Девет идеи за здраво дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

girls_pillow_shutter

Като родители ние знаем колко трудно е, когато нашето дете се разболее. Ето защо ви предлагаме няколко полезни съвета относно това, как да подобрите здравословното състояние на вашето дете, без много усилия.

salt_bath

Сложете малко сол във ваната
Голяма част от хората (дори и децата) в днешно време страдат от така наречения „магнезиев дефицит”. Магнезият е жизненоважна съставка за организма и е необходим за дейността на около 300 различни ензими. Известно е, че при липса на магнезий се появяват отпадналост, мускулни спазми, нарушения в сърдечната дейност, раздразнителност и главоболие. Липсата също може да доведе до засилено съсирване на кръвта, особено при вече увредени кръвоносни съдове. Ако вашите деца се хранят здравословно, те най вероятно нямат нужда от допълнителни количества магнезий, но може да добавите шепа английска сол и една-две супени лъжици морска сол във ваната. Солта ще повиши нивата на магнезий в организма на вашето дете и същевременно ще го отпусне преди лягане.
Тази процедура е изключителнo полезна за деца, страдащи от алергии, астма или екзема. Естествената морска или хималaйска сол съдържа редица минерали и действа успокояващо на кожата.

sunshine_kid
Намалете до минимум излагането на изкуствено осветление
Накратко казано, излагането на изкуствено осветление е свързано с развиването на множество заболявания, включително и рак. Изкуствената светлина спира произвеждането на мелатоним в организма и е честа причина за неспокойния и лош сън.
Съветваме ви да намалите до минимум нощните лампи в дома си: всички онези, които светят в жълто, зелено, червено или синьо. Нека влиза естествена светлина от слънцето или луната.

mud_feet

Оставете децата да играят боси в калта
Ясно е, че като родители ние се опитваме да държим децата си винаги чисти и обути в подходящи обувки, за да не се намокрят. Затова идеята да оставите детето си да гази босо в калта може да ви се струва налудничива, но всъщност съвсем не е така. Калта повишава нивата на серотонин в организма. Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер и играе важна роля при регулирането на агресивността, телесната температура, настроението, съня, повръщането, кръвосъсирването, сексуалността и апетита. Освен това той има отношение към остаряването, ученето и паметта. Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства. При играта си в калта децата биват изложени на контакт с естествени бактерии и патогени, които помагат за заздравяване на тяхната имунна система. Има дори доказателства, че редовната игра в калта предпазва децата от развиването на алергии и астма.
Също така босият контакт с кал, пясък или трева намалява прекалено положителния заряд на електрони в нашето тяло, получен от излагането на различни форми на електричество през деня.

sun_boy_happy

Забавлявайте се на слънце

Често крием децата си от слънцето и ги мажем със слънцезащитни кремове, за да ги предпазим от вредните лъчи. Това донякъде е правилно, но всъщност голяма част от тези кремове и лосиони съдържат токсични химикали, които могат да се окажат по-вредни от излагането на слънце. Въпреки, че все повече хора използват мазила против слънчево изгаряне, статистиката показва, че броят на хората заболели от рак на кожата се увеличава драстично с всяка изминала година. 

От друга страна, децата се нуждаят от достатъчно количество витамин D, чиито недостиг при ранна детска възраст води до рахит. Този витамин играе важна роля за имунната система и регулира нивата на калций и фосфор в кръвта. И неговото набавяне от организма става чрез слънчевите лъчи. Когато излизате с детето си за по-дълго време, покрийте главата му с шапка и очила или използвайте естествени слънцезащитни кремове. Запомнете, че слънцето е важен фактор за нашето здраве и не прекалявайте със забраните за излизане навън.

healthy_fats

Храни с наситени мазнини
Редица специалисти съветват да ограничим до минимум приемането на наситени мазнини и вместо тях да приемаме „здравословни мазнини” като зехтин.
Според тях, мазнините са причина за появата на сърдечни заболявания при децата още на 9-годишна възраст. Това звучи достатъчно сериозно, само че изследванията в тази област не подкрепят тези твърдения. Истината е, че ограничавайки приема на наситени мазнини особено при децата, може да бъде повече вредно отколкото полезно, тъй като няма доказана връзка между тези мазнини и сърдечните заболявания при ранна детска възраст.
Избягвайте мазнини като маргарин и да давайте на детето да яде наситени мазнини толкова колкото иска, но под формата на сурово органично масло, кокосово масло или био месо. Наистина е от изключително значение да давате наситени мазнини, но от здравословни източници, тези мазнини не са враг и ние имаме нужда от тях за правилното функциониране на нашия организъм.

chicken_soup

Направете истинска супа
Една доста богата на витамини храна, която почти изчезна от модерните диети е домашно приготвената супа с истински бульон и зеленчуци. Има причина пилешката супа да бъде предпочитана при боледуване – нашите майки и баби знаят нещо, което много от нас са забравили. Бульонът съдържа множество минерали, лесен е за асимилиране от организма и заздравява имунната система, кожата, костите и мускулите.
Бульонът може да бъде консумиран директно като течност или да се използва като основа за супи и различни ястия. Той съдържа високо количество желатин, който от своя страна е изключително полезен за растежа на мускулите и развитието на мозъка. Желатинът се използва и за лекуване на редица кожни проблеми или за изтъняла коса.

probiotics

Пробиотиците – „полезните бактерии”
Пробиотиците са живи микроогранизми, които населяват вътрешните органи и кожата. И макар учените да спорят за това, дали всъщност бактериите могат да се разделят на „лоши” и „добри”, знае се, че пробиотичните препарати способстват за по-силно здраве и тонус. Те стимулират имунната система и подобряват здравето на храносмилателните органи и системата като цяло.
Децата могат да консумират пробиотични продукти по три начина: чрез натурални пробиотични храни, чрез храни с добавени бактерии и чрез биоактивни добавки.
Ето някои храни, които съдържат пробиотични бактерии: кисело мляко, айран, кефир, заквасена сметана, кисело зеле, кисели краставички. Според множество изследвания пробиотичните съставки редуцират чревните инфекции и настъпилата заради тях инфекциозна диария. Според съвременни изследвания, проведени в сферата на въздействие на пробиотиците върху здравето на децата, учените смятат, че тези съставки повлияват положително някои разпространени болести като екземи, астма, простуди, колики.

handmade_soap

Използвайте натурални продукти
Много от продуктите, които използваме за нашите деца съдържат вредни химикали, като започнем от слънцезащитните кремове, преминем през шампоаните и стигнем до пастата за зъби. Всичко това може да бъде избегнато ако използвате натурални продукти.

girls_pillow_shutter

Оставете децата да играят
Понякога в желанието си да накарат детето да спортува, родителите го записват да тренира нещо, без обаче да осъзнават, че това може да не се хареса на детето или просто да не е неговият спорт. Повечето деца обичат да бягат, да се катерят и да вдигат тежки неща. Те нямат нужда от допълнителен спорт или упражнения за да развиват своите мускули и двигателна култура.
Нашият заден двор или детската площадка в квартала е идеално място за детето да играе игрите, които хресва и да намира нови приятели.
Така, че оставете детето да се изцапа, да ходи босо по тревата, контролирано да яде мазнини. Много от тези неща може да ви се струват неподходящи или некултурни, но със сигурност те допринасят за доброто здраве на вашите малки съкровища.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

29,927 преглеждания

Comments are closed.