Бели денс по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

belly dance

Една от теориите за произхода на Ориенталския танц е, че характерните му движения са били част от древни ритуали на плодородието. Люлеенето на таза, вълнообразните движения, вибрациите, разтворените като за благословия ръце изобразяват силата на Богинята-майка, женското начало в природата, даряващо живот и плодовитост. Те също напомнят и движенията, които естествено извършва раждащата жена.

Танцьорки от Арабския свят от началото на миналия век твърдят, че тяхното изкуство се предава от майка на дъщеря като част от тайните на израстването на девойката в жена и като подготовка за раждането. Запазени са и описания на раждане в такава общност, при което жените от рода се събират около родилката и заедно с нея танцуват по време на цялото раждане и празнуват появата на новия живот.

Когато в западната култура започва да се говори за раждане без болка, за раждане без страх и специалисти създават програми, които да подготвят бременните жени, много от упражненията, които те избират, повтарят движенията от ориенталския танц. Гъвкавостта на тазобедрените стави, сила и контрол върху коремните мускули и диафрагмата, усилването на бедрата, техниката на изолация, при която действат едни мускули, докато други са напълно отпуснати – всичко това, съчетано с правилно и контролирано дишане са част уменията на ориенталската танцьорка. Също така те са ключови по време на раждане.

На съвременната жена от Западната култура ориенталският танц дава възможност да се подготви физически за раждането, като едновременно с това запази и доразвие своята грация и женственост, докато се радва на промените, през които преминава тялото й. Ползите от занимания с ориенталски танци по време на бременността са в няколко посоки:

– Добро самочувствие – ориенталският танц е изключително женствен, подходящ за жени на всякаква възраст и с всякаква форма, но бременната жена излъчва допълнителна красота и чар докато го танцува.

– Физическа активност, в която се включва цялото тяло. Поддържането на физическа активност е полезно за всяка нерискова бременност. То помага на жената да се чувства добре, като поддържа тялото в добър тонус, докато то се променя.

– Умерено кардио натоварване – танците са занимание с умерена интензивност, което позволява да се избегне прекаленото натоварване на сърцето, което има задача да помпа и допълнителната кръв, необходима на растящото бебче, без да се губят останалите ползи от упражненията.

– Правилна стойка, щадяща кръста и коленете.

– Позицията на тялото в ориенталския танц е изключително полезна за бременната жена, защото пази ставите и гръбнака й докато тялото се променя. Веднъж изградени тези добри навици са полезни цял живот, особено непосредствено след раждането, по време на възстановяването и грижата за малкото дете.

– Добро равновесие – в танца се използва преместване на центъра на тежестта в движение, умерено въртене, които подобряват равновесието и намаляват риска от падания в ежедневието, крайно нежелателни през бременността.

– Акцент върху мискулатурата в областта на ханша, корема и диафрагмата – движенията позволяват безопасно да продължат тренировките на коремните мускули, страничните мускули на торса и диафрагмата без това да предизвиква дискомфорт.

– Техника на изолацията – тя позволява докато определени мускули са напрегнати и звършват дадено движение, други да са в пълен покой. Тези умения са изключително полезни за едно естествено раждане.

– Правилно дишане – дишането е част от танца и контролът върху него е полезен през цялата бременност, докато нарастващата утроба притиска белите дробове и по време на раждането. Движенията с рамене и гръден кош намаляват задъхването и свалят напрежението от гърба, който трябва да коригира променящата се форма на тялото.

– Пренатално общуване – най-препоръчваните танцови движения по време на бременност – тези на таза – са приятни не само за майката, но и за бебчето. То усеща нежното люлеене и реагира на него, което е още един чудесен начин за първи контакти. Връщането към тези движения по-късно, когато малкото дете е в слинг, кенгуру или просто в прегръдката на мама, носи успокоение и много радост.

– Забавление – ориенталският танц е много чувствен, в него има достатъчно място за импровизация и експерименти, което позволява и на по-неопитни танцьорки да му се насладят изцяло.

Заниманията с ориенталски танци по време на вашата бременност ще ви поведат по един път на сближаване и опознаване между вас, вашето тяло и вашето бебче, ще се потопите в магията на приказния Оринет, като красивите принцеси ще сте вие, чудото от приказката – прекрасното дете, което очаквате, а останалото е приятно прекарано време в добра компания и много забавление.

Автор: Божана 

За повече информация за бременност и движение: www.estestveni-idei.com


Още статии от Бременност:

0d375c5a43fbce46520fbb9d36aa41ae_big   12 правила за безопасен спорт по време на бременност

34df66750a3b92ebb44a0f72a655c4fa_big   Красиви по време на бременност, първа част

okosmiavane%201   Красиви по време на бременност, втора част

dieti%20sport%20i%20kurmene%201   Диети, спорт и кърмене, част първа

mom%20and%20baby%20swimming_57701947   Диети, спорт и кърмене, част втора

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,755 преглеждания

Comments are closed.