се свържете с вашия лекар. Ако ви е паднала запушалката, но няма обилно кървене, останете спокойна, продължете с ежедневните с дейности и очаквайте следващия знак.

Имате контракции…

За някои жени първият сигнал за начало на раждането са контракции. Може да сте имала подготвителни контракции или т.нар контракции на Бракстон Хикс в продължение на няколко дни или седмици. Това може да е доста некомфортно, но те ще бъдат нерегулярни, без конкретна тенденция. Те няма да се променят ако се движите, но могат да се разредят или да спрат, ако легнете да си почивате. Родилните контракции от друга страна имат определена тенденция – в повечето случаи контракцията започва леко, усилва се докато достигне своя пик и отшумява. Ако се изправите и се поклатите, може да усетите, че се усилват. Когато раждането започва, контракциите обикновено продължават 30-45 секунди. В края на първата фаза контракциите ще продължават по 90 секунди. Бебето няма да се роди, докато контракциите не достигнат тази продължителност.

Възможно е да не забележите първите контракции или пък да ви се сторят много силни. Няма фиксиран интервал между контракциите – при някои жени те започват с интервал по 20-30 минути между тях, като постепенно стигат до честота на всеки 2 минути, докато при други жени те идват през интервал от 3 минути от началото до края. Вероятно ще забележите, че първите контракции, които имате са некомфортни с болка или ниско долу в корема или в долната част на гърба. В началото вероятно ще можете да говорите по време на контракциите. С напредване на раждането вече няма да можете да говорите по време на контракциите и ще трябва да се концентрирате върху всяка една от тях и да дишате, за да се справите.

Кога да тръгнете към болницата?

Обикновено е за предпочитане да останете вкъщи колкото се може по-дълго, защото домашната среда ще ви накара да се чувствате по-отпусната и в безопасност. Често жените казват, че са отишли в болницата прекалено рано с първото си бебе. Много рядко срещано е първо бебе да се роди вкъщи или в колата, защото майката е тръгнала твърде късно към болницата.

Индикации за тръгване към болница включват:

– Обилно кървене.

– Кафяви или зелени околоплодни води.

– Притеснения за здравето на бебето.

– Контракции, които продължават 60 секунди или повече.

– Контракции, които стават твърде болезнени, за да се справите с тях вкъщи.

За повечето жени, които очакват първо бебе и когато няма очевидни проблеми или предишни усложнения, е време да започнат да мислят за тръгване към болницата, когато се появят два или повече от следните признаци:

– Контракциите идват на всеки 3-5 минути в продължение на един час.

– Контракциите траят 60-90 секунди.

– Не можете да говорите или да се фокусирате върху каквото и да е друго по време на контракция.

– Издавате несъзнателни звуци по време на контракция.

– Започвате да се чувствате неадекватна и ви е трудно да вземате решения.

– Вече не усещате, че контролирате нещата и не се притеснявате как изглеждате или какво правите, защото справянето с контракцията отнема цялата ви енергия.

Ако очаквате второ или следващо бебе си заслужава да се замислите за тръгване към болница ако поне един от изброените признаци е налице или забележте особена промяна в природата на контракциите. Вторите раждания могат да започнат бавно, но да прогресират много бързо.

Вашият лекар ще има политика относно това дали да влезете в болницата, ако ви изтекат водите. Някои лекари предпочитат жената да влезе в болница веднага, щом околоплодният мехур се спука. Това е защото се притесняват за риска от инфекции или пролапс на пъпната връв. Ако са спукани задните околоплодни води, рискът от инфекция е много малък, защото мембраните могат да се възстановят от само себе си и раждането да не започне веднага. Може да попитате вашия лекар каква е неговата политика в подобни ситуации. Ако влезете в болница е повече от вероятно, че ще ви бъде предложен вагинален преглед, което увеличава риска от инфекция. Освен това ще имате досег с бактерии, с които тялото ви не е свикнало, за разлика от бактериите в собствения ви дом.

Пролапс на пъпната връв (когато пъпната връв изпада пред бебето във влагалището) е много рядко срещано явление, което обаче може да бъде животозастращаващо за бебето. Пролапс на пъпната връв е малко вероятен ако бебето е в главично предлежание, на термин и ангажирано в малкия таз. Ако бебето не е ангажирано или е в седалищно предлежание, а водите ви се спукат, може да изберете да отидете в болница, за да ви направят преглед и да изключат вероятността от пролапс на пъпната връв.

Възможно е да можете да преговаряте с вашия лекар. Следните алтернативи биха могли да бъдат възможни:

Статията продължава на следващата страница…

stress pregnant

Възможно е да можете да преговаряте с вашия лекар. Следните алтернативи биха могли да бъдат възможни:

1. Да останете вкъщи до 24 часа след изтичането на водите.

2. Да влезете в болница след изтичането на водите и да ви направят преглед с металическо огледало (намалява риска от инфекция в сравнение със стандартния преглед с ръка в ръкавица) за да се определи дали предните води са спукани и дали всичко е наред с пъпната връв; (бел.прев. Не съм сигурна, че се прави в България). Да се върнете вкъщи ако всичко е наред, като редовно мерите температурата си, за да сте сигурна, че не започва инфекция.

3. Да влезете в болница след изтичането на водите, да ви направят преглед с металическо огледало; да останете в болница, но да няма интервенции за стартиране на раждането в рамките на поне 24 часа.

Разбирането на политиката на вашия лекар предварително ще ви помогне да вземете информирано решение и да обсъдите всичките различия в подхода между вас преди раждането да започне. Раждането не е време да започнете да обсъждате тези теми.

Много жени откриват, че са пристигнали в болница твърде рано, особено с първото си бебе. Ако пристигнете в болницата и откритете, че разкритето ви е 3 см. или по-малко, винаги можете да изберете да се върнете вкъщи. Ако бебето ви е добре, а раждането не изглежда да се развива стремително, много лекари ще предпочетат този вариант. Пристигането в болница толкова рано вероятно ще забави или ще спре раждането и тогава рискът да имате интервенции за ускоряването му значително се увеличава.

При някои жени се случва така, че преди да влязат в активната фаза на раждането (когато разкритието на шийката е 4 см или повече, а контракциите стабилно продължават 45-60 секунди и идват на всеки 5 минути) раждането често ще започва и ще спира в продължение на няколко дни. Това се понякога се нарича фалшиво раждане или подготвителна фаза. Въпреки, че може да е разочароващо, по-вероятно е да можете да си почивате между контракциите, ако сте вкъщи. Няма да имате непрекъснати контракции в продължение на няколко дни. Обикновено те ще продължават няколко часа, а след това изцяло ще спират, давайки ви шанс да си починете, преди да започнат отново.  Това е добро време да си намерите някакво занимание, с което да се захванете, което да ви помогне да не се фокусирате върху всяка една контракция, а да се държите максимално нормално.

Статията е предоставена от doula.bg и Олга Дукат.

Източник: www.childbirthinternational.com

Превод: Олга Дукат


Прочетете още:

rosi%20i%20bebe  Водното раждане на Роси и Олга Дукат в ролята на акушерка

erykah%20badu  10 домашни раждания на знаменитости

c1c2785c551bad9b76529fd783d49f3f_big  Раждането като концерт за пиано и любов


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

51,446 преглеждания

Comments are closed.