• No categories

Как се прави идеалното тесто за пай?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pie_crust_recipe

Една от тайните на идеалното тесто за пай е маслото да е много твърдо и студено. То трябва да се нареже на кубчета с големина около 1, 5 см, а след това трябва да се сложи в камерата за около 15 минути, а най-добре и за няколко часа. Специалистите по пайове съветват в момента, в който решите да направите пай, да нарежете маслото и да го сложите в камерата. Едва след това да помислите дали всъщност искате да го правите точно сега и каква точно плънка да подберете.

От какво друго се нуждаете?

Рецепта за маслено тесто за сладки и солени пайове

•         2 1/2 чаени чаши брашно, + още малко за точенето

•         1 чаена чаша (200–250 г) краве масло, нарязано на кубчета по 1,5 см и току-що извадено от камерата

•         1 чаена лъжичка сол

•         1 чаена лъжичка захар

•         6–8 супени лъжици леденостудена вода

Как се приготвя?

Смесете брашното, солта и захарта в кухненски робот. Добавете маслото и разбийте с пулс бутона 6–8 пъти. (Кухненският робот ще спести време и риска от затопляне на маслото от месенето с ръце, което е важна част от получаване на добрия резултат). Добавяйте по 1 лъжица от леденостудената вода и разбивайте междувременно. Сместа е готова, когато трохите започнат да се съединяват. Ако трохите не залепват една за друга, просто добавете още малко ледена вода и отново разбийте с пулс бутона. Не прекалявайте с водата, защото ако е в повече, тестото няма да стане на люспички по време на печенето.

Извадете тестото от робота и го поставете върху набрашнена повърхност. Ако искате още по-люспесто тесто го омесете с длани още малко. Това ще помогне на маслото да се смачка на тънък слой и ще образува люспички в тестото. Но може и да пропуснете тази стъпка. Внимателно разделете тестото на две еднакви топки. Не се увличайте с месенето, защото тестото трябва да остане студено. През цялото време трябва да виждате малките парченца масло в  тестото. Посипете малко брашно около двете части на тестото и ги разточете на кръгли дискове. Увийте ги в прозрачно фолио и ги сложете във фризера за около 1 час (така може да престои до 2 дни).

Извадете единия диск с тесто и го оставете на стайна температура за 5–10 минути, за да омекне малко – колкото да можете да го развиете. Развийте го върху леко набрашнена повърхност и го разточете до кръг с диаметър 27 см (около 3–4 см дебело). Като го разточвате, вижте дали тестото залепва за повърхността. Ако е нужно добавете малко брашно под тестото, за да не залепва. Внимателно прехвърлете тестото във форма за пай с диаметър 25 см. Внимателно го притиснете към дъното и стените на съда. Изрежете излишното тесто, което излиза извън стените на формата.

Добавете плънка към пая си.

Развийте втората кора тесто. Внимателно разточете и я поставете върху плънката, като капак. Залепете горната и долната кора добре и изрежете излишното тесто по краищата. Направете разрези с нож върху горната кора, около 5 см, през които да излиза парата при печенето.

Готово! Сега знаете как се прави идеалното тесто за пай!

 

Още от Вкусно:

beef_pies   Телешки пай с картофи

borovinkov%20pai%20s%20kiselo%20mljako-1   Боровинков пай с кисело мляко

angelska-torta%20(2)   „Ангелски” кекс с ягоди или Angel food cake

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

Етикети:

35,764 преглеждания

Comments are closed.