Оздравителната сила на ферментиралата храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

yoghurt_wheat

Днес лекарите откриват, че много болести и стареенето на клетките са свързани с недостиг на ензими в консумираната храна (поради неправилното й приготвяне), в човешките клетки и в храносмилателния тракт. Известно е, че повечето дълголетници консумират предимно естествени храни. Голяма част от тях са предварително преработени от бактерии, преобразувайки се в кисело мляко, кисело мляко от семена и ядки, ферментирали напитки. Естествените млечнокисели и ферментни ензими, които се произвеждат в процеса на ферментиране, се отразяват изключително добре на самия метаболизъм и повлияват благоприятно при различни заболявания.

Тези храни са предварително преработени, тоест смлени до една или друга степен. Млечната киселина унищожава вредните чревни бактерии, следователно подобрява правилното усвояване на хранителните съставки. Естествените млечнокисели и ферментни ензими са изключително полезни за хора с лошо храносмилане. Те пречистват чревния тракт и създават естествена среда за произвеждането на витамини в червата, особено витамини от група B. Вече е доказано и е факт, че витамин B12 се произвежда от полезните бактерии. Гнилостните бактерии, унищожавайки полезните, възпрепятстват синтеза на витамин B12. Гниенето в червата се предизвиква от консумацията на топлинно обработени животински протеини, неправилно комбинирани и преяждане с концентрирани храни. Значителни количества витамин B12се намира във ферментиралите храни. Но трябва да различаваме полезните ферментирали храни от повечето, закупени в магазина.


КИСЕЛО МЛЯКО, произведено чрез ферментация

То има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Но проблемът с млякото е, че самото то носи вреди. Млякото е богато на протеини, минерали и мазнини, но протеините са в много по-голямо количество, отколкото при майчината кърма. Всеизвестен, медицински и биологичен факт е, че между третата и четвъртата си година повечето деца губят способността да произвеждат ензими за преработката на прясното мляко. Днешното мляко съдържа много хормони, токсични производни продукти от пастьоризацията, много антибиотици и други. Затова препоръчително е умереното консумиране на кисело мляко. Най-благоприятно е да се приема като отделен прием на хранене или в комбинация със зеленолистни зеленчуци.

 

Сред най-здравословните ферментирали храни е ЖИТНАТА ВОДА

От нея можем да извлечем само 100% ползи. Житната вода регулира изключително много стомашно-чревния тракт, дава добри бактерии, унищожава гнилостните процеси, смила несмляните белтъци, зарежда с ензими, благоприятства смилането на хранителните вещества и пречиства бъбреците. Трябва да подходим много внимателно при процеса на приготвяне на ферментиралата напитка. Типът на бактериите и дрождите зависи до голяма степен от температурата. Прекалено високата или прекалено ниска температура може да предизвика създаване на нежелана микрофлора. Чрез ферментация на пшеницата във водата тази напитка съдържа протеини, фосфат, катобацили, текстрин, въглехидрати, ацидуфилус и аспергилус оризае (разграждаща големи молекули на глюкозата, гликогена и нишестето). Следователно колкото по-често приемаме тази напитка, по-лесно ще може да очистваме стомашно-чревния тракт от неразградените вещества, които загниват в нашия организъм. Наблюдавано е, че бацила ацидуфилус повишава киселинната среда в червата и унищожава всички вредни болестотворни бактерии, свързани с протеините. Много полезни бактерии преработват предварително суровите протеини до аминокиселини, създавайки млечни киселини, ензими и различни витамини.

 

Как се приготвя житна вода?

Измиваме, промиваме добре сурова пшеница и накисваме за 48 часа. Пропорцията да бъде 200-300 грама пшеница в 1 литър вода, а температурата стайна. След накисването прибираме в хладилника заедно пшеницата и водата. Всеки ден разбъркваме добре, отливаме 100 мл и добавяме чиста вода 100 мл, прибираме в хладилника. А отлятата вече 100 мл житна вода допълваме с още 100 мл топло-гореща вода, за да се стопли студената житна вода. Така всеки ден отливаме от хладилника житна вода и добавяме нова вода. Житната напитката която отглеждаме в хладилника има трайност 3-4 седмици.

 

Повече съвети за ферментиралите храни можете да получите от специалистите по здравословно хранене и детокс на Лечебен център Vita Rama. За информация за курсове и оздравителни програми: www.vitarama.bg

Четете още:

kiselo%20mlyako%20v%20chasha   Защо киселото ни мляко е естествен пробиотик

girl%20drinking%20juice   Детоксикацията при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

6,017 преглеждания

Comments are closed.