Първите седем най-добри книги за 2013 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Какво ви препоръчваме да прочетете

Ето ги и седем от нашите най-любими книги за 2013 г., които представляват прекрасен коледен подарък за някой приятел или близък. Препоръчваме ви всяка една от тях, защото всяка от тях е чудесно и ценно попълнение на личната ви библиотека. Ето ги и тях – нашите първи седем четива за 2013 г.


А планините ехтяха. (Халед Хосейни) “Обсидиан“

от Халед Хосейни

В тази история, разказваща не само за родители и деца, но и за братя и сестри, братовчеди и приятели, Хосейни проследява начините, по които членовете на едно семейство се подкрепят, нараняват, предават, почитат и жертват едни за други. Както и безбройните случаи, в които се изненадваме от постъпките на най-близките си хора в съдбовни моменти. Докато върви с героите по завоите на техния живот и емоции в различни точки на света – Кабул, Париж, Сан Франциско и гръцкия остров Тинос, – историята постепенно се разклонява, разраства се, става по-вълнуваща и силна с всяка страница. Незабравима книга за възможността и надеждата да намерим у някого изгубена частица от себе си.

издателство: Обсидиан

Цена: 12,80 лв.

 


Великолепните кулинарни пътешествия

“Великолепните кулинарни пътешествия” е перфектната книга за любителите на храната с интерес към пътуването, а и за запалените пътешественици, които са и почитатели на храната. Няма значение дали жадувате да узнаете къде е най-хубавата яхния с миди в Бостън, най-вкусното суши в Токио или най-добрата пица в Неапол, този запленяващ пътеводител ще ви заведе на най-апетитното пътешест- вие в живота ви.

“Великолепните кулинарни пътешествия” не само изследва най-пленителните кулинарни традиции, но и предлага полезни маршрути за разглеждане на забележителности, препоръчва хотели и ви предлага избор сред стотици ресторанти. Пътувайте на вкус и почерпете вдъхновение от този невероятен пътеводител за най-добрите кулинарни пътешествия в света.

издателство: Книгомания

Цена: 49, 90 лв.


Романът на Зелда Фицджералд.

от Терез Ан Фаулър

Светът бе странен и несигурен, когато срещнах Скот през 1918 г. Животът изглеждаше по-крехък от всякога. Ала двамата със Скот бяхме жизнени и нетърпеливи. Плавахме в окото на бурята.

Може би искахме много от всички и всичко от самото начало. Мълвата за нас се разрасна като китайска глициния отвъд границата на коктейлните клюки и започна да придобива мащабите на литературен мит.

Амбициозната красива Зелда е не само модна икона на 20-те години и част от парижкия артистичен елит в Ерата на джаза, но и балерина, художничка и писателка. Съпругата и муза на Скот Фицджералд преследва собствените си мечти – и когато е пълна с енергия, и когато се бори със своите демони.

Великолепен роман за бурното житейско пътуване на Златната двойка – от романтичното начало в Юга през успеха в Ню Йорк и безкрайния празник в Париж до трагичния край в Холивуд.

Прекрасен роман, в който звучи гласът на Зелда. Ще се почувствате като на парти с нея и Скот. Там ще са Гъртруд Стайн, Езра Паунд, Жан Кокто, Пикасо, Коко Шанел… И, разбира се, Ърнест Хемингуей – най-близкият приятел и съперник на Скот и най-големият враг на Зелда.

издателство: Обсидиан

Цена: 16,00 лв.

 

 


Бежанци

от Весела Ляхова

Романът на Весела Ляхова впечатлява първо със смелостта на автора да избере тема, която не е от “романтичната част” на българската история. Защото е от болезнената й част, която след толкова години все още не спира да напомня за белезите по образа на идентичността ни. След това впечатлява умелото водене на повествованието из дебрите на един “обективен корелатив”, който женският почерк в романистиката по-скоро отбягва. “Бежанци” иска да се чете като сага – сага за времето, когато оцеляването е жизнена философия, но и нищо неструващ сигнал на подсъзнанието, заглушен от повика на кръвта.

