Зачеването: от яйцеклетката до ембриона

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

getty_rm_photo_of_sperm_fertilizing_egg

Да си направим пътешествие от момента, в който един единствен сперматозоид опложда яйцеклетка. От малката яйцеклетка до малкия ембрион, да проследим невероятния процес на зачеването.



Стъпка 1: Овулация

Овулацията е процес, който се случва всеки месец, когато един от двата яйчника на жената освобождава една зряла яйцеклетка. Това се случва около две седмици след първия ден на последната менструация.

PRinc_rm_photo_of_moment_of_ovulation



Стъпка 2: Придвижване по фалопиевата тръба

След като яйцеклетката се освободи от яйчника, тя започва пътешествие във фалопиевата тръба на яйчника. Яйцеклетката стои там, докато не бъде оплодена от сперматозоид.

getty_rm_SEM_of_egg_sperm_in_fallopian_tube



Стъпка 3: Дългото пътешествие на сперматозоида

Мъжът може да изхвърли между 40 и 150 милиона сперматозоида, които започват пътешествие нагоре към фалопиевите тръби на жената, за да оплодят яйцеклетката. Бързо придвижващите се сперматозоиди могат да достигнат яйцеклетката за 30 минути, а на по-бавните пътят може да отнеме  дни. Сперматозоидите живеят средно  48-72 часа. Едва няколко стотин успяват да се приближат до яйцеклетката заради многото естествени бариери, които срещат по пътя – които са налице в женското тяло.

photolibrary_rf_photo_of_sperm_swimming



Стъпка 4: Оплождане

На сперматозоидът му трябват около 24 часа, за да оплоди яйцеклетката. Когато той навлезе в яйцеклетката, нейната повърхност се променя, така че другВ този един момент на оплождане, генетичният код на бебето е завършен и вече е ясно дали бебето ще е момче или момиче. 
getty_rm_photo_of_sperm_fertilizing_egg (1)



Стъпка 5: Клетките започват да се размножават

Оплодената яйцеклетка започва да расте бързо и да се дели на много клетки. Напуска фалопиевата тръба и влиза в матката между три и четири дни след оплождането.  В редки случаи оплодената яйцеклетка не напуска фалопиевата тръба. Това се нарича извънматочна бременност и представлява сериозно състояние и опасност за майката.

PRinc_rm_composite_SEM_of_cell_division



Стъпка 6: Имплантиране

След като стигне до матката, оплодената яйцеклетка се закрепва за лигавицата, покриваща вътрешните стени на матката – ендометриум. Клетките продължават да се развиват.

getty_rm_illustration_of_egg_implanting_in_uterus



Стъпка 7: Хормони на бременността

Седмица след зачеването, в кръвообращението на майката може да бъде открит хормонът човешки хорион гонадотропин (hCG).  Той се произвежда от клетките, които след време ще образуват плацентата. Хормонът е този, който се отчита от тестовете за бременност, които майките си правят вкъщи или при лекаря. Обикновено са необходими около три-четири седмици за хормона да увеличи нивата си, за да бъде отчетен от тестовете за бременност.

getty_rf_photo_of_pregnancy_test



Стъпка 8: Бебе

След като оплодената яйцеклетка се закрепи за стените на матката, някои от нейните клетки стават плацента, а други – ембрион. Сърцето на бебето започва да бие пет седмици след това. Мозъкът, гръбначният стълб, сърцето и останалите органи започват бързо да се оформят и развиват. В деветата седмица след оплождането ембрионът вече е фетус е дълъг около 1, 5 см и продължава да расте. Предстоят още 31 седмици на развитие на бебето, а общата продължителност на бременността при хората е 40 седмици. 

PRinc_rm_photo_of_7-8_week_embryo



Статията е преведена от: www.webmd.com

Снимки: www.webmd.com


Прочетете още:
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Зачатие

156,872 преглеждания

Comments are closed.