Разбирам ли моето бебе?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_mother_bed
Когато мама и бебе се приберат вкъщи от родилния дом, всички са много щастливи, но и доста напрегнати и притеснени.
Основната цел на грижите за бебето е да посрещнат неговите нужди. А те (бебешките нужди) са много прости:

Бебетата огладняват, изморяват се и се изнервят.

Някои от нещата, които можете да направите, за да осигурите комфорт на бебето си са:
• Да проверите дали не му е горещо или пък студено.
• Да му смените пелената.
• Да проверите дали нещо не го боли (ухо, корем), а ако бебето ви е по-голямо, може и да го болят венците от пробиващите зъбки.
• Може би бебето е изплашено или самотно, а може би има нужда от вашето присъствие.
• Понякога бебетата плачат защото са болни – проверете дали има температура или зачервено гърло.

Бебетата имат изградена тактика за привличане на вниманието на мама и тате и за посочване на нуждите си. Родителите се учат с времето да разпознават тези знаци и да разбират смисъла им, за да могат да им откликнат. В началото, обаче, може да не могат да познаят сигналите, които бебето подава или да ги изтълкуват грешно. Да се научат да общуват взаимно родители и бебе не е лесна задача и отнема време.

Защо плачат бебетата
Основният начин, по който бебетата показват, че нещо не е наред, е с плач. Родителите скоро разбират, че има различни видове плач за различните му желания. Бебетата плачат само, когато имат нужда от нещо.

Бебетата не плачат, за да “разнят“ мама и тате или да „си покажат рогата“. Защото мъниците могат само да усещат, но не и да мислят или да предчувстват, а още по-малко да манипулират останалите. Те дори не знаят какъв е ефекта от плача им за околните, знаят само, че имат нужда от нещо и, че това е единственият начин, за който се сещат, за да ви уведомят. Бебето плаче, а мама и тате трябва да отвърнат на нуждите му, просто е.

С опознаването на собственото си бебе, вие виждате, че то комуникира и по много други начини. 
Като наблюдавате лицето му, виждате, че то може да изразява много неща. Родителите се научават да четат израженията на лицето му и да отгатват желанията му, за да предодвратят плача. Лицата на бебетата са много изразителни, както и устата и езичетата им. Когато са тревожни, обикновено намръщват личице, така че се появяват бръчици над нослето, а също свиват устнички и плезят езиче.

Освен лицето, бебетата изпозлват и ръцете си, като най-често свиват юмручета – обикновено, за да покажат, че се чувстват дискомфортно или са гладни. Понякога в общуването влиза и цялото телце – когато са крайно стресирани и имат нужда от гушкане, те извиват гръбчета и ритат с крака.

Общуването с бебето
Ние също можем да предаваме съобщения на бебето си, които то да разбира. Проучванията сочат, че за бебетата е много важно да чуват гласовете на мама и тате, смеха им и пеенето им. Често родителите се чувстват глупаво, четейки книжка на бебето, съзнавайки, че то не разбира и дума от това, но истината е, че бебето разбира емоциите, които съпътстват четенето – спокойния тон, доброто отношение. Затова ако четете с мек глас и сте спокойни, можете да му четете дори упътването за смяна на филтъра на маслото на семейния автомобил. Бебето ви ще е щастливо.

Докато му четете, ще забележите, че бебето се опитва да ви погледне в очите и дори да ви приглася. Обикновено това е съпроводено с махане на ръчички – с отпуснати пръсти, а не в юмручета. Може дори да помръдват с крачета. Това е състоянието, в което на бебето ви му е приятно да си говори с вас.

Бебетата обичат да бъдат стимулирани с различни интересни занимания – например бавно движещи се предмети, които да наблюдават и тогава отново ще ви дадат ясен знак, че се забавляват и са щастливи – с лице и тяло. Тази размяна на комуникативни знаци, това начално общуване, всъщност, е началото на вашите взаимоотношения, основани на спокойствие, грижа, взаимност и обич.

Докосването е също важен комуникативен знак в общуването между родител и бебе. Родителите могат да се научат как да масажират бебето си и да се научат да разпознават по лицето и езика на тялото какво им харесва и какво не. Ласките, милувките и нежните докосвания, гушкане и носене, различните начини на носене, за да му осигурите комфорт – това са все начини да покажете на бебето си, че сте до него и искате то да се чувства добре.

maika%20s%20novorodeno%20(2)   За връзката ни с новороденото

roditelstvoto%20kato%20obvurzvane%20-1   Родителството като обвързване

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,226 преглеждания

Comments are closed.