Полезни съвети за безопасността на децата през лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе на плажа

Лятото е в разгара си и мечтите за горещите плажове, прохладни басейни, разходки в паркове, туризъм в планината са част от ежедневието ни. За някои от вас за първи път почивката ще е споделена и с един малък член на семейството, а за други това вероятно вече е отработена практика. За да мине ваканцията по-гладко и да избегнете някои неприятни инциденти, подготвихме този материал с полезни съвети за грижите, от които се нуждае детето през летния сезон.

На плажа и край басейна

• Намажете обилно бебето с плажно мляко с поне фактор 15.
• Избягвайте слънчевите изгаряния на всяка цена, но ако все пак бебето изгори на слънце, направете му студени компреси.
• Добре е да купите на бебето бански и слънчева шапка, които предпазват от слънцето.
• Очите на децата са дори още по-чувствителни към вредните слънчеви лъчи, отколкото е кожата им, затова се погрижете да са защитени с подходящи слънчеви очила и шапка.
• Когато избирате къде да се разположите на плажа или на басейна, съобразявайте се най-вече с това да сте близо до спасителя и да сте в неговото полезрение.
• Гледайте да сте на плажа преди слънцето да стане наистина силно или в късния следобед, когато слънчевите лъчи не са толкова вредни.
• Винаги проверявайте какво е знамето на плажа преди да влезете във водата с детето си. Не влизайте на дълбоко и дори гледайте да сте на максимално плитко. Ако почувствате, че морето ви дърпа навътре, плувайте успоредно на плажа, докато течението отслабне.
• Внимавайте детето да не пие вода както от морето, така и от басейна.
• Винаги бъдете нащрек, когато наблизо има вода. Не оставяйте детето си без надзор и за секунда!
• Прегряването е сериозен проблем, затова обръщайте внимание поне от време на време дали кожата на детето не е станала студена и лепкава или зачервена и гореща. Ако подозирате, че детето може да е получило топлинен удар, веднага извикайте бърза помощ или се обърнете към медицинско лице.
• Хлорът във водата може да раздразни чувствителната кожа на бебето, затова винаги я изплаквайте с чиста вода, когато излезе от басейна.
• За да предпазите детето от микроби, измивайте често банския му преди да го облече и често го сменяйте. Ако има епидемия от диария, където сте отседнали, не влизайте във водата.
• Поясите и други надувни приспособления са добра идея – особено, ако сте на разходка с лодка или на рафтинг – но не разчитайте само на тях за предпазване от удавяне.
• Ето едно основно правило: Никакво тичане край басейна!

Задължителни правила

При влизане във водата:

1. Всяко дете, което се качва на лодка, кану, водно колело или друго плавателно средство трябва да носи спасителна жилетка.
2. Влизайте с детето във водата, само когато има спасител на смяна и гледайте да сте в полезрението му.
3. При първи сигнали за разваляне на времето – гръмотевици, бързо движещи се тъмни облаци, бурно море – излезте от водата и се приберете или се скрийте на закрито.
4. Научете детето си какво сигнализират различните цветове знаменца на плажа.
5. Във водата винаги се скача с краката надолу, освен ако не знаете точно колко е дълбоко и не виждате ясно дъното.
6. Никога, ама никога, не обръщайте очи дори и за секунда, докато детето ви е във водата.
7. Също толкова предпазливи бъдете, когато детето ви е в надувния басейн.

На площадката и в парка

Както и при ходенето на плаж или басейн, при разходка в парка или до площадката за игра също трябва да предпазите вашето дете от вредните слънчеви лъчи със слънцезащитно мляко. Използвайте слънчева шапка и очила, внимавайте детето да не получи топлинен удар.
• Когато сте на площадка, на която не сте ходили преди, проверете дали оборудванията са безопасни и дали под тях има пясък, гумено покритие или друга омекотяваща настилка – нещо по-меко, освен трева или цимент, в случай че детето падне.
• Проверете за стърчащи болтове или ръждясали пирони, на които децата може да паднат и да се наранят.
• Използвайте люлките за бебета, докато детето ви не стане на 3.
• Преди да пуснете детето си по пързалката, проверете дали металът не е много нагрят, за да не изгори кожата си.
• Ако в очите на детето попадне пясък или мръсотия, измийте ръцете и очите му с топла вода. Ако дразнението продължава и след няколко часа, обадете се на доктора си, за да се уверите, че няма останали гранули под клепача и че роговицата не е наранена.
• Когато сте на разходка в парка, внимавайте за отровен бръшлян. За по-сигурно, добре е детето да е с чорапи, обувки и шапка, които биха го предпазили.

Първа помощ при ужилване от пчела или оса:

1. Ако детето ви го ужили пчела, възможно най-бързо извадете жилото. Колкото повече време остане в него, толкова повече отрова се освобождава. Не стискайте и не дърпайте. За да се уверите, че сте извадили жилото заедно с пчелата, прокарайте нокътя или кредитната си карта през малката черна точка в средата на ужиленото място.
2. След като жилото е извадено, измийте ужиленото място със сапун и вода, сложете му лед.
3. Ако се появи обрив, недостиг на въздух, подуване в отделни части на тялото и/или детето изпадне в безсъзнание, то вероятно е получило остра алергична реакция и незабавно трябва да се обадете на бърза помощ.
4. Дори детето да няма алергия, множество ужилвания могат да причинят повръщане, диария и треска, което е основание да се обадите на педиатъра си.
5. Ако забележите червени резки, жълта течност или продължително подуване в областта на ужилването, може да се е получила инфекция.

6 начина да избегнете ужилвания и ухапвания:

1. Носете препарат за отблъскване на насекоми.
2. Избягвайте ароматизирани лосиони и парфюмирани сапуни.
3. Винаги слагайте чорапи и обувки на детето, когато се разхожда по трева.
4. Избягвайте места със застояла вода – като езерца и блата – наоколо. Тези места са много любими и на комарите.
5. Бъдете внимателни, ако наоколо има цъфнали цветя.
6. Обличайте децата си в светли дрехи от леки материи в светли тонове.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,304 преглеждания

Comments are closed.