Текстът се вписва много мощно в добрите традиции на българския исторически роман. Едно от големите достойнства на писателския стил и подход на Ляхова е нейното пристрастие към документалния факт /достоверността/ и интерпретацията му посредством педантична реконструкция на автентичния исторически контекст в художествена перспектива.

издателство: Жанет 45

Цена: 19,00 лв.

 


Точния мерник

от Кърт Вонегът

“Точния мерник” е роман, който би могъл да бъде написан единствено от Вонегът: провокативен, странен, предизвикващ размисъл. Руди Уолц получава прякора си при злощастни обстоятелства, когато едва 12-годишен, без да иска убива жена, но историята започва всъщност доста време преди Руди дори да се роди. Баща му, непрокопсал художник, талантлив единствено в очите на жена си, тръгва да учи в Европа, след като липсата на талант му попречва да влезе в художествена академия. Така той се озовава в Австрия, където същата липса за пореден път е пречка пред следването му, но затова пък се сприятелява с друг пропаднал художник, който по-късно ще стане канцлер на Третия Райх. Историята на Руди Точния мерник и на неговото семейство е толкова нестандартна, че тя може да се зароди само в един не-по-малко нестандартен, но творчески плодовит ум като този на Вонегът.

Издателство „Колибри“

Цена: 12,00 лв.

 

 


Светецът на неизбежната лудост

от Елиф Шафак

Когато хората общуват на общ чужд език, думите развиват странната способност да говорят чрез мълчание и да съществуват, докато отсъстват.

Ако има нещо, което турският студент по политология Йомер е научил за няколко месеца в Бостън, това е, че американците обожават да изговарят имена. Имената за тях са „мостове към замъците на човешкото съществуване и най-вече чрез тях в него се промъкват както приятели, така и врагове. Научаваш нечие име и имаш достъп до половината му съществуване. Останалото са частички и подробности”. А в Америка Йомер се превръща в Омар, за да заживее с Абед и Пию и да се влюби лудо в Гейл.

Гейл е красива американка, майсторка на шоколад, която в действителност се казва Зарпандит, чувства се като чужденка в собствената си страна и прикрива своята несигурност и срамежливост зад странни мании.

Абед се стреми към научна степен по биотехнологии и се тревожи за всичко – за Йомер, за неочакваното посещение на майка си, за стереотипите за арабите в Америка и за приятелката си, която е оставил в Мароко.

Пию е испанец, който учи за зъболекар, въпреки страха си към остри предмети, озадачен от многобройните роднини на мексиканската си приятелка Алегре и донякъде от нея самата.

Страница след страница взаимоотношенията между всички тях се развиват и променят, както и представите им един за друг. В типичния си стил Елиф Шафак преплита остър хумор с проницателни наблюдения, за да създаде пъстър водовъртеж от любов и приятелство, изгнание и принадлежност, Изток и Запад, който се разгръща на фона на съвременна Америка. Авторката описва нейното богатство и многообразие от култури, без да премълчава и другата страна на медала – загубата на собствената идентичност.

издателство: Егмонт

Цена: 14,90 лв.


Пустинно цвете

от Уерис Диъри, Катлийн Милър

„Пустинно цвете” е истинската история за живота на сомалийката Уерис Диъри.

Книгата е покъртителен разказ за невероятната сила на една жена, която на 5-годишна възраст е лишена по особено жесток начин от своята женственост заради чудовищен местен ритуал и която накрая, след множество обрати на съдбата, завладява световния моден подиум и се превръща в символ на женственост. Родена в африканската пустош и отраснала сред номади, на 12-годишна възраст Уерис избягва от семейството си, прекосява съвсем сама сомалийската пустиня до столицата на страната Могадишу, като се излага на риск да бъде похитена от хора и изядена от диви животни. Пътят й я отвежда в Лондон, където след години къртовски труд като прислужница Уерис става световноизвестен модел и се посвещава на каузата да помогне и на други жени да се изправят срещу варварските традиции и да променят живота си.

„Пустинно цвете” е не просто автобиография, а живо доказателство за чудесата, на които е способен човек, когато не се примирява с трудностите, а мечтите му не познават граници.

Съвсем скоро по кината се очаква филмовата версия на историята.

издателство: AMG

Цена: 13,95 лв.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

2,777 преглеждания

Comments are closed.