Вие сте бременна? Чудесно!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant_healthy_eating
Ако тепърва ви предстои да планирате голямата крачка на родителството или то вече чука на вратата ви, ние искаме да сме до вас и да ви дадем няколко жокера за по-лесно и екологично отглеждане на децата. А това е избор, който ако не сте направили дотук, трябва да направите сега, когато щъркелът вече опакова пратката.


Храненето
Едно от основните неща, които бъдещите майки правят е да променят начина си на хранене към по-здравословен. Съветът ни е, започнете да се храните с естествени храни, които да са колкото е възможно по-близо до вида, в който сме ги взели от природата. Това означава пълнозърнести храни, сурови плодове и зеленуци, като обръщаме внимание на произхода им и начина, по който са отглеждани. Месото, което се намира на върха на хранителната верига, е по-наситено с токсини, а зеленуците – много по-малко Изборът е ясен. Избягвайте пакетирана храна и се насочете към сергиите на пазара – повече салати, растителни храни, богати на калций и протеини и фолиева киселина (за фолиевата киселина може би трябва да вземате допълнително таблетки, за да сте сигурни, че осигурявате на бебето необходимите количества).

Водата
Водата от чешмата не винаги е добра идея. Често тя е замърсена и съдържа вещества, които не бихте искали да давате на бебето си. От друга страна минералната вода също не винаги е подходяща, още повече заради пластмасовите бутилки, в които се съхранява. Най-сигурният вариант да пиете безопасна вода е да си набавите фитър кана, която да отстранява повечето често срещани замърсители на чешмяната вода. Наливайте си водата в стъклени бутилки или в такива от неръждаема стомана – за да си спестите токсичните съединения на пластмасата и да се погрижите за планетата, като не изхвърляте постоянно бутилки от минерална вода.

Въздухът
Не винаги можете да контролирате въздуха, който дишате – още повече, ако сте работеща бъдеща майка, която прекарва поне 8 часа на ден в затворен офис, с климатик и „изкуствен“ въздух. Към това като прибавим и изкуствения килим на пода и изпаренията на почистващите препарати, които се използват от чистачката, положението не става много чудесно. Но вие се стремете към естествено аерирани помещения колкото е възможно повече – отваряйте прозореца на колата, вкъщи, в офиса – ако е възможно. Стремете се да дишате чист въздух колкото е възможно повече.

Кухнята
Забравете за тефлоновите и незалепващите тигани и съдове за готвене. Те причиняват рак у мишките, а това не дава много надежда и за нас хората. Съхранявайте храната в стъклени или иноксови съдове, а не в пластмасови. Ако имате микровълнова печка – пенсионирайте я! А ако нямате друг избор, поне забравете за комбинация микровълнова + пластмасови съдове. Със сигурност този коктейл е последният, който искате вашето дете за приеме.

Продуктите за красота
Време е и за преглед на козметичните продукти, които използвате – от крема за лице, през овлажнителя за тяло и лака за нокти. Не използвайте тези, които съдържат химикали, вредни за бебето (то и без това е изложено на химична заплаха доста по-сериозно от вас). Това отнема повече време, отколкото да се храните здравословно, защото без значение какво пише на опаковките на козметичните продукти, процесът на сертифицирането им не е напълно прозрачен. Затова по-скоро отидете на Skin Deep на Environmental Working Group и въведете името на козметичния продукт, който използвате. От там ще получите информация за съдържанието му и степента му на безопасност.

Почистващите продукти и инсектициди
Когато става въпрос за добра грижа за вашето бебе, трябва да преосмислите конвенционалните почистващи и перилни препарати и да се насочите към по екологичните им версии. Съставките на неекологичните препарати често са токсични, да не споменаваме и факта, че често не са споменати на етикетите. Повечето зелени продукти, описват всичките си съставки на етикетите, а там колкото по-малко толкова по-добре. По същия начин трябва да се отнасяте с всички торове, хербициди и инсектициди, които използвате върху домашните цветя и тези в градината.

Ремонтите и преобзавеждането
Тази част от екологичната тенденция е доста трудна, защото с идването на детето се налагат и някои размествания в дома. Иска ни се да си купим нов дебел килим, да пребоядисаме стените в дневната и детската, да купим някои нови етажерки. Добре е да устоявате на подобни пристъпи освен ако не можете да прекарвате до седмица-две след пребоядсиването някъде другаде. Токсините в боята, прахът и лепилото, както и други токсични вещества в новите мебели, не са никак добра среда за бебето ви. Новите мебели, особено тези от немасивна дървесина (ПДЧ, МДФ), дори и след като спрат да издават онази специфична миризма на нова мебел, изпускат силно токсични вещества във въздуха – това може да продължи до няколко години след производството им. Затова залагайте или на мебели от масивно дърво или на стари такива. Внимавайте и с дунапренените възглавници и матраци. Те също съдържат опасни вещества, които тровят въздуха вкъщи.

Още статии от Бременност:

happy_pregnant   10 съвета за по-спокойна бременност

8fc049e68e674cf07b37156a4005f6fa_big   “Бърза” храна за бременната жена

 


Статията е преведена от: TheDailyGreen.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,054 преглеждания

Comments are closed.