• No categories

Да си направим компост!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

compost_lopatki

Вече и децата знаят, че пластмасовите бутилки се рециклират, тенекиените консерви  и хартията – също. А казали ли сте им, че рециклирането е естествен процес, който се случва постоянно на планетата? Че Земята има свой съвършен начин да рециклира мъртвите растения, плодове и зеленчуци, например?

Можете да им покажете как се случва това, като направите компост. Ще са ви необходими пластмасова кофа  или дървена щайга и малко пространство, където да организирате компоста. Вземете също нещо, с което да ровите в пръстта – и пръчка става.

Започваме!

Ако използвате кофа или щайга – просто я слагате там, където ще стои компоста ви. Ако не – трябва да изкопаете малка дупка в земата, за да събирате в нея отпадъците за компостиране.

На детето трябва да обясните, че тук ще изхвърляте продукти, които природата сама ще рециклира и ще превърне купчинката с отпадъци в скъпоценна естествена тор за зеленчуковата леха.

Можете да започнете със събирането на отпадъци за компоста. Започнете с леко влажна смеска – например окосена трева, отпадъци от плодове и зеленчуци, също малко „сухи и кафяви“ отпадъци, като хартия и картон.

Обяснете на децата какви отпадъци НЕ трябва да изхвърлят в компоста – сготвена храна, например. Нищо, което би привлякло животни не е подходящо за компоста.

Обяснете им, че трябва да разбъркват компоста от време на време и наблюдавайте заедно с тях как след няколко месеца с отпадъците се е случило чудо – изчезнали са. А на тяхно място има чудесна екологично чиста тор за градината.

Идея за статията от: http://greenkidcraftsblog.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,071 преглеждания

Comments are closed.