12 занимания за деца за дъждовните летни дни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

girl_constructor

Обикновено сме готови да бъдем изолирани вкъщи през зимата, но през лятото… не! Но това лято ни носи много дъждовни дни, в които се налага да си намерим интересни занимания вкъщи.

Ето нашите 12 домашни занимания за деца за дъждовните летни дни.

1) Търсене на съкровища
Принтирайте картинки от интернет или направете списък с неща, които имате в дома си. Накарайте децата да открият скритите съкровища вкъщи, а ако искате да направите играта дори още по-вълнуваща включете играчки, които децата са търсили и не са откривали през последните дни или не са виждали отдавна и ще се зарадват да открият. За по-висше ниво на играта можете да ги научите да търсят с „топло“ и „студено“ – за да ги научите да търсят според зададени насоки.

2) Изпечете нещо
Изпечете домашни бисквити заедно. Това е толкова лесно и забавно – забърквате всичко в една купа , а след малко вкъщи започва да ухае прекрасно. За да продължите прекрасната емоция – можете да занесете малко и на съседите. Накарайте децата да се чувстват част от процеса, като търсите заедно рецепта в интернет, Пинтерест и като им позволявате да бъркат тестото и да го изсипват с лъжицата в тавата за печене.

girl_painting-S_40866913

3) Направете си къмпинг
Извадете спални чували, фенерчета и си направете къмпинг. Някои от най-силните спомени на децата са свързани с общите ви занимания, пътешествие и преживявания на къмпинг, на пътешествие или приключение. След като направите къмпинга, съберете няколко любими книги и им почетете малко в тъмното с помощта на фенерчето.

4) Кино
Направете си домашно кино или кино под звездите – трябват ви пуканки, интересни филми и спуснати завеси. Шшшшшшшт, тихо – филмът започва!

 5) Чаено парти
Чаените партита не са само за момичета и не е необходимо да са приказни. Чаените партита може да са въображаеми (с въображаеми приятели или плюшени играчки), с японски мотиви (като се намотаете с чаршафи и шалове и седите на земята) или да послужи като добър урок по обноски, етикет и протокол. Без значение какъв сервиз ще ползвате и дали въобще ще пиете чай – децата ви ще се забавляват. Добавете някои от любимите му храни – бисквити, сирене или някакви храни за ядене с пръсти.

girl-bath

6) Букви, написани с тела
Използвайте децата като „материал“,с  който да напишете букви на пода. Така ;есно ще научат буквите, а ако вече ги знаят, ще пуснат въображението си в действие поне за ½ час. От друга страна без да забележат те правят малко гимнастика и упражнения за разтягане и подобряват баланса си. Можете да се опитате да „пишете букви“ и прави – дори още по-добро предизвикателство.

 7) Боулинг
Домашният боулинг може да е също толкова забавен колкото и истинският, без разходите за наем на алея и обувки. Подредете книги или използвайте кутии от мляко, за да направите лента. Подредете ролки от тоалетна хартия (пластмасови бутилки), и топки, направени от свити на топка чорапи или дреха, или просто като намерите малко и леко топче.

8) Пишете писма
Научете децата си на отдавна забравеното епистоларно изкуство. Научете ги как навремето са пишели писма, колко важно е било красивото писане (дебела чертичка надолу и тънка нагоре), използвайте красива хартия и пликове и напишете на любимата си баба (татко, леля, приятел) писмо. Покажете му красиви изрази, използвани в писмата в миналото, правилата за писане на писма (адреси, обръщения, сбогуване…). Ако децата ви са малки и все още не могат да пишат,. Нека напишат писмо от рисунки.

9) Представете си, че сте на пикник на забравено от Бога място 
Трябват ви одеяло на пода, някаква храна и си представете, че сте някъде, където никога преди не е стъпвал човек – какво има наоколо: тигри ин лъвове или бели мечки и пингвини… Питайте децата от къде трябва да си намерите храна, къде ще спите, какво ще облечете… Тази игра ще помогне на въображението им да се развихри, докато научават най-интересното за различните географски райони на света.

10) Пластилин
Когато другите игри не потръгнат, извадете пластилина. Той е идеално средство за развиване на фината моторика и дори и по-големите деца могат да си играят с него, като създават по-сложни фигури, букви и скулптури.

11) Танцувайте и пейте
Пуснете хубава музика и танцувайте и пейте!

12) Поплувайте във ваната (коритото за къпане на бебето)

 Трябват ви бански, шнорхел и гумени риби, октоподи, същества, които да откривате във водата. Хубавото на тази игра е, че ви спестява къпането вечерта.

 

И накрая, да се намерят алтернативи на филмчетата и видео игрите отнема известни усилия, но пък вариантите са безкрайни и зависят от вас, интересите на децата ви и настроението за приключения, което е различно всеки ден. Научете се да ги ангажирате в различни занимания и скоро ще видите изблик на креативност у децата си, която ще им помогне само да откриват интересните игри и занимания.

 

Подобни статии:

bored_boy_chair  Защо скуката е полезна за децата?

dete%20pravi%20limonada  Забавни игри, развиващи ума на детето

detski%20igri-1  За важността на играта при децата

pirate_boy  5 идеи за пролетно забавление

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

268,419 преглеждания

Comments are closed.