Методи за подготовка за раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant_red_dress

Както обещах в статията „Дишане в помощ на раждането“, тук ще разгледам някои популярни методи за подготовка за естествено раждане и специалните техники за дишане и релаксация, които предлагат. Определено смятам, че е най-добре жената да следва тялото си, да диша спокойно и отпуснато и да се държи възможно най-свободно по време на раждането, вместо да следва сложни структурирани техники. Въпреки това може да се вземе по нещо полезно от различните методи. Повечето от тях стъпват на идеите на Грантли Дик-Рийд за важността на релаксацията и липсата на страх за успешното протичане на родовия процес. Статията дава обща представа за различните методи, а пък ако някой от тях ви грабне, спокойно можете да задълбаете и да споделите опита си след това 🙂

Методът на Ламаз

Това е най-разпространената и популярна на Запад методика, разработена от френския акушер-гинеколог Фердинанд Ламаз. През 1956 г. той публикува книгата «Безболезнено раждане», която се превръща в култова за милиони двойки по света. Методиката му включва релаксация, медитация и контролирано дишане – те трябва да се практикуват редовно през бременността, за да има ефект от тях по време на раждането. Най-важното нещо при метода е жената да може ефективно да отпусне всички мускули. Това става най-лесно, ако  съсредоточи вниманието си върху някакъв зрителен или мисловен образ или просто затвори очите си. Ламаз предлага няколко вида релаксация и различни видове дишане за различните периоди на раждането:

Прогресивна релаксация. Прогресивната релаксация започва от краката (стъпала, прасци, бедра), след това минава през тялото (корем, гръб, гърди, ръце) и се завършва с врата и лицето. По-лесно е да се усети отпускане на мускулите, ако преди това ги стегнем. 

Релаксация при докосване. Тук отпускането на мускулите се постига в резултат на докосванията на партньора. Мъжът слага ръцете си, докосва и гали различни части на тялото на жената и повтаря «отпусни се». Благодарение на тренировките през бременността, по време на раждането тялото на жената ще може лесно да се отпуска само от докосването на ръцете на партньора й.

Релаксация чрез съсредоточаване. Последователно се стягат и отпускат различни комбинации мускули (например лява ръка и десен крак или лява ръка и ляв крак). Целта на тези упражнения е по време на раждането единственият мускул, който се стяга, да бъде матката.

Медитацията според Ламаз е съсредоточаване на някакъв мисловен образ, който сами си «поръчвате», например образът на вашето „специално“ място, където се чувствате сигурни и в безопасност.  Важно е този образ да прогонва негативните мисли и да подобрява настроението. Спокойната музиката помага на образите да бъдат по-ярки, а вие да не се разсейвате от външните звуци.

Ламаз предлага и няколко дихателни методики:

Очистително дишане. Пълно вдишване и пълно издишване, което се прилага винаги в началото и в края на контракцията.Бавно дишане. Дишане, което е около два пъти по-бавно от нормалното, което се прилага по време на първите сериозни контракции.

Видоизменено дишане, което е с около два пъти по-голяма честота от нормалното и което се прилага, когато контракциите станат много силни, продължителни и жената трудно се справя с тях. Бъдете внимателни, защото този начин на дишане може да доведе до хипервентилация – рязко увеличаване на кислорода в кръвта и съответно главозамайване. Ако това се случи, помага да покриете с длани носа и устата си и да подишате така известно време.

Дишане по образец. При този начин на дишане след няколко видоизменени бързи вдишвания и издишвания (около 2-6) следва бавно пълно издишване. Този начин на дишане се прилага по време на транзицията (периода преди началото на напъните).

За втората фаза Ламаз предлага два начина на дишане. Единият е дишане със задържане, при което жената задържа въздух за 5-7 секунди след вдишването и което се предполага, че подпомага рефлекторните й усилия по време на напъните. Вторият начин е дишане с бавно издишване, при което след обикновено вдишване следва бавно и постепенно издишване – това също се прави по време на напъните в периода на изгонването на плода.

По време на раждането цялата методика изглежда приблизително така:

В периода на първите сериозни контракции: Очистително дишане в началото на контракция -> съсредоточаване на мисловен образ със затворени очи -> съзнателно отпускане на мускулите -> бавно дишане -> очистително дишане в края на контракцията. Партньорът през това време може подсказва на жената как да диша и да й прави масаж на различни части на тялото (например поглаждане на корема и горните части на бедрата).


Статията продължава на следващата страница…

pregnant_white_veil

По време на много интензивни контракции: Контракцията започва -> очистително дишане -> съсредоточаване на мисловен образ и съзнателно отпускане -> видоизменено дишане с максимална честота на пика на контракцията -> очистително дишане в края на контракцията.

По време на транзицията: Очистително дишане -> съсредоточаване на мисловен образ и съзнателно отпускане -> дишане по образец с максимална честота на пика на контракцията -> очистително дишане.

По времена напъните: Две очистителни вдишвания и издишвания -> вдишване и задържане на дишането за 5-7 секунди (или бавно издишване) -> напъване (стягане на коремните мускули) -> издишване и отново вдишване и задържане (или бавно издишване). И така до края на контракцията, която продължава около 1 минута. Очистително дишане.

Методът на Брадли

Американският акушер-гинеколог Робърт Брадли създава своята методика за подготовка за раждането през 50-60-те години на XX век. Той предлага да се използват психотерапевтични методи за отпускане по време на контракциите, разработва собствена техника за дишане и предлага на бременните специална диета и система от физически упражнения, за да се подгови тялото за раждането и кърменето. За разлика от метода на Ламаз, при който техниките трябва да се изпълняват стриктно и малко или много отвличат вниманието на жената от тялото й, д-р Брадли насърчава жените да се концентрират върху усещанията си, а не да се опитват да избягат от тях. Неговият метод помага на жената да се вслуша в инстинктите си, да бъде внимателна към тялото си и усещанията му, да взаимодейства с организма си.  Според Брадли подготовката за раждането трябва да продължава през целите 9 месеца на бременността. Дишането, което той препоръчва, е коремно, бавно и дълбоко, подобно на дишането при дълбок сън. Практикуват се също дълбока релаксация, медитация и аутотренинг, създава се позитивна нагласа към раждането. Аутотренингът позволява да се управляват емоциите, да се поддържа добро настроение, спокойствие, увереност в себе си и в това, че всичко ще завърши благополучно.

Другата специфична особеност на метода на Брадли се състои в това, че масово привлича мъжете да участват в раждането. През 1965 г. издава книгата „Раждане под ръководството на мъжа“, а през 1970 г. съвместно с Марджи Хаттауей създава Американска академия за мъже-инструктори по време на раждането. Според Брадли присъствието на мъжа освен че дава физическа и морална подкрепа, води до много силна връзка между мъжа, жената и бебето. По време на раждането мъжът участва активно – води жена си, прави й масаж на гърба, говори с нея, подава й вода, прави студени компреси и т.н. Той е много добре подготвен, защото през бременността е посещавал курсовете заедно с нея, където се е учил да диша правилно, да се отпуска, да прави масаж и т.н. Така че по време на самото раждане той не е просто наблюдател, а активен участник.

Хипно-раждане

Този метод е създаден от Мари Монган, хипнотерапевт. Той предполага усвояване на самохипноза, навлизане в състояние на лек транс, за да може да се намали активността на съзнанието (където се крият страховете, тревогите, негативните очаквания, които могат да попречат на хода на раждането и да предизвикват напрежение и болка). Методът позволява раждането да мине леко, бързо и безболезнено. Бременната практикува подобно на йогийското пълно дишане, което помага на тялото да се опусне. Вдишва се бавно като първо с въздух се напълва коремът, след това гърдите, а след това се повдигат и ключиците. Издишва се два пъти по-бавно от вдишването през отворени и отпуснати устни. По време на бременността и раждането майката визуализира бебето и процеса на раждането, поддържа постоянна връзка с бебето си. Жените които са изпробвали метода, споделят че раждането наистина е било изцяло или почти безболезнено. Някои упражнения за релаксация са за двойки и може да се практикуват заедно с мъжа. Като минус на този метод се изтъква фактът, че хипнозата е променено състояние на съзнанието и въздействието й все още не е напълно изучено от специалистите. Така че ако методът ви е интересен, идеалният вариант би било да посещавате курсове при сертифициран специалист, които в България доколкото знам няма. Можете също да си поръчате книгата Hypnobirthing. The Mongan Method.

Но все пак ето няколко упражнения, които предлага хипно-раждането и които може да се правят през бременността и да се използат по време на раждането:

Преди релаксацията се прилага дълбоко коремно дишане, като издишването е двойно по-дълго от вдишването.

Лека релаксация. Заемете удобно положение. Мислено разделете тялото си на 5-7 сектора: например 1 – краката до коленете, 2 – краката от коляно до бедрата, 3 – корем и гръб, 4 – гърди и рамене, 5 – ръце,  6 – глава. Започнете да отпускате последователно всеки от тези сектори – представете си съответната цифра и отпуснете съответните части на тялото. След това си представете, че цифрата се растапя във въздуха, мислено нарисувайте следващата цифра и отпуснете следващата част на тялото. Цифрите може да са с различен цвят и да имат различни ефекти, когато се появяват и изчезват. Ако това се практикува редовно, ще ви бъде достатъчно бавно да броите наум и да визуализирате цифрите и цялото ви тяло бързо ще се отпусне.

Дълбока релаксация „Дъга“. След усвояването на лека релаксация може да се премине към по-сложни упражнения – те дават по-дълбоко ниво на релаксация и са по-ефективни по време на раждане. Заемете удобна поза и отпуснете тялото си. След това си представете, че то лети на ягодов облак, усетете как този облак приятно обгръща цялото ви тяло от главата до пръстите на краката, усетете капчиците на ягодовия облак върху кожата си, аромата му. След това сменете цвета на облака с портокалов, а след това мислено преминете през всички части на тялото, усещайки приятната прохлада (или топлина) на облака около себе си. След това си представете, че облакът става лимонен и така минете през всички цветове на дъгата, а най-накрая си представете, че летите на бял облак, след което плавно излезте от състоянието на релаксация и се върнете към реалността.

Упражнение «Сребърна ръкавица». Това упражнение дава още по-дълбоко ниво на релаксация, което най-много помага на жените и по време на контракцииите и по време на напъните. Според метода дори и по време на напъните тялото трябва да остане напълно отпуснато – природата и инстинктите сами ще свършат работата. Това се доказва от факта, че са известни случаи на раждане при жени под упойка, по време на сън и дори в кома. За да се случи това обаче персоналът в болницата трябва да е добре запознат с метода.

Навлезте в дълбока релаксация. След това си представете сребриста прохладна ръкавица, която се слага на вашата ръка. Опитайте се да усетите тази ръкавица като леки тръпки – усещане за безчувственост, което се разпространява по цялата ви длан и тя изтръпва, все едно сте я поставили в кофа с лед. Представете си, че ръкавицата се състои от ендорфини, обезболяващи хормони и сега можете да пренесете това усещане върху различни части на тялото си, като малък сребърен облак. Опитайте се да премествате ръкавицата и това усещане върху различните части на тялото и органите си.

Препоръчва се упраженията да се изпълняват редовно – всеки ден или поне няколко пъти седмично, под тиха и приятна музика, на спокойно място и с удобни дрехи. Методът хипно-раждане предлага и позитивни утвърждения, които може да се повтарят мислено ежедневно, за да може жената да бъде спокойна и уверена към момента на раждането.

Ето няколко примерни утвърждения:

Аз съм отпусната, спокойна и щастлива защото скоро ще видя бебето си

С всеки период на раждането се отпускам все повече

Доверявам се на тялото си и се вслушвам в него

Чувствам се сигурна, в безопасност и знам, че всичко с мен и бебето е наред

Моето тяло се разтваря и нежно пропуска бебето

Виждам как бебето ми плавно се движи към изхода

Усещам как спокойствието се разлива по цялото ми тяло

Разбира се, можете да измислите и свои собствени позитивни фрази, важно е да не се използват негативни думи и изрази. Утвържденията винаги са в настояще време. Т.е. вместо „Не се страхувам“ казваме „Аз съм спокойна“, вместо „Аз ще бъда отпусната“, казваме „Аз съм отпусната“.

Кой от тези методи е най-ефективен? Този, който най-много ви пасва на вас. Разнообразието на човешките възгледи и характери е довело до появата на най-различни методи и техники, така че отделете достатъчно време да проучите възможностите и да се подготвите за раждането. Ще се изненадате от своите възможности и от това колко много неща зависят от вас!

Повече информация за отделните методи ще намерите на:

http://www.hypnobirthing.com/

http://www.bradleybirth.com/

http://www.lamaze.org/

Статията е любезно предоставена от doula.bg


Подобни статии:

baby_pelvis  Бебето не e слязло в таза? Чудите се кога ще слезе?

maika%20i%20novorodeno  Химията на естественото раждане

dad-at-birht-doctor  Раждането на живота през очите на един таткоnatural_birth_sepia  Защо естествено раждане?

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

7,178 преглеждания

Comments are closed.