Арома раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

aromatherapy

Изготвяне на “инструментариум” за раждането ви може да бъде добър начин да се обърнете към надеждите си, страховете и мечтите си преди събитието. Да се изправите пред някои от нещата, за които сте загрижени – чувството, че сте извън контрол, например, или болезнените контракции – ви позволява да помислите какво може да ви е от полза предварително.

Също така да помислите внимателно за средата, която искате да създадете и чувствата и настроението, с които целите да се обградите е важно в изграждането на визуална картина на вашата вътрешна светая светих и сила. Това е, за което ароматерапията може да бъде истински подарък за една раждаща жена. Етеричните масла не само миришат добре, те са в състояние да се включат в емоциите ви, да лекуват и успокояват тялото и да насърчат духовна връзка.   

Отделете  време да откриете вашите масла преди раждането – как определени масла ви карат да се чувствате? Всеки човек има уникална и индивидуална връзка с избраните от него масла. Вземете предвид следните качества на маслото, но и начина, по който ви карат да се чувствате.

Избягвайте да използвате градински чай и жасмин по време на бременност, тъй като спомагат за маточните контракции, но със сигурност помиришете и вижте как се чувствате. Направете смесите си в тъмни, стъклени контейнери  и ги пригответе за големия ден – не искате да се бързате в последната минута!

Лавандула Lavandula Officinalis – спазмолитична, антидепресант, седативна, релаксираща, антисептична, болкоуспокояваща, хипотензивна
Успокояваща на масажна смес. Лавандулата е антисептик. Втрита в кожата в масло-носител облекчава мускулни болки. Прибавите към вода за почистване и охлаждане на кожата на лицето.                                                                                

Салвия скларея (Меча пета) Salvia Sclarea – спазмолитична, разсейва тревожност, антидепресант, афродизиак, еуфорична, хипотензивна
Естрогенът в салвията може да ускори бавно раждане и може да бъде полезен при започване на закъсняло раждане (консултирате се с ароматерапевт). Полезна е като аналгетик в компрес – използвайте с горещ или студен бархет върху болезнената област. Не прекалявайте, особено по време на ранните етапи, тъй като във високи дози може да забави раждането и да има сънотворен ефект върху присъстващите на раждането! НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕДНОВРЕМЕННО С ПЕТИДИН, ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА И СИНТЕТИЧЕН ОКСИТОЦИН.

Мандарина Citrus Nobilis – спазмолитична, повдигаща, успокоителнa, болкоуспокояваща
Мандарината може да ви повдигне по време на изтощително раждане – представете си я като слънчев лъч в стаята. Пръснете малко, за да изчистите съзнанието и да се освежите. Успокояващата й, свежа миризма може да се вдишва от тъкан. Мандарината е наистина добро масло за бебета, тъй като е лека (в ниски дози) и полезна при храносмилателни проблеми. Може да се използва и за повдигане на духа в случаите на следродилна депресия.

Лимон Citrus limonum – повдигащ, освежаващ, имуностимулант, спазмолитичен, антимикробен, анти-анемичен, кръвоспиращ, хипотензивен
Както мандарината, лимонът е страхотен за освежаване и съживяване.  Спрей за стаята, съдържащ лимон е добра идея, ако раждането е дълго.

Мента menthe х piperita – охлаждаща, освежаваща, антивирусна, отхрачваща, помага при гадене и повръщане, изчиства главата
Използвайте пестеливо за освежаване, особено, ако ви се гади или повръщате по време на раждането, или ако се чувствате неспособни да се съсредоточите. МОЖЕ да противодейства на ефекта на хомеопатията.

Римска Лайка Anthemis Nobilis – противовъзпалителна, облекчаваща, успокояващо, спазмолитична, антиалергична
Римската лайка е чудесно, успокояващo допълнение към масажна комбинация за облекчаване на родилните болки. Тя е има възстановителен ефект на всички разкъсвания или синини след раждането. Тя може да се използва за успокоение на ума.

Тамян boswellia olibanum – противовъзпалителен, отхрачващ, седативен, забавя и задълбочава дишането, полезен за хипервентилация / истерия / тревожност
Това дълбоко медитативно масло е идеално за бързо или паническо раждане – той помага да се регулира и забави дишането, като отваря гръдния кош. То може да помогне за заземяване или центриране на нервната майка. Намалете или изключете осветлението, запалете свещи и сложете няколко капки масло от тамян в горелката да създадете спокойно, лечебно пространство, в което да поканите нова душа.

Жасмин Jasminum Officinale – антидепресант, релаксант, болкоуспокояващ, противовъзпалителен, седативен, помага в случай на задържане на плацентата
Този хипнотичен, флорален аромат успокоява, облекчава и вдига. В масажна смес, успокоява болезнени контракции и помага да се задвижи бавното раждане. Да не се използва преди 37-ма седмица на бременността (защото може да стимулира раждането).

Роза rosa damascene – най-доброто розово масло или rosa centifolia – силно ароматно, но ниско терапевтично – антидепресант, релаксиращo, успокояващo, нервно успокоителнo, анти-спастичнo, болкоуспокояващo
Използвайте, за да успокоите, да се отпуснете и да насърчите редовни контракции. 

Нероли citrus aurantium – антисептично, антидепресивно, спазмолитично, противовъзпалително, афродизиак, ултра-релаксиращо и успокояващо
Въпреки, че e много скъпо, нероли е прекрасно масло за бременност и раждане. Използвайте в случаите на страх, паника и успокояване на нервната система.

 

Източник: thegreenparent.co.uk

 

Прочетете още:

aromatherapy  Аромaтерапия за бременни

baby_teddy_sleeping  Сънят на бебето и начините да го приспим

0226a1b63832a290410adcc39d7fb1f7_big  Ароматерапия при бебета и деца

Kids%20and%20herbs%20(1)  Ароматните билки – приятели на децата

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

2,567 преглеждания

Comments are closed